Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Upploppsmän kopplas till Ali Khan-nätverket

Stor rädsla i Hjällbo efter dödsskjutningen – Jens Andersson rapporterar på plats
Polisen var på plats under en av häktningsförhandlingarna i Göteborgs tingsrätt på tisdagen.
Foto: HENRIK JANSSON

Tre män i 25-årsåldern har häktats efter helgens våldsamma upplopp i Hjällbo.

Samtliga tre är enligt GT:s uppgifter kopplade till släktnätverket Ali Khan och det närbesläktade så kallade Hjällbonätverket. 

Nätverket kopplas till omfattande narkotikabrottslighet i nordöstra Göteborg och beskrivs så här i ett färskt polis-PM:

”Oavsett om man har jobb eller ej och ingår i detta nätverk, bär man väldigt dyra kläder och accessoarer. Man åker/kör även bilar av lyxigare och dyrare modell”.

Polisen möttes av ett våldsamt tumult när de ryckte ut till Hjällbo i fredags.

Inledningsvis, enligt uppgifter till GT, var poliserna för få till antalet och man fokuserade bland annat på att dokumentera möjliga gärningsmän genom att dokumentera och filma.

På det sättet blev över 20 möjliga misstänkta identifierade och totalt omhändertogs 36 personer. De tre personer som greps misstänkta för våldsamt upplopp häktades i dag vid Göteborgs tingsrätt. Misstanken är våldsamt upplopp vid Bergsgårdsgärdet i Hjällbo i nordöstra Göteborg, en plats som ligger alldeles intill ett stadsdelskontor och inte heller långt från polishuset i Hjällbo.

De tre misstänkta gärningsmännen är alla i 25-årsåldern och anses alla kända i kriminella kretsar som tillhörande kretsen kring släktnätverket Ali Khan och det närbesläktade så kallade Hjällbonätverket, enligt uppgifter från polisen. 

Flera tongivande personer från släkten finns i Hjällbonätverket, som nyligen beskrevs på detta sätt i en polispromemoria:

”Nästan samtliga i Hjällbonätverket har i dag kriminella livsstilar och livnär sig helt eller delvis på kriminalitet. Oavsett om man har jobb eller ej och ingår i detta nätverk, bär man väldigt dyra kläder och accessoarer. Man åker/kör även bilar av lyxigare och dyrare modell. En mycket stor inkomstkälla är narkotika.”

Den av de misstänkta upploppsmännen som är tyngst kriminellt belastad är en 27-åring från Ali Khan-nätverket. Han förekommer under tretton avsnitt i belastningsregistret sedan 2009. Det handlar om återkommande narkotikabrott men även rån, våldsamt motstånd, dopningsbrott och narkotikabrott. 

”Tillhör kriminellt nätverk”

När han 2018 sökte ersättning för att ha suttit frihetsberövad i en nedlagd utredning skrev åklagaren:

”Mot bakgrund av att Ali Khan tillhör ett kriminellt nätverk och greps under omständigheter som tydligt indikerar någon form av kriminellt uppsåt, bör frihetsberövandet ingå som ett tämligen normalt risktagande för hans del. Ersättningsbeloppet bör därför kraftigt begränsas eller helt vägras.” 

Han hade då nattetid gripits i en bil, tillsammans med ytterligare tre gängmedlemmar, där alla vara utrustade med skyddsvästar och där en bar två skarpladdade halvautomatiska pistoler. 

I en förvaltningsrättsdom framgår också att ”stora mängder narkotika påträffats” i hans bostad. 

Egna berättelsen

Enligt hans egen berättelse i domar och beslut har han dock lagt det kriminella livet bakom sig:

”Han har ett brokigt förflutet som han nu har tagit sig ur och han har nu lämnat sina barndomskamrater bakom sig”.

Han dömdes så sent som i november 2020 för ringa narkotikabrott och narkotikabrott.

Ytterligare en av de misstänkta för det våldsamma upploppet i fredags, en 25-årig man, tillhör enligt polisuppgifter det så kallade Hjällbonätverket. 

KNARKBESLAG. En av männen som begärts häktad är tidigare dömd för att ha hanterat ett kilo amfetamin. Här dokumenterat av polisen vid ett gömställe i ett skogsparti.
Foto: POLISEN
NARKOTIKAGÖMMAN. En av männen som häktats är tidigare dömd för att ha hanterat ett kilo amfetamin. Polisens spanare dokumenterade när han hämtade narkotikan i ett skogsparti (bilden).
Foto: POLISEN

Han dömdes 2018 i en narkotikahärva där han enligt domen hanterade över ett kilo amfetamin. Polisens spanare var på plats och dokumenterade när han hämtade narkotikan i ett skogsparti i Göteborg. Narkotikan ansågs vara avsedd för försäljning. Enligt hans egen berättelse hade han blivit hotad och tvingad att hämta narkotikan av en person som han inte ville namnge. Han dömdes senare till två år och nio månaders fängelse. När han nu greps för våldsamt upplopp hade han varit fri under runt ett år. Han släpptes, genom villkorlig frigivning, under våren 2020. 

Den tredje misstänkta för upploppet i Hjällbo är en 24-åring som av polisen anses kopplad både direkt till Ali Khan-nätverket och till det så kallade Hjällbonätverket. 

Han förekommer under fyra avsnitt i belastningsregistret, men de flesta brotten rör olika former av trafikförseelser. Den tyngsta punkten är ett ringa vapenbrott gällande en startpistol. 

Åklagaren Fredrik Berglund vid häktningsförhandlingen i Göteborgs tingsrätt på tisdagen.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON

De tre männen häktades på tisdagen i Göteborgs tingsrätt. Åklagaren Fredrik Berglund sade till GT på måndagen att utredningen kan komma att svälla. 

– Vi har också identifierat ytterligare ett stort antal ytterligare personer som möjliga misstänkta. Det rör sig om fler än 20 personer. Det är ännu oklart om de kommer att delges misstanke. 

Han ville då inte uttala sig om vad de tre männen sagt i förhör eller vad deras inställning till brottsmisstankarna är. 

GT har sökt de tre misstänktas försvarsadvokater. 

– Ingen kommentar i nuläget, säger advokat Thomas Håkansson som företräder 24-åringen.

Advokat Ulrik Smedberg, som försvarar 27-åringen, svarar på sms:

”Han förnekar att han gjort sig skyldig till våldsamt upplopp”. 

Polischefen: ”Alltid risk för vedergällningar 

Man sköts till döds i Hjällbo – polisen ökar närvaron i området