Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man mördades med 66 knivhugg – två män döms

Den yngre av de misstänkta har i förhör berättat att det var han som högg med kniven.
Foto: Polisen
Den äldre av de båda misstänkta har medgivit att han befunnit sig på platsen.
Foto: Polisen

I december förra året mördades en man i 20-årsåldern i närheten av en förskola i Lövgärdet, Göteborg. Rättsläkaren kunde konstatera att mer än 60 knivhugg hade utdelats mot hans hals och huvud. 

Två ynglingar åtalades för brottet, men Tingsrättens dom blev en besvikelse för åklagaren. Endast en av dem fälldes för mordet, och påföljden stannade vid sluten ungdomsvård.

Men Hovrätten gör en annan bedömning och dömer båda männen till långa fängelsestraff. Det meddelade domstolen under onsdagen.

Det var på morgonen den 11 december förra året som larmet ringdes in från en anställd på en förskola i Lövgärdet i Göteborg.

I närheten av förskolan hade förbipasserande hittat en död man utomhus på marken.

Våldet som mannen utsatts för var kraftigt.

– Det är 66 knivhugg som utdelats mot huvud, hals och nacke, har åklagaren Linda Wiking tidigare förklarat.

Wiking åtalade två ynglingar för det brutala mordet, men Tingsrätten fällde bara en av dem för brottet. På grund av att han bedömdes vara omyndig vid tillfället, blev påföljden ungdomsvård i tre och ett halvt år. Hans kamrat fälldes för grovt skyddande av brottsling. 

Men hovrätten gör en annan bedömning och dömer båda männen till långa fängelsestraff. Det meddelade domstolen under onsdagen.

Båda deltog i mordet, menar hovrätten, samtidigt som den yngre av männen har ljugit om sin ålder.

I december förra året hittades en död man av förbipasserande i närheten av en förskola i Lövgärdet.
Foto: Linnea Lundström

DNA-bevis på mordvapnet

Den yngre av de två har i förhör berättat att det var han som högg med kniven. Men hovrätten anser att det faktum att den äldre av gärningsmännen var närvarande under tiden som mordoffret knivhöggs och misshandlades, och därefter lämnade honom svårt skadad i skogen utan att försöka tillkalla hjälp, talar starkt för att han var med på det som skedde.

Mannens DNA har också påträffats på mordvapnet. 

Hovrätten gör bedömningen att männen agerade tillsammans och i samförstånd, och att det mycket omfattande knivvåldet som deras offer utsattes för talar för att avsikten var att döda honom.

Hovrätten dömer mannen till elva års fängelse. 

I fallet med den yngre mördaren, har hans ålder stått i fokus. Åklagaren har under båda rättegångarna hävdat att mannen är född två år tidigare än vad som har antecknats i folkbokföringen när han kom till Sverige, vilket skulle innebära att han var myndig vid mordtillfället. 

Ljög om sin ålder

Hovrätten går, till skillnad från tingsrätten, på åklagarens linje. Detta eftersom mannen själv har bekräftat att han är 18 år i olika sammanhang, bland annat i ett brev till sin flickvän och i en hälsoapp i sin mobiltelefon.

Den åldersutredning som Rättsmedicinalverket har gjort talar också för att mannen var 18 år när han gjorde sig skyldig till mordet, menar hovrätten. 

Mannens ålder ger honom ändå straffrabatt, och han döms till fängelse i åtta år.

Åklagare Linda Wiking är nöjd med hovrättens dom.

– Jag tycker att den är balanserad och väl avvägd. Tingsrätten gjorde en väldigt försiktig bedömning i både ålders- och ansvarsfrågan. Jag blev ganska förvånad av deras resonemang.

Michael Hansson, som företräder den äldre av männen, är av diametralt motsatt åsikt.

– Domen är inte så tydlig, jag hänger inte med i alla turerna. Det är inte självklart vad hovrätten anser att min huvudman har gjort, förutom att han – vilket han har tillstått – har varit på platsen, säger Hansson, som överväger att överklaga domen till HD.