Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utländsk liga stal sadlar för över en miljon kronor

Marlene Andersson Wikman, kriminalinspektör och gruppchef för utredningssektionen vid polisen i Skaraborg.
Foto: P1 minidokumentär
Skaraborgs tingsrätt.
Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

En utländsk stöldliga åker från gård till gård i stora delar av Västsverige. 

På nätterna tar de sig in i stall och de vet precis vad de letar efter. 

Med sig får de hästsadlar för sammanlagt över en miljon kronor. 

– Allt var ju nedrivet, det låg ju grejer överallt där inne, säger hästägaren Karin som råkade ut för sadelligan, till ”P1 Dokumentär: Miniserie”.

I maj 2020 ska hästägaren Karins ena häst föla. I boxen har hon och hennes man installerat en övervakningskamera för att kunna hålla koll. 

– Jag tittade på kameran halv tolv innan jag skulle gå och lägga mig. Då ser jag att kameran inte fungerar, säger Karin. 

När Karin kommer ut på gårdsplanen hör hon en bil som rivstartar nere på vägen. Hon går in i stallet och kollar till hästen som ska föla. Allt verkar okej. Men hon vill ändå få i gång kameran. 

Hon ringer sin son för att få hjälp, då visar det sig att någon dragit ur sladden till routern som behövs för att kameran ska fungera. Sen upptäcker de att hänglåset till sadelkammaren är uppbrutet. 

– Allt var ju nedrivet, det låg ju grejer överallt där inne, schabrak och ett par sadlar låg ju... resten var borta, har hon berättat för ”P1 Dokumentär: Miniserie”.

Fem sadlar hade stulits, en av dem kostade 40 000 kronor.

Det visar sig att en utländsk liga från Polen varit på Karins gård. Kända sedan tidigare av Europol. 

Sadelkammare.
Foto: Pernilla Wadebäck / P1 minidokumentär

Har pågått under flera år

Några timmar senare har samma liga varit i Degerfors och Gullspång. Totalt har de fått med sig sadlar för 260 000 kronor. 

– Just de här brotten har ju drabbat många om man säger vanliga målsäganden, vanliga människor och det här är oerhörda pengar och framför allt mycket tid och ork med sadlar, säger Marlene Andersson Wikman, kriminalinspektör och gruppchef för utredningssektionen vid polisen i Skaraborg, till P1.

Sadelstölderna är inget nytt fenomen. Flera omfattande stötar mot gårdar runtom i Sverige har genomförts i vågor sedan 2012. 

När stölderna våren 2020 blossade upp i Västsverige vill polisen i Skaraborg vara beredda. Tio gårdar hade redan drabbats i distrikten runtomkring men alla förundersökningar hade lagts ner. 

Polisen börjar i det här skedet misstänka att de kan röra sig om den så kallade Rescoligan som är känd av Europol. Men trots att det är en känd liga kan tullen inte ta dem.

– Det står inte i vårt uppdrag att vi ska leta efter stöldgods på utförsel. En del kan ju tycka att ni står ju ändå vid gränsen, men riktigt så är det ju inte, säger Tullchefen i Göteborgs hamn, Tony Magnusson till P1. 

Gruppen begår ett ödesdigert misstag 

Kriminalinspektör Marlene Andersson Wikman är själv hästägare. Efter att polisen börjat övervaka ligans telefoner upptäcker Marlene att de rör sig i området kring hennes eget hem. 

– Det var ju inte bara polistänket som kom in här utan det var ju privat och då blir det ju en typ av grannsamverkan att alla ringer runt och varnar varandra. 

Polisen i Skaraborg börjar trappa upp arbetet efter att flera gårdar i distriktet blivit utsatta. Samtidigt märker ligan av att polisen är dem på spåren, det märks bland annat i samtalen som en av personerna har med sin fru, som ”P1 Dokumentär: Miniserie” tagit del av:

”Jag vet i fan vad som hänt, de är så alerta nu, jag är så arg. Jag vet inte vad jag ska göra”.

Ligan tar sig mot Ulricehamn och den lilla byn Köttkulla. I Ulricehamn anordnas det en hästtävling. 

Efter att ha följt efter och spanat i många dygn begår ligans yngsta medlem, en 24-åring, ett misstag som sedan leder till gripandet

”Löken” som han kallas har kört på en sten med ligans röda skåpbil. Bilen har fastnat och hans två kumpaner tvingas åka till Polen för att hämta en bärgningsbil. När polisen ser en bärgare som är registrerad utomlands med en röd skåpbil på slår de till.

Alla döms till fängelse för grova stölder samt tio års utvisning. 

Ligan hade då stulit över 80 sadlar till ett värde på över en miljon kronor.

Från augusti 2021 har tullen fått större befogenheter att stoppa stöldligor. De kan nu beslagta misstänkt stöldgods och hålla kvar misstänkta i väntan på polis.

– Visst kommer det ha en viss preventiv effekt. Det sänder ju väldigt knepiga signaler i de fall där vi har varit tvungna att släppa sånt som vi har ganska starka misstankar om att det är stöldgods. 


SE MER:

Rån, misshandel och sexualbrott • Brå:s statistik över anmälningarna