Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Upprorsstämning efter ett misstänkt ofredande på buss

Det var i Billdal som händelsen inträffade i fredags. Sedan dess är många människor oroliga – och arga.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
I gruppen hävdar män att de är ute och letar efter den utpekade gärningsmannen. Någon uppger att mannen fått sig ”några lusingar”:Foto: Facebook

En anmälan om sexuellt ofredande på en buss har orsakat upprorsstämning i sociala medier. 

I en lokal grupp för invånare i Billdal diskuteras och kartläggs den påstådda gärningsmannen. Flera ställer upp för de som blivit oroliga – medan andra påstår att de ska agera fysiskt. 

– Utredningen pågår fortfarande och misstanken kvarstår. Det är direkt olämpligt att man lägger sig i rättsprocessen och tar lagen i egna händer, säger Kalle Fridén, utredare hos polisen. 

Det var i fredags som polisen fick in en anmälan om ett sexuellt ofredande, som ska ha skett på busslinjen Rosa Express. 

En man som uppges vara i 30-årsåldern ska enligt anmälan ha antastat en kvinna på bussen. 

– Det är rubricerat som sexuellt ofredande som består i att ha tagit någon på midjan och rumpan, säger Kalle Fridén. 

Mannen har tagits in av polis, förhörts och sedan släppts. Några fler anmälningar har sedan dess inte kommit in till polisen. 

– Det är den rena faktan. Vi har fått en anmälan, vi har en misstänkt person som är hörd av polisen, som är släppt och misstanken kvarstår. Vi har en utredning som fortfarande pågår, upprepar Kalle Fridén. 

Men händelsen har lett till att mängder av personer i Billdal har engagerat sig i frågan – och att bland annat varningsskyltar på mannen nu har satts upp i området. 

I Billdal sitter det uppe varningsskyltar med en bild på den utpekade mannen.Foto: PRIVAT

Piskar upp stämningen på sociala medier

I en Facebookgrupp som syftar till att hålla stadsdelens invånare uppdaterade om saker som sker i området, spreds händelsen direkt. Flera personer återgav då andrahands-, eller tredjehandsuppgifter om andra former av ofredanden. Polisen har fortfarande bara fått en anmälan, men i gruppen diskuteras mannens förehavanden flitigt. 

Jag har sagt till min dotter som dagligen åker Rosa Express att vara vaksam, sätta sig på yttersätet med väskan innanför eller välja att sätta sig bredvid en annan ensam ung tjej”, skriver en person i gruppen. 

Alla tjejer som åker buss, om ni ser han här på bussen, va försiktiga snälla, ni kan ringa till mig så kan jag låtsas vara eran pappa eller något”, skriver en annan person i en föräldragrupp ihop med en bild på den utpekade mannen. 

Invånarna har också hjälpt varandra för att säkra tryggheten, följt med rädda personer till bussen, suttit bredvid oroliga människor och ”hållit utkik” vid busshållplatser. 

Anmälan om sexuellt ofredande togs upp efter en händelse på en buss i Billdal.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Västtrafik har satt in värdar

Västtrafik har, på grund av situationen, agerat. För Göteborgs-Posten berättar Henrik Kjellberg, kommunikatör på Västtrafik, att man har haft trygghetsvärdar ombord på bussarna sedan i måndags. 

– Vi har sedan i måndags skickat ut trygghetsvärdar som åker runt på de specifika linjerna för att hålla ett extra öga och fungera som lugnande och tryggande. Vi har också möjlighet att skicka ut ordningsvakter om det skulle uppstå en situation, säger han till GP

Både kommunpolisen Niklas Svensson och utredaren Kalle Fridén, som GT talade med under morgonen, säger att man inte vill bidra till att piska upp stämningen kring situationen. 

– Sociala medier är både en oerhörd tillgång men i vissa fall också en nackdel. Med den stämningen som du beskriver i den här gruppen ser jag inte vad gott som kan komma ur det, säger Fridén, och fortsätter: 

– Lagstiftningen ser ut som den gör och åklagarmyndigheten har tagit ett beslut att släppa den misstänkte. Vi har tredjehands- och fjärdehandsspekulationer på sociala medier som ger upphov till denna icke önskvärda stämningen i Facebookgruppen. Men har man själv blivit utsatt så måste man absolut kontakta oss. Det är för medborgarna vi finns till. 

I gruppen har hetsen också lett till att personer – enligt vad de uppger – är ute och aktivt letar efter mannen. Flera hejar då på och i en kommentar lyder uppmaningen: ”Plocka aset”. 

Polisens utredning kring händelsen i Billdal pågår fortfarande. Men man har fortfarande bara fått in en anmälan.Foto: BILDBYRÅN

”Direkt olämpligt” 

Polisen säger att mannens misstänkta beteende som anmälts inte är acceptabelt. Men Kalle Fridén ser en risk i att folk trissar upp stämningen så här. 

– Det är direkt olämpligt att man lägger sig i rättsprocessen och tar lagen i egna händer. 

Men om människor de facto upplever en otrygghet och rädsla för den här mannen, vad kan man göra från polisens håll? 

– Vi har fått in en anmälan och utredningen pågår. Vi ska inte föregripa rättsprocessen. Med det sagt ska man vara försiktig i alla lägen, det gäller alltid. Men det är inte bra ur flera perspektiv. Vad händer om det sitter uppe ett foto på fel person? Vad händer om någon blir oskyldigt utsatt? Samtidigt som det finns de som misstolkar det som skrivs och gör olämpliga saker.