Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rånoffrets ord till SOS – innan dödliga huggen

Den 18-årige mannen dödades med ett knivhugg i bröstet. Tre unga personer har åtalats för att tillsammans ha mördat tonåringen och rånat hans vän.
Tre personer åtalas för rånmordet på Backaplan i juli.Foto: Läsarbild / Läsarbild
Foto: polisen
Foto: polisen
Foto: Polisen

Den 18-årige mannen dödades med ett knivhugg i bröstet – som träffade hjärtat. 

Tre unga personer, varav en tonårsflicka, har åtalats för att tillsammans och samförstånd ha mördat tonåringen och rånat hans vän. 

Åklagarens teori är 18-åringen knivhöggs för att han larmade 112 när rånet pågick. 

”Någon rånar oss”, sa offret till larmoperatören strax innan samtalet bröts, enligt förundersökningen.

Åklagaren Thomas Willén har åtalat trion för mord, grovt rån och grovt övergrepp i rättssak efter dådet på Backaplan i mitten på juli i år. 

– Den här termen tillsammans och i samförstånd betyder inte at alla har hållit i kniven, säger han.

Det innebär att delaktigheten har lett fram till att det kunde ske.

Polisen och åklagarens teori är att den 18-årige mannen knivhöggs för att han slog larm till SOS under tiden som rånet pågick. 

I förundersökningen finns det som tros vara bland det sista 18-åringen säger.

I en sammanfattning av samtalet till SOS står det: 

”En man börjar med att säga ingen fara därefter följt av att samma man säger ”aah 112 jag måste måste lägga på” varpå operatören frågar vad som har hänt. Samma mansröst säger då Järntorget någon rånar oss sen avbryts samtalet” 

SOS operatören försökte ringa upp 18-åringen – men utan att få något svar.

Det svarta strecket visar hur de tre misstänkta rörde sig efter dådet och var de befann sig när de greps. Foto: Polisens förundersökning

”Sker i två olika skeenden” 

”De vidtagna åtgärder har skett som hämnd för att XX (offret som överlevde) och NN (18-åringen som dödades) gjort anmälan till polisen om händelsen eller för att hindra dem att anmäla händelsen till polisen eller annars lämna uppgifter till polisen om händelsen”, står det i stämningsansökan. 

– Det sker i två olika skeenden, mitt påstående är att när målsäganden försöker fly från platsen och ringer polisen märker gärningspersonerna det och kontrollerar deras telefon och det är då det här våldet sker, dels för att de ringt polisen och för att hindra dem från att ringa polisen, säger Thomas Willén.

Att de fem satt på samma buss och rånet och mordet som sedan skedde var tillfälligheter framgår det i förundersökningen. 

– Det är en ren slump. De känner ju absolut inte varandra, målsäganden har varit ute på stan och är på väg hem och de åtalade är på samma buss. De känner ju absolut inte varandra utan det är tillfälligheter att just de blir utsatta, säger åklagaren Thomas Willén. 

Mordvapnet som kort efter dådet hittades av polisenFoto: Polisen

De båda männen erkänner rån respektive grovt rån men nekar i övrigt till misstankarna.

Tonårsflickan nekar till alla brottsmisstankar som riktas mot henne, hon säger genomgående i förhören att hon inte minns något från natten sedan hon varit drogpåverkad. 

”Jag minns fortfarande inte” 

I ett av förhören säger hon:

– Det spelar ingen roll vad du säger om jag ska få tio år. Jag minns fortfarande inte. Det spelar ingen roll vad du säger till mig. Jag kan inte få fram något i mitt huvud. Jag kan inte tvinga fram någonting som jag inte minns. Jag sitter på mitt rum varje dag, jag har ingen TV, jag har ingenting. Det enda jag kan göra är att tänka. Jag försöker få fram någonting. Jag vill själv ha svar på mina frågor som jag har till mig själv men jag får inte fram någonting. Det är inte bara ni som inte får svar på era frågor. Jag får inte själv svar på mina egna frågor.

Det finns mycket teknisk bevisning i målet, vilket enligt åklagaren är en del i att de fått de båda männen att delvis erkänna sin del i dådet.

– Nej, jag gick emot han och då vad heter det, han stannade upp och då gick den in i magen på han och det var inte avsikt till att döda överhuvudtaget. Jag skulle bara hota han, men det blev fel, säger den av männen som utdelat de faktiska huggen.

– Jag är skyldig till rån. Men inte med avsikt att någon skulle dö, utan det var mer att när jag gjorde detta så gjorde jag det med mina skygglappar. Jag var påverkad av benzo och det gör väldigt mycket att man, alltså vad ska man säga, tappar minnet, minnesluckor. Så jag har väldigt svårt, svåra, fan heter det, svaga minnesluckor den här natten, säger den andra. 

Är dömda tidigare 

Männen förekommer sedan tidigare i polisens register

En av dem dömdes senast i mars i år till skyddstillsyn för hot mot tjänsteman. Enligt domen hotade han två polismän och viftade med kniv i samband med ett gripande. Ett brott han erkänt. Han har innan det dömts för olika narkotikabrott, häleri och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

I en kommunal utredning från 2016 framgår att han ”har haft ett missbruk av cannabis sedan flera år tillbaka”, att han avbrutit sin skolgång och att han vårdats på behandlingshem för missbruket.

Den andre mannen är också han flitigt förekommande hos polisen och har tvångsomhändertagits på grund av missbruk. Under 2018 dömdes han för snatteri, ringa stöld, våldsamt motstånd och ringa narkotikabrott. Han har dessförinnan dömts för bland annat ringa stöld och brott mot knivlagen.

– Det är ni närtid som dessa har dömts för brott tidigare. Det har rört sig om tillgreppsbrott som stöld och snatteri och narkotikabrott, har åklagare Thomas Willén tidigare sagt.

Kvinnan är ostraffad, men har också hon omhändertagits av myndigheterna.