Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trio döms – länsade äldres bankkonton

En av sex äldre utsatta för brott enligt rapport.
Den 22-åriga kvinnan.
Den 29-åriga mannen, den yngre brodern.
Foto: HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Åldringsligan – två bröder och en kvinna – ringde upp sina offer och påstod sig vara från banken innan de länsades deras konton.

Under onsdagen föll domen vid Göteborgs tingsrätt.

Bröderna döms till fängelse och kvinnan döms till skyddstillsyn för grovt bedrägeri och flera bedrägeriförsök.

Det var i oktober som en av bröderna ringde till nio kvinnor i Västsverige och påstod sig vara från banken.

Han berättade att det var något ”knasigt” med kvinnornas bankkort och att han skulle skicka en ”kvinnlig representant” för att byta ut deras bankkort.

– Då kom det en tjej och ringde på och då ville jag inte lämna ifrån mig kortet. Hon var i sällskap med en man, men han höll sig i bakgrunden. Hon bad mig om kortet, men jag vägrade, har en av de utsatta kvinnorna sagt i förhör.

Ligan slog bland annat till i Göteborg, Kungsbacka, Mölndal och Partille.

Bröderna, 29 och 34 år, och en 22-årig kvinna åtalades förra månaden för bland flera grova bedrägerier och försök till detsamma. De förnekar brott.

I dag föll domen i Göteborgs tingsrätt och alla tre döms för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Kvinnan döms även för ringa narkotikabrott.

Den yngre brodern döms till fängelse i två år och den äldre brodern döms till fängelse i ett och ett halvt år. Kvinnan döms till skyddstillsyn.

Granne sprängde ligan

Med hjälp av en uppmärksam granne till en av de drabbade kvinnorna lyckades polisen spåra och spränga ligan.

Den 34-åriga mannen, den äldre brodern.

Grannen såg när den misstänkta ligan gick utanför hans lägenhetshus och drog i dörrar. Grannen blev misstänksam och ringde till polisen. Dessutom sprang grannen ut i trappuppgången precis när de misstänkta bedragarna skulle lura en kvinna.

– Under tiden detta händer så står jag och käftar med tjejen och säger åt henne att ”du har inte här att göra, jag ringer polisen”. Jag står fortfarande i telefonkö och har telefonen i handen. Hon vänder direkt och springer ner för trappen. Jag hör att det är fler personer i trappan som springer, berättar grannen i förhör.

– Grannarna gjorde ett viktigt arbete för att kunna utreda det här och få fram den bevisningen som vi har, har åklagaren Martin Elofsson tidigare sagt.

Kvinnans advokat säger följande:

– Min klient har under hela målet förnekat brott. Jag har inte hunnit gå igenom domen tillsammans med min klient. Vi har inte tagit ställning till om vi ska överklaga och mer är så kan jag inte säga just nu, säger Natalia Shafie Desta.

GT har varit i kontakt med männens advokater som ännu inte hunnit ta del av domen, berättar de.

Se också:

Stjärnadvokaten Johan Eriksson om åldringsbrotten: ”Kommer fortsätta”.