Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ursinnig våldsman dunkar polisens skalle i stengolvet

Poliserna skulle avvisa fyra stökiga personer från en tågstation – då blev de attackerade. En polis slungades i stengolvet och blev medvetslös – sen slogs han och stampades i huvudet och halsen.
Foto: Polisen
Samtidigt drog den andra polisen vapen och riktade pistolen i ansiktet på en av angriparna.
Foto: Polisen

Poliserna skulle avvisa fyra stökiga personer från en tågstation – då blev de attackerade.

En polis slungades i stengolvet och blev medvetslös – sen slogs han och stampades i huvudet och halsen.

Samtidigt drog den andra polisen vapen och riktade pistolen i ansiktet på en av angriparna.

– Jag ska slå ihjäl er, era översittare, ska en av männen ha skrikit till poliserna.

Artikeln fortsätter efter chatten.

Bilderna visar hur en av männen kastar sig över polismannen som då faller till marken och slår huvudet i stengolvet på Resecentrum i Skövde. Polisen blir medvetslös av smällen – då fortsätter misshandeln av honom.

Polisen ligger på mage på golvet med gärningsmannen sittande gränsle över sig. Samtidigt slår gärningsmannen flera knytnävsslag mot hans nacke och hals. Sen tar mannen tag i polisens jacka och lyfter upp hans överkropp och huvud en bit, för att sen kasta ner polisen med huvudet i golvet igen.


Bilderna visar hur en av männen kastar sig över polismannen som då faller till marken och slår huvudet i stengolvet på Resecentrum i Skövde. Polisen blir medvetslös av smällen – då fortsätter misshandeln av honom.
Foto: Polisen

Tillslut kommer en av mannens vänner och drar bort honom. Då stampar mannen avslutningsvis mot polisen och träffar vid axeln och halsen. Efter det lyckas den nedslagna polisens kollega ta sig fram till kroppen. Han backar upp mot den med dragen pistol som han riktar mot våldsmännen, visar bilderna från övervakningskameran.

Den nedslagna polisen ligger i princip orörlig på golvet i 20 sekunder innan han börjar röra sig.


Bilderna från övervakningskameran visar tumultet på Resecentrum i Skövde ...
Foto: Polisen
... poliserna skulle avvisa fyra personer när bråket uppstod. På bilden syns hur en av de misstänkta tar tag i en polis (närmast i bild) för att slunga honom ner i marken ...
Foto: Polisen
... när polisen slår i stengolvet blir han medvetslös. Då fortsätter mannen attacken med slag mot hans huvud ...
Foto: Polisen
... tillslut drar en av våldsmännen bort honom, då avslutar han med att stampa mot polisens hals.
Foto: Polisen

Polis riktade vapen mot en av männen

Tumultet den 3 oktober 2018 inleddes med att de två civilklädda poliserna skulle avvisa fyra män från Resecentrum. Väktare hade larmat efter att männen, som var ”ordentligt berusade” enligt polisutredningen, hade ”skojbråkat” med varandra. Innan dess hade de varit stökiga vid Coop i Skövde och på en buss till Resecentrum.

Enligt poliserna var männen inte samarbetsvilliga, och när poliserna började fösa bort dem ska det ha blivit våldsamt. Bilder från övervakningskameror visar hur männen blir utfösta men att den sista stretar emot. Då följer de andra efter.

Tumultet den 3 oktober 2018 inleddes med att de två civilklädda poliserna skulle avvisa fyra män från Resecentrum. Väktare hade larmat efter att männen, som var ”ordentligt berusade” enligt polisutredningen, hade ”skojbråkat” med varandra.
Foto: Polisen

Under tumultet knuffade poliserna bort männen flera gånger och en av dem drog sitt tjänstevapen. Bilderna visar att polisen som blev misshandlad sträckte sig efter sitt vapen när han blev slungad till marken.

Samtidigt som det hände var den andra polisen upptagen och hade sitt tjänstevapen draget och riktat mot en av männen.

– Jag kan nog tala för både mig och min kollega att filmen faktiskt bara var positiv att se. Den visade hur snabbt det kan gå fel och att det ibland inte blir som man tänkt. Min kollega fick se varför han fortfarande inte mår bra. Jag fick se hur snabbt allt gick mot hur jag uppfattade situationen, säger polisen som drog sitt tjänstevapen.

Polisen fortsätter: 

– Sedan finns det saker i filmen som jag tycker både domare, åklagare och nämndemän borde borde sett och belyst. En av dem kastade iväg en kasse vilket får en full ölburk att explodera ovanför mitt huvud. Detta syns på filmen men påtalades aldrig. Hade den träffat mig i huvudet hade jag också varit sjukskriven nu.

Expressen har även varit i kontakt med polisen som blev misshandlad: 

– Det är allvarligt när någon angriper en polis för vi är det sista skyddet allmänheten har. Mot mig personligen är det också tråkigt och jobbigt – att bli illa misshandlad och vara sjukskriven länge och fundera på om det är värt att vara polis längre, säger han. 

En av poliserna drog vapen mot en av våldsmännen. Då fortsatte mannen gå mot polisen ...
Foto: Polisen
... polisen valde då att knuffa undan mannen kraftigt ...
Foto: Polisen
... för att sen kunna hjälpa sin nedslagna kollega.
Foto: Polisen

Påstår i förhör: Försvarade mig

Efter misshandeln flydde männen från platsen. En annan polispatrull, som larmats dit, hittade dem. Då gick en av männen mot dem, spände sig och skrek:

– Kom då din lilla hora!

– Jävla fittor!

– Jag ska döda er, jag ska slå ihjäl er, era översittare.

Mannen fortsatte gå mot poliserna trots att han beordrades att lägga sig. Han knuffades bort och oc-sprejades i ansiktet. Han fortsatte att sparka med benen och ”kränga med kroppen” men kunde till slut sättas fast med hand- och fotfängsel och spotthuva. Han sattes sen i en polisbil:

”Han skriker och spottar omkring sig och hotar polismännen med att han ska slå ihjäl dem”, står antecknat i polisens avrapportering.

”NN uppger att han stod och tjafsade med vänner till honom. Sedan uppfattade NN att det var någon som la sig i det och det blev brottning, då NN försvarade sig mot den som la sig i”, står i förhör med den som står åtalad för misshandeln.

Våldsmannen: ”Våldta henne till döds”

Tre av de fyra männen åtalades, två av dem har dömts. En av dem – en 29-årig man – åläggs att betala böter för brott mot knivlagen, men frias från misstankarna om försök till våld mot tjänsteman.

Den andra mannen – en 35-åring – döms för hot mot tjänsteman, våld mot tjänsteman och skadegörelse. Han får villkorlig dom med samhällstjänst i 75 timmar. Om fängelse hade valts hade han fått två år.

Den tredje mannen, en 31-åring, står åtalad för grovt våld mot tjänsteman och grov misshandel. Den domen har inte fallit än. Utöver det står han åtalad misstänkt för våldtäkt, ytterligare en grov misshandel och olaga hot.

En 31-åring står åtalad för grovt våld mot tjänsteman och grov misshandel efter tumultet. Utöver det står han åtalad misstänkt för våldtäkt, ytterligare en grov misshandel och olaga hot.
Foto: Polisen

Mannen misstänks då ha våldtagit en kvinna flera gånger samma dag, i olika rum i hennes bostad. Under våldtäkterna misstänks han också ha misshandlat henne med slag, sparkar, bett och genom att kasta en högtalare på henne.

Samtidigt misstänks han ha hotat henne genom att säga saker som att han skulle ”våldta henne till döds”, att hon ”inte skulle komma undan levande” och att han ”gick i gång på att se henne så skadad och älskade att se blodet rinna över henne”, framgår i stämningsansökan.

Sen tidigare är mannen dömd för misshandel, våld mot tjänsteman och tre fall av narkotikabrott.

GT har sökt poliserna via Skövdepolisen.

Se Brottscentralen 28 mars här: