Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Unga män sålde kokain – åtalas

Foto: POLISEN

I två månader kunde polisen följa hur de fyra göteborgarna sålde kokain.

Till deras telefoner har polisen kunnat koppla 745 köpare.

Nu åtalas fyra män i 20-årsåldern.

De fyra göteborgarna, samtliga i 20-årsåldern, sålde kokain ”på heltid”, som polisen beskriver det i ett pressmeddelande.

Försäljningen skedde genom så kallade säljlurar, med potentiella köpare i.

– Själva överlåtelserna, när portionsförpackat kokain byts mot kontanter, har skett i säljarnas bil. De här köpen går snabbt – oftast på mindre än 30 sekunder, säger Johan Ekström vid spaningssektionen i Storgöteborg, i en kommentar.

745 misstänkta köpare

De fyra männen har kommunicerat med totalt 897 olika telefonnummer, genom fem så kallade säljlurar. Polisen har till dessa under utredningens gång kunnat koppla 745 misstänkta köpare.

– Det rör sig om en omfattande kokainförsäljning som genererat stora pengar till ett kriminellt nätverk i Göteborg. På så sätt är kokainköparna viktiga möjliggörare för grov organiserad brottslighet, säger Johan Ekström.

Nu åtalas de fyra männen för grovt narkotikabrott. Samtliga kopplas till ett kriminellt nätverk på Hisingen.

”Polisen knackar på dörren”

Samtidigt har ett 80-tal köpare delgivits misstanke. Runt 30 av dem togs på bar gärning i samband med att de köpt kokain.

– Vi har åkt hem till ett femtiotal personer som delgivits misstanke om narkotikabrott. Vissa har erkänt direkt, andra har nekat och ärendena har gått till åklagare. I de fall det finns barn i familjen har vi gjort orosanmälan till socialtjänsten, säger Johan Ekström.

Polisen har därutöver identifierat ytterligare drygt 660 personer kopplade till säljlurarna.

– Så det finns ett stort antal kokainköpare – främst i Göteborgsområdet – som kan förvänta sig att polisen knackar på dörren inom kort, säger Johan Ekström.