Tre bröder – nu är alla fängslade

Eddie Jobe sitter av ett fängelsestraff för mordförsöket på kusinen till den 33-årige man som sköts till döds i Gamlestaden.
Foto: POLISEN
Sebastian Jobe under en rättegång.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

När den ökände Eddie Jobe, ansedd som en av de högst uppsatta gängledarna, dömdes till fängelse, tog hans bröder över.  

Det slutade med ett mord på värsta rivalen, på öppen gatan i Gamlestaden. 

Lillebror Sebastian Jobe dömdes på torsdagen till livstids fängelse efter att ha deltagit i mordet från sin semester i Gambia. 

Och den tredje brodern, Dentin Jobe, dömdes till 13 år och 10 månader för medhjälp till mord. 

De kunde fällas av den krypterade chatten som avslöjade mordplanerna – och där Dentin kärleksförklarar sin storebror. 

”När jag va 15-16 tog de med mig på nattklubbar”. 

Han blev känd som ”Fifty”, en referens till rapparen 50 Cent, efter att han som 16-åring blev skjuten med flera skott av polisen. 

Ungdomarna skulle komma att se upp till Eddie Jobe – han som överlevde polisskotten.

– Hur kunde de göra så här mot mig?, sa han själv i en intervju 2004, efter händelsen som anses ha format honom och hans fortsatta kriminella bana.

GT besökte Eddie Jobe – då 16 år gammal – på sjukhuset efter att han sköts av en polis 2004.
Foto: BODIL BERGQVIST

Sedan dess har flera fallit offer för det gängkrig i Biskopsgården där Eddie Jobe och personer nära honom sedan 2016 står på ena sidan. 

I december 2017 hittade en man en handgranat i ett glas under sin bil, konstruerad för att detonera när bilen sattes i rörelse.

– Det var ren tur att jag såg detta den morgonen. Annars kunde det ha gått illa både för pojkarna och för andra människor. Det fanns en busshållplats i närheten. Det kunde ha hänt precis vad som helst, har mannen tidigare sagt till GT.

Han är pappa till en person som anses vara ledande inom B-falangen i Biskopsgården – den som Jobe (A-falangen) strider mot.

2018 satt de båda i en bil när en salva skott avlossas mot dem – de överlevde.

Var bästa vänner – nu gängfiender

Det finns fler exempel på när stridigheterna i Biskopsgården fått – eller varit på väg att få – fatala konsekvenser.

Den 25 november 2016 sköts en man ur B-falangen i ryggen på Väderstrecksgatan i Södra Biskopsgården. Han är kusin till den 33-årige man som mördades i Gamlestaden den 3 maj. Mordförsöket är outrett.

Den 15 december 2016 kastades en handgranat mot en bostad på Vårvädersgatan, tillhörande familjen till en person ur A-falangen.

Den 25 december 2016 sköts en man till döds på Blidvädersgatan i Biskopsgården. Enligt åklagaren tillhörde mannen B-falangen – ingen har dömts för mordet.

Den 2 december 2017 krossades entrédörren i trapphuset i Lundby där barnen till den nu mördade 33-åringen bodde. En okänd gärningsperson kastade brännbar vätska på lägenhetsdörren och tände på.

Polisen säkrar spår efter skottlossningen på Hisingen 2018. Fjorton skott avlossades mot två män – far och son – som satt i sin bil.
Foto: HENRIK JANSSON
2017 hittade pappan till en ledande person i B-falangen en handgranat i ett glas under bilen.
Foto: POLISEN
Jörgen Thorén är lokalpolisområdeschef på Hisingen. Han tror att domen spelar en viktig roll i bekämpningen mot den organiserade brottsligheten i Biskopsgården.– Jag tror att det är en viktig dom för hela Biskopsgården, utifrån flera olika perspektiv. De här personerna har suttit häktade länge och vi ser vilken skillnad det redan har gjort. Det är viktigt att få så många som möjligt av de ledande personerna fängslade under en längre tid, det kommer att göra en stor skillnad. Den här domen är väldigt positiv, det är det enda sättet att arbeta mot de här nätverken.
Foto: POLISEN

Men falangerna har inte alltid varit i krig med varandra. Flera av de män som nu dömts i Gamlestadsmålet, tillsammans med flera av målsägandena, tillhörde tidigare det kriminella nätverket Södra Biskopsgården.

Den 33-åriga man som mördades i Gamlestaden var tidigare nära vän med en av de män som nu dömts för mordet.

– Han som gjorde detta var en bästa kompis, han var som en familjemedlem. Jag har älskat honom som ett eget barn. Vi blev helt förkrossade när vi hörde att det var han som gjorde det, har pappan till 33-åringen tidigare sagt.

2016 hände någonting. En konflikt uppstod mellan Eddie Jobe och en annan person i samma gäng – kusinen till den nu mördade 33-åringen. Det har kallats för en ”splittring”, och sedan dess strider de två falangerna mot varandra. 

Sebastian Jobe dömdes till livstids fängelse för för medhjälp till mord och förberedelse till mord i Gamlestadsmålet.
Dentin Jobe dömdes till fängelse i 13 år och 10 månader för medhjälp till mord och förberedelse till mord.

Sebastian Jobe tog över ledarrollen

Eddie Jobe har flera fängelsedomar bakom sig. 2020 dömdes han till sex och ett halvt års fängelse för bland annat förberedelse till mord på kusinen till den nu mördade 33-åringen. 

Högsta domstolen sänkte sedan straffet till fyra år och två månader – ett straff som han nu sitter av. 

Men under tiden tog några andra över: Eddies bröder. 

Brodern Sebastian Jobe, född 1991, har sedan tidigare ansetts ha en hög position inom A-falangen. I domen i Gamlestadsmålet förekommer uppgifter om att han nu tagit över rollen som ledare för gänget. På torsdagen dömdes han till livstids fängelse för medhjälp till mord och förberedelse till mord.

Men enligt Sebastian Jobes advokat Thomas Olsson handlar uppgifterna om hans ledarroll i Biskopsgården om ”ett rykte”.

– Framför allt så förefaller det ju handla om att det har uppstått något sorts rykte om att han har en framstående position i ett nätverk, men det ryktet verkar ju mest härröra från det förhållandet att hans äldre bror anses ha en sådan ställning, och nu mera är frihetsberövad, säger han. 

Men tingsrätten tyckte annorlunda – och menar att Sebastian styrde och var delaktig i mordet på rivalen genom sina meddelanden från Gambia. När han låg död på marken skickade han, i gängets gemensamma chattkonversation, ett meddelande: 

”Skååål!”. 

Han befann sig då i Gambia på semester och försökte ordna så att vännerna kunde fira – att de nu hade hämnats ”Fifty”. 

Mordordern från Gambia

Den tredje brodern, Dentin Jobe, 1999, dömdes – bara två veckor efter sin 22:a födelsedag – till fängelse i 13 år och tio månader, för medhjälp och förberedelse till mord. 

Förutom delaktighet i mordet på den 33-årige mannen, dömdes båda bröderna också för att ha förberett mordet på tre av mordoffrets anhöriga – hans bror och två kusiner. En av dem är samme man som sköts i ryggen 2016. Deras tidigare vän.

Gripandet av Sebastian skedde i Gambia den 31 oktober förra året. 

Det var därifrån som han, via krypterade mobiltelefoner, ska ha gett order om att mörda 33-åringen och hans anhöriga:

”Bror kolla. Hitta torped. För 500k.”

”...mangla deras huvuden folk ska inte ens kunna identifiera dem.”

”Vänta bara detta ska bli brutalt brosh!!!” 

På bilder tagna från samma period ses han leva semesterliv med vattenskoter, pooler och sandstränder. Men i den krypterade chatten fanns inte bara mordplanerna som avslöjades av polisen. 

Där fanns också beskrivningar av storebror Eddie Jobe – i chatten kallad ”Fifty”. 

Kärleksförklaringar, hyllningar och hämndplaner. 

När jag va 15-16 tog de med mig på nattklubbar han och fifty”, skriver Dentin om sina bröder. 

Och i stora delar av chatten vilar Eddie Jobes närvaro och vilja över konversationen: 

Jag vet att du visat dig lojal mot fifty hela vägen”, skriver Dentin vid ett tillfälle till en annan medlem i gänget, som för att visa: Du kan vara lugn. 

”Har gett upp fredsmäklandet” 

I chatten beskriver han också medlemmarna av den andra falangen – de som gänget planerat att mörda.  

”Men jag har gett upp de där fredsmäklandet”, skriver han och syftar på rivalerna. 

Dentin skriver också om hur han växt upp med några av fienderna ”sedan barnsben”, men att brodern – ”Fifty”, som kan kallas i chatten – har lagt det där bakom sig nu. 

”Jag vet att innerst inne vill fifty bara knulla han goolaren och sen försöka försonas med vår vän”, skriver lillebrodern Dentin. 

Han tillägger också: ”Du kan inte ana hur jobbigt detta varit för mig i flera år. Fifty är min bror. Du har ingen aning vad han ställt upp för mig. Flera gånger.”

Sedan fortsätter konversationen. De pratar om var i Göteborg som fienderna har setts, vilka de umgås med. Var de kan tänkas dyka upp och hur de i så fall ska vara redo. 

Mitt i all planering bryts planerna av lillebroder Dentin som plötsligt varit frånvarande i chatten. Hoppfullt skriver han: 

”Läste precis en artikel där fifty fått beviljat ärendet i HD”. 

Eddie Jobe var länge måltavla för polisen: ”Stark ställning”

GT:s Claes Petersson: ”Han blev mannen som överlevde polisens skott”