Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ung kvinna knivhögg jämnårig – för busskort

Kvinnan har dömts i Borås tingsrätt.Foto: PER WISSING / GT/EXPRESSEN

Ett bråk om ett busskort resulterade sånär i en ung kvinnas död i slutet av sommaren. Gärningspersonen, en kvinna i övre tonåren, högg henne upprepade gånger med en kniv.

I dagarna dömde Borås tingsrätt henne till ett flerårigt fängelsestraff.

Att hennes offer överlevde är bara en konsekvens av lyckliga omständigheter, konstaterar domstolen.

Larmsamtalet når SOS natten mot den 26 augusti 2019. En man uppger att hans vän, en kvinna i 20-årsåldern, har blivit knivhuggen i en lägenhet i Borås. Hon dör, säger han.

Två minuter senare är den första polispatrullen på plats. De hittar kvinnan svårt skadad i bostaden. Hon har förlorat mycket blod och hennes puls är svag. Ambulanspersonalen som anländer strax därefter konstaterar att det är bråttom. 

Mycket bråttom.

På sjukhus upptäcker läkarna att den unga kvinnan bland annat har en åtta centimeter djup sårskada på levern och blod i högra lungsäcken. Hennes liv hänger på en skör tråd, läkarna är inte säkra på att de kommer att kunna rädda henne. 

Men kvinnan överlever.

Två dagar senare grips en annan kvinna, även hon i 20-årsåldern, misstänkt för mordförsöket.

Under den efterföljande polisutredningen och rättegången nekar kvinnan till det brott hon anklagas för och hävdar att hon agerat i nödvärn. Men i domen som föll i förra veckan skriver tingsrätten att kvinnans berättelse ”helt saknar trovärdighet och att den därför kan avfärdas.”

Den knivhuggna kvinnans berättelse bedömer man dock som trovärdig, och enligt den uppges motivet vara en konflikt om ett busskort.

Gick till attack med kniv

Flera gånger ska brottsoffret ha krävt att få tillbaka busskortet, men när det aldrig hände uppger hon själv att hon trängde sig in i den jämnåriga kvinnans bostad när hon inte var hemma och tog tillbaka det.

När denne fick reda på saken ska hon ha beväpnat sig med kniv och, tillsammans med ytterligare en kvinna och en man, begett sig till den andra kvinnans bostad.

”Sedan hon tagit sig in i NN:s lägenhet har hon angripit NN med kniven i princip omgående [...] Knivhugget har varit kraftfullt och djupt och har medfört en skada som i sig har varit livshotande”, skriver tingsrätten i sin dom.

Domstolen skriver vidare:

”NN:s fortsatta angrepp med kniven har varit våldsamt. Vittnen har berättat om dunsar och att det lät som att någon kastades runt i lägenheten.”

Ålder hindrar längre straff

Straffet hade uppgått till 14 års fängelse om knivhuggen hade resulterat i kvinnans död, konstaterar tingsrätten. Det enda skälet till att mordet inte fullbordades beror på den skyndsamma vården.

Domstolen bedömer att straffvärdet för mordförsöket är 10 år, men då förövaren var under 21 år vid gärningstillfället bestäms påföljden i stället sex år och åtta månader.

Den man som följde med den dömda kvinnan in i brottsoffrets lägenhet, även han i 20-årsåldern, åtalades också för mordförsök. Mannen friades dock, men dömdes för en rad andra brott. Han ska avtjäna ett år i fängelse.

Den knivhuggna kvinnan har i förhör berättat att hon fortfarande mår psykiskt dåligt efter händelsen. Hon uppger att hon svårt att sova och och att hon drömmer mardrömmar om att dö.