Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre åtalas i smugglings- härva – filmade allt själva

Hela kuppen fångades på film – av smugglarna själva.
Kokainbeslaget var på drygt 61 kilo.Foto: Tullverket
På Tullverkets film syns hur väskan med kokainet kastas i vattnet av en av de nu åtalade.Foto: Tullverket
En av de misstänkta filmade själv när de grävde fram kokainet ombord på båten.Foto: Tullverket
Enligt Tullverket är bevisläget starkt.Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

I mars i år kunde 60 kilo kokain beslagtas i Uddevalla hamn.

Nu åtalas tre män för synnerligen grov narkotikasmuggling – bland bevisningen finns en av de misstänktas egna filmer när de gräver efter kokainet.

– En stark bevisning i ärendet är att en av de misstänkta hade en Go Pro-kamera på sig och filmade hela förloppet, säger Gill Eriksson, biträdande chef för tullkriminalenheten i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Händelserna utspelade sig i mitten av mars i år.

Det börjar med att ett fartyg kommer från Colombia till hamnen i Uddevalla hamn, Tullverket och kustbevakningen gjorde då en visitation av fartyget.  

Men man valde också att medvetet undvika att kontrollera lastutrymmet och satte i stället upp en bevakning på fartyget. 

Och sedan kom det man väntat på, efter midnatt den 20 mars dök tre personer upp och smög ombord på fartyget och ner i ett av lastutrymmena. 

De grävde fram tre väskor innan de lämnade fartyget – för att omedelbart gripas av tullpersonal.

Filmade förloppet med en Go Pro

En av väskorna kastades i havet av en av de misstänkta, som försökte gömma sig utan framgång. 

En av de tre männen som nu åtalats för synnerligen grov narkotikasmuggling hade en Go Pro-kamera på sig och filmade själv allting.

– En stark bevisning i ärendet är att en av de misstänkta hade en Go Pro-kamera på sig och filmade hela förloppet när de gick ombord och grävde fram narkotikan i fartygets lastutrymme, säger Gill Eriksson, biträdande chef för tullkriminalenheten på Tullverket i Göteborg i ett pressmeddelande.

Partiet som beslagtogs, över 61 kilo kokain, beräknas ha ett värde på cirka 100 miljoner kronor på gatan.

Största beslaget som gjorts i Uddevalla

– Över 60 kilo kokain är ett av de största beslagen som gjorts i Uddevalla och vi är nöjda med att vi lyckades stoppa narkotikan från att komma ut i samhället, säger Gill Eriksson, i pressmeddelandet.

Innan det stora tillslaget i mars gjorde också Tullverket ett annat större beslag. Också den gången gällde beslaget kokain och partiet var då på 25 kilo. 

Där finns ingen misstänkt då ingen person kunnat knytas till drogerna. 

Men det fyndet gjorde att man valde att sätta bevakning på fartyget som anlände i mars och de tre männen gick rakt i fällan.

Det finns ytterligare en misstänkt i ärendet, för att ha planerat och genomfört smugglingen, den personen är internationellt efterlyst.

Se också: 

Se polisens bilder inifrån narkotikahandeln