Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Undersköterska erkänner: Stal tusentals kronor från åldringar

Lappen där ett av brottsoffrena räknade ut hur mycket som stulits från hennes besparingar. Foto: Polisen / Polisen

Undersköterskan, som är i 35-årsåldern, stal tusentals kronor från äldre för att betala av sina skulder.

Nu är hon misstänkt för fem fall av grov stöld.

– I år har jag tänkt svarta tankar. Att jag ska ta pengar och så, säger undersköterskan i förhör.

Undersköterskan på ett äldreboende i Skövde är nu misstänkt för fem fall av grov stöld, vilket P4 Skaraborg var först med att rapportera om. Stölderna har skett under ett års tid.

Redan i slutet av 2018 polisanmäldes en stöld där en äldre man, 93, hade förlorat tusen kronor i 500-kronorssedlar från sin lägenhet. Pengarna låg i en byrå i sovrummet och undersköterskan slog till när mannen var i köket, medger hon själv i förhör.

Drygt ett år senare kom en anmälan in den 15 oktober när en kvinna, 91, hade märkt hur en 200-lapp hade försvunnit efter att undersköterskan, som arbetade som vårdare på äldreboendet, hade kommit in i lägenheten och bäddat sängen. 

”Jag tog pengarna ur plånboken”

Kvinnan hade suttit och tittat på tv när undersköterskan kom in och direkt gått in i sovrummet för att bädda sängen. Där låg även kvinnans plånbok i hennes väska.

– Hon har sin väska på stolen i sovrummet. Jag tog pengarna ur plånboken. Den låg i väskan. Det var 200 kronor. En sedel, säger undersköterskan i förhör.

På denna stol hängde kvinnans väska när hennes plånbok blev rånad på 200 kronor. Foto: Polisen / Polisen

Efter att undersköterskan snabbt gått ut tittade kvinnan i sin plånbok och märkte att pengarna var borta. Hon anmälde kort därefter det till polisen.

”I år har jag tänkt svarta tankar”

En annan polisanmälan inkom den 21 november från en kvinna, 98, som berättade att hennes handväska med 3 900 i kronor var borta. Kvinnan hade den lilla handväskan med pengarna i en större väska på en stol bredvid sängen.

Klockan 22 var nattjänsten där och gav henne en sömntablett och morgonen efter var pengarna borta.

– I år har jag tänkt svarta tankar. Att jag ska ta pengar och så, säger undersköterskan i förhör.

Fem fall av grov stöld skedde på äldreboendet under loppet av ett år.Foto: SHUTTERSTOCK

Två liknande fall av stölder skedde sedan runt äldreboendet innan undersköterskan blev misstänkt. I förhör förklarar hon att det var något hon gjorde på grund av sin dåliga ekonomi. 

– Jag har flera skulder. Jag har lånat privat, jag har tagit sms-lån och lån via internet. Flera långivare har utmätning mot mig, säger undersköterskan i förhör.

Nu åtalas undersköterskan för grov stöld och inväntar rättegång. Hon har erkänt brotten på alla fem punkter.