Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utredarna körde fast efter kyrkogårdsmordet på Malin

Foto: PRESSENS BILD / SCANPIX SWEDEN
Foto: TOMAS OHLSSON

Malin Olsson blev bara 16 år. 

Hon hittades död på Östra kyrkogården i Göteborg sommaren 1994. 

Mordet är än i dag olöst och i det senaste numret av Filter går man igenom fallet och hur mordutredarna låste sig fast vid en missbrukande biltjuv som huvudmisstänkt och ignorerade andra spår.

– Jag får aldrig henne tillbaka, men jag vill ha ett avslut och att den som gjort det här ska få sitt straff, säger Malins mamma Marita, till GT. 

Turerna i mordutredningen om Malin Olsson, 16, har under de snart 26 år som gått varit många. 

I det senaste numret av magasinet Filter går reportrarna Mattias Göransson och Hans PA Karlsson igenom fallet – från vad som hände när mordutredningen startade i mitten på 90-talet – fram till i dag när utredningen ligger på Kalla fall-gruppens bord.

Malin från Dals-Ed var på besök i Göteborg den där sommarhelgen 1994.

Hon och en kompis var ute på stan med några bekanta natten mot söndagen den 24 juli, när hon försvann från sitt sällskap efter en dispyt nära Gamla Ullevi.

Dagen efter hittades hon mördad på Östra kyrkogården. 

Hävdade en annan huvudmisstänkt 

Kort därefter fanns en huvudmisstänkt i ärendet, en notorisk biltjuv med missbruksproblem som enligt egen utsago varit narkotikapåverkad under den aktuella natten och haft sällskap med en annan person. 

Han väckte utredarnas intresse när han kom in på kyrkogården, samma dag som Malin hittats.

Det fanns egentligen inget konkret som talade för att han mördat Malin, men utredningen låstes fast vid honom som skyldig.

En av utredarna, som fortsatte att arbeta med fallet även efter sin pension och fram till sin död, menade tidigt att cheferna låste sig på fel person. 

Han var i stället övertygad av att en annan man var den skyldige och hävdade det under många år. Men fick väldigt lite gehör hos spaningsledningen. 

”Måste vara noggrann och systematisk” 

Den mannen hade bland annat befunnit sig i närområdet den aktuella natten, enligt vittnesuppgifter. En kvinna som har hörts i utredningen har berättat att han frågat henne om hon ville följa med in på kyrkogården. Andra berättar att den här mannen blev obehaglig och gränslös när han var berusad. 

Det fanns också många andra uppgifter om mannen, som också själv ringt in tips. 

I dag utreds ärendet av polisens Kalla fall-grupp, Anders Eriksson är chef för den:

– Mitt största uppdrag, som jag ser det, är att bereda utredarna tid och möjlighet att gå igenom det här på riktigt utan störningsmoment. Man måste vara noggrann och systematisk, man måste förhålla sig objektivt, man måste arbeta utifrån brottsplatsen och en kartläggning av brottsoffret. Jag är fast övertygad om att sättet vi jobbar på nu, att gå igenom utredningen noga från pärm till pärm och se vad vi hittar, i kombination med förnyade undersökningar av hennes kläder och upphittat gods är den enda framkomliga vägen, säger han i Filter. 

”Jag vill ha ett avslut” 

En av utredarna som nu håller i ärendet, Peter Thylén, har arbetat med utredningen sedan 2018 håller med den envise utredaren från 90-talet, om att utredningen havererade när de fixerade på biltjuven. 

Men han säger vidare de inte kan göra samma misstag och blint stirra på den andra, som den gamla utredaren menar är den skyldige. 

I nuläget finns inget konkret i utredningen som kan binda någon av männen vid mordet och ingen är formellt misstänkt. 

I snart 26 år har Malins mamma Marita Olsson fått leva i ovisshet om vem som mördade hennes dotter.

– Jag tycker att utredningen står still. Jag får aldrig henne tillbaka, men jag vill ha ett avslut och att den som gjort det här ska få sitt straff, säger hon, till GT.