Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungdomshandledare i gängmöte på Posthotellet

Ali Khan-nätverket och Backagänget träffades på Posthotellet i augusti.
Ungdomshandledarens nära kompanjon i bilaffärer för mångmiljonbelopp är en bilhandlare som flytt landet, misstänkt för inblandning i Landvettersprängningen 2019.

Samtidigt som ungdomshandledaren arbetade med unga i riskzonen hade han kontakter med ledande personer i gängmiljön i Backa. 

Mannen pekas nu ut av polisen som ”centralt placerad” och aktiv vid det stora gängmötet på Posthotellet i Göteborg.

– Jag har inte varit där, säger mannen själv.

Nu utreds han av kommunen. 

Ungdomshandledaren åtalades nyligen för svarta mångmiljonaffärer med bilar och Rolexklockor. Samtidigt som han arbetat med unga i riskzon för gängkriminalitet i Backa, har han haft täta kontakter till ledande personer i just Backagänget. 

Som GT tidigare i veckan kunde berätta har ungdomshandledaren gjort affärer med en av de framträdande medlemmarna i Backagänget, en person som han i förhören beskriver som ”en kompis”.

– Det är inget konstigt. Vi har bott i samma område i 30 år, säger ungdomshandledaren.

Kompanjonen flydde utomlands

Samtidigt var hans nära kompanjon vid bilaffärerna en av polisen välkänd bilhandlare som misstänks för inblandning i en gängrelaterad sprängning i Landvetter förra året. Bilhandlaren har nu flytt landet. 

Spåren leder till Turkiet.

Nu kan GT berätta att ungdomshandledaren, som varit anställd inom kommunen under många år och även extraknäckt på ett SIS-hem, pekas ut av polisen som aktiv under en central del i den stora gängkonflikt som skakade Göteborg tidigare i höst. 

Konflikten inleddes med ett bråk på en bensinstation i Göteborg och eskalerade i hämndaktioner och skottlossningar. Efter ett par veckor slöt de två utpekade parterna i konflikten, Backagänget och släktnätverket Ali Khan, ”fred” under ett möte på Posthotellet i centrala Göteborg. 

Efter flera attacker och hämndaktioner, som när en bil sattes i brand i Frihamnen kort efter en skottlossning i Backa samlades gängen för ett möte på Posthotellet i Göteborg.Foto: Jens Adamik

Gängmedlemmar i möte

Ett fyrtiotal gängmedlemmar ur olika konstellationer kom till mötet. Bland de på mötet pekas nu ungdomshandledaren ut som en av de framträdande personerna bland Backamedlemmarna. 

I en polis-pm som GT tagit del av beskrivs ungdomshandledarens roll:

”Runt ett bord hade flera mycket välkända tungt kriminella individer ett möte. Mitt i sällskapet sitter (ungdomshandledaren) som är anställd av Göteborgs stad. (Ungdomshandledaren) sitter centralt placerad mitt i nätverket Backa och verkar ha en aktiv roll på mötet”.

Enligt samma polis-pm ska ungdomshandledaren – liksom flera andra av mötesdeltagarna – ha kontrollerats av polis efter mötets slut. Då ska ungdomshandledaren ha sagt till polisen att de kunde förvänta sig ”en lugn tid framöver eftersom mötet varit givande”. I övrigt ville han inte kommentera någonting om mötet för polisen, enligt polisens PM daterat den 18 september. 

Promemorian diariefördes aldrig

PM:et skickades som en orosanmälan till stadsdelen Norra Hisingen men diariefördes aldrig. Först under onsdagen, efter att GT begärt ut samtliga handlingar knutna till utredningen av ungdomshandledaren, diariefördes den.  

Ungdomshandledaren har själv inte sett några problem med sina kontakter inom gängmiljön. 

Om du har jobbat med unga i Backa och samtidigt gör affärer med en av de ledande gängmedlemmarna i Backa. Kan du se något problem med det? 

– Nej, absolut inte. Varför skulle det finnas något problem med det?

Tillfrågad om han närvarade på mötet förnekar han det bestämt. 

Anna Lifjorden är den som fattade beslutet att stänga av ungdomshandledaren men hon vill inte kommentera någonting konkret om vad som ledde fram till beslutet.Foto: Göteborgs stad

Anna Lifjorden är sektorschef vid Samhälle och kultur vid stadsdelen Norra Hisingen. 

– Det är en del i vårt utredningsarbete och vi hanterar det i utredningen, säger hon om innehållet i polisens PM. 

Om de här uppgifterna skulle stämma, att den här personen varit på det här mötet. Vad innebär det? 

– Det kan jag inte kommentera.

Inte heller på ett allmänt plan har hon tidigare velat kommentera om hon ser det som ett problem om någon av hennes anställda som jobbar med unga i Backa, samtidigt skulle ha vänner inom stadsdelens gängmiljö.

– Jag väljer att inte kommentera det i detta skede just nu, sa Anna Lifjorden tidigare i veckan.

Infiltration av kriminella grupperingar

I polisens PM nämns också det åtal som väcktes mot ungdomshandledaren i slutet av augusti och de kopplingar som finns till bland annat en ”ledande individ i nätverket Backa” i hans affärer. 

Det är inte första gången vi kan avslöja band mellan personer i kriminella grupperingar och kommunala verksamheter – och hur kriminella grupperingar infiltrerat kommunala verksamheter. 

Tidigare har Expressen avslöjat att personer som av polis pekas ut som kriminella har fått anställningar på ungdomsgårdar i de särskild utsatta områdena Rinkeby i Stockholm och Fittja i Botkyrka kommun.

Ungdomshandledaren är avstängd med bibehållen lön i som mest 30 dagar. Under tiden utreder stadsdelen uppgifterna. Mannens fackliga organisation motsatte sig avstängningen under en förhandling den 16 september. 

 

Ungdomshandledarens uppdrag: övervaka Backagängets ledare

Ungdomshandledaren extraknäckte som övervakare åt Backagängets ledare