Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trippelmördarens drag i fängelsecellen – varnas

Mark Saliba är dömd till livstids fängelse för trippelmordet i Uddevalla.
Mark Saliba avtjänar sitt livstidsstraff på Kumla. Han har under årens lopp flyttats mellan olika anstalter.Foto: SVEN LINDWALL

Trippelmördaren Mark Saliba manipulerade brandvarnaren i sin cell inne på Kumla, enligt Kriminalvården.

Saliba hävdar sin oskuld och vill få varningen upphävd.

Men Kriminalvården får rätt.

Bröderna Mark och Martin Saliba sköt ihjäl tre personer i Uddevalla 2015. Bägge är dömda till livstids fängelse och Mark avtjänar sitt straff inne på Kumlabunkern.

Han har upprepade gånger varnats för – och dömts för – misskötsel och brottslighet innanför murarna. Det handlar om bråk, dödshot och skadegörelse. I maj dömdes han för att tillsammans med två kumpaner ha startat ett upplopp på anstalten Hall där han tidigare satt. Inredning för 130 000 kronor förstördes och en kriminalvårdare skadades.

Nu har förvaltningsrätten sagt sitt om ännu ett fall av misskötsel. Det var i april som Saliba tilldelades en varning för att ha manipulerat brandvarnaren i sin cell. Enligt Kriminalvårdens beslut hade Saliba slitit bort plomberingen till brandvarnaren. Kriminalvården såg allvarligt på händelsen eftersom det kunde äventyra säkerheten och ordningen inne på fängelset.

Mark Saliba hävdar sin oskuld

Mark Saliba under rättegången om trippelmordet i Uddevalla.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Saliba har hävdat att han inte har något med saken att göra och vill bli av med varningen. Han uppger att han har ”svårt att tro” att personalen gör grundliga visitationer av rummen. Enligt Saliba ska kriminalvårdarna ha hittat ett ciggpaket i cellen samma dag som manipulationen upptäcktes. På ciggpaketet ska en annan fånges intagningsnummer ha stått.

Förvaltningsrätten väljer dock att gå på Kriminalvårdens linje och avslår Salibas överklagande.

Brodern Martin Saliba lyckades fly till Libanon och har inte avtjänat en dag av sitt livstidsstraff i Sverige. Men i fjol dömdes han i libanesisk domstol till döden för trippelmordet, ett straff som omvandlades till livstids straffarbete.