Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utpressningsdömd mäklare vill frikännas

Foto: HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Mäklaren från Stockholmsområdet dömdes tillsammans med en utpekad ledarfigur för ett kriminellt nätverk i Göteborg i ett utpressningsärende.

Offren, en familj, hotades till livet för att betala en påhittad skuld.

Nu vill mäklaren frikännas, framgår av överklagandet till Högsta domstolen.

Mäklaren och den utpekade gängledaren dömdes båda av såväl tingsrätten som hovrätten för grov utpressning. Påföljden blev två års fängelse för mäklaren och två och ett halvt års fängelse för gängledaren.

Nu vill mäklaren att Högsta domstolen meddelar prövningstillstånd i målet. Mäklaren vill i första hand frikännas och i andra hand få mildrat straff. Det framgår av överklagan som hans försvarsadvokat lämnat in till Högsta domstolen.

Brottsoffren är en familj från Stockholmsområdet. Utpressningen pågick 2016-2017. Enligt domarna tvingades familjen betala lite över 1,2 miljoner kronor till männen. Pengarna ska ha förts över till personer i det kriminella nätverket.

Tvingades

Ett av offren behövde bland annat ta ”panikartade lån” av en vän för att få ihop pengarna. Offret behövde också sälja en bil och en bostadsrätt.

Enligt domen utsattes ett av brottsoffren för ”påtryckningar”, bland annat genom ett hotfullt meddelande, inför rättegången i hovrätten. Det resulterade i en polisanmälan gällande grovt övergrepp i rättssak. 

Mäklaren fick sin yrkesregistrering återkallad efter att tingsrättens dom föll.

Både mäklaren och den utpekade gängledaren förnekar brott.