Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gjorde affärer med gängmedlem – stängs av

Ungdomshandledarens nära kompanjon i bilaffärer för mångmiljonbelopp är en bilhandlare som flytt landet, misstänkt för inblandning i Landvettersprängningen 2019.
”En kompis”. Ungdomshandledaren åtalas för en lång serie svarta bilaffärer. Bland annat till en av de framträdande medlemmarna i Backagänget.
Foto: JAN WIRIDÉN / JAN WIRIDÉN GT/EXPRESSEN
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Polisen

Samtidigt som ungdomshandledaren arbetade med Backaungdomar i riskzon för gängkriminalitet gjorde han affärer med en av de framträdande medlemmarna i Backagänget.

Nu har mannen stängts av från sin tjänst inom kommunen.

– Det är inget konstigt. Vi har bott i samma område i 30 år, säger ungdomshandledaren.

Men banden till grov gängkriminalitet är flera. 

Ungdomshandledaren har arbetat många år i stadsdelen Backa på Hisingen. Hans egen tuffa bakgrund har han själv förklarat som en tillgång i arbetet med att få ungdomar i stadsdelen att hålla sig borta från kriminalitet och gängmiljöer.

Men i slutet av sommaren åtalades ungdomshandledaren själv för grovt bokföringsbrott. 

I nära samarbete med en – av polisen välkänd – bilhandlare, som flytt landet misstänkt för den uppmärksammade gängrelaterade sprängningen i Landvetter förra året, har ungdomshandledaren köpt och sålt ett stort antal bilar, Rolexklockor och andra lyxbetonade urverk – vid sidan av sitt arbete med ungdomar. 

2,2 miljoner för lyxklockor

Totalt har mannen, som även extraknäckt på SIS-hem, stått registrerad på 30 bilar under åren 2016-2018, som han sålt vidare till bland annat vänner och bekanta. Enligt Ekobrottsmyndigheten har ungdomshandledaren under samma period fått 2,2 miljoner insatt på sitt bankkonto för klockor han sålt. 

Ungdomshandledarens affär med gängmedlemmen, om en BMW 330d, blev en förlustaffär.Foto: Genrebild

En av de män som ungdomshandledaren gjort bilaffärer med är en framträdande medlem i Backagänget, den kriminella gruppering som är tongivande bland de unga han själv arbetat i många år med via anställningen hos kommunen. 

Gängmedlemmen står Backagängets utpekade ledare nära och har själv både utretts för inblandning i gängskjutningar och själv blivit beskjuten.

– En kompis, säger ungdomshandledaren om gängmedlemmen då han förhörs av Ekobrottsmyndigheten om affären där han sålde en begagnad BMW 330d hösten 2017. 

”En kompis”. Den framträdande gängmedlemmen gjorde en bra affär.

”Det är klart du känner folk”

Till GT säger ungdomshandledaren att det är en vänskapsrelation som går många år tillbaka. 

Han vill i övrigt inte uttala sig.

– Det är ingenting konstigt. Vi har bott i samma område i 30 år. Det är som att du bott granne med någon i 30 år, det är klart du känner folk, säger han.

Sprängningen i Landvetter för ett år sedan knyts av polisen till gängmiljön. Misstänkt i utredningen är ungdomshandledarens bilhandlarkompanjon som nu flytt landet.Foto: Läsarbild

Enligt Ekobrottsmyndighetens utredning hade ungdomshandledaren köpt in BMW:n i augusti 2017 för 170 000 kronor. Lite mer än två månader senare ska den ha sålts till gängmedlemmen för 110 000 kronor. 

I förhör förklarar ungdomshandledaren det billigare priset med att bilen visat sig ha fel på fläktsystemet.

Men ytterligare en månad senare sålde gängmedlemmen i sin tur vidare bilen till ungdomshandledarens numera landsflyktige bilhandlarkompanjon för 160 000 kronor. Alltså en rejäl förlustaffär för ungdomshandledaren, men en till synes god affär för gängmannen.

Från stadsdelen Norra Hisingen är frågan uppenbarligen känslig. När GT kontaktar Anna Lifjorden, sektorschef för Samhälle och kultur, och den som beslutat om ungdomshandledarens avstängning upprepar hon gång på gång samma svar:

Anna Lifjorden är den som fattade beslutet att stänga av ungdomshandledaren men hon vill inte kommentera någonting konkret om vad som ledde fram till beslutet.Foto: Göteborgs stad

 

– Arbetsgivaren utreder en eventuell förtroendeskada. Som situationen är nu kommer jag inte kunna svara mer om vad det rör sig i detalj. Utredningen behöver hanteras först, säger Anna Lifjorden.

”Inga kommentarer”

Alla frågor om vad som konkret föranledde avstängningen besvaras med ”inga kommentarer”.

Inte heller på ett allmänt plan vill hon kommentera om hon ser det som ett problem om någon av hennes anställda som jobbar med unga i Backa, samtidigt skulle ha vänner inom stadsdelens gängmiljö.

– Jag väljer att inte kommentera det i detta skede just nu, säger Anna Lifjorden.

Stadsdelens HR-chef Pierre Dikanda bekräftar dock att åtalet är en del av det som utreds.

– Det är en del utav det, säger han.

Ungdomshandledaren stängdes av den 17 september. Enligt beslutet är han avstängd som mest i 30 dagar, med bibehållen lön och förmåner under den tid som stadsdelens utredning pågår. 

 

 

Ungdomshandledarens extraknäck: att övervaka Backagängets ledare

Ungdomshandledaren utsågs att övervaka Backagängets ledare