Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tortyrkidnappades – nekas ersättning

Båda bröderna döms till fängelse.
Johnson Bogere.
Foto: PRIVAT

Bandidos-toppen Johnson Bogere är dömd till fängelse för en tortyrkidnappning i Västsverige.

Offret nekas ersättning av Brottsoffermyndigheten då kidnappningen rör sig om ”en uppgörelse i kriminella kretsar”.

Johnson Bogere och hans bror, OS-boxaren Patrick Bogere, dömdes i hovrätten i februari för en tortyrkidnappning i början på förra året. Bröderna greps i Malaga i Spanien efter att ha varit på flykt från polisen i flera månader.

Nu ska bröderna avtjäna tre och ett halvt år vardera i fängelse. Totalt dömdes sju personer i Alingsås tingsrätt för inblandningen.

Bakgrunden till kidnappningen var en skuld som hamnat hos Bandidos för indrivning. Åklagaren har beskrivit gärningen som ”särskilt hänsynslöst” och ”tortyrliknande”.

– Båda har fått armarna tejpade och ögonbindel, sedan har ett av offren utsatts för misshandel med bland annat en stekpanna och ett borrverktyg, har åklagaren Daniel Larsson tidigare sagt.

Anses vara en kriminell uppgörelse

I handlingar från Brottsoffermyndigheten framgår det att offret inte har velat medverka i domstolsförhandlingarna. Han har inte heller velat berätta om den påstådda skulden.

Patrick Bogere, Johnsons bror, har boxningsmeriter från OS. Nu sitter han i fängelse för den brutala tortyrkidnappningen.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

I ett beslut från Brottsoffermyndigheten nekas nu mannen ersättning. Bland annat eftersom detta anses vara en ”uppgörelse i kriminella kretsar”.

”Brottsoffermyndigheten bedömer att det är övervägande sannolikt att det har varit fråga om en uppgörelse i kriminella kretsar där narkotikaförsäljning och annan illegal verksamhet förekommer. Genom sin inblandning i kriminell verksamhet har NN utsatt sig för en ökad risk att skadas. Brottsskadeersättningen ska därför jämkas. Enligt myndighetens praxis jämkas ersättningen till noll”, skriver Brottsoffermyndigheten i ett beslut.

Offret har bland annat efter händelsen utspelade sig dömts för grovt narkotikabrott och ringa narkotikabrott vid två tillfällen. Något han blivit dömd för även innan tortyrkidnappningen.

Bogere fängslad på säkerhetsavdelning

Brottsoffermyndigheten konstaterar att mannen har utsatts för brott som kan ge rätt till brottskadeersättning. Men det finns undantag.

I beslutet förklarar Brottsoffermyndigheten även varför offret nekas ersättning.

”Brottsskadeersättningen kan alltså sättas ned eller helt falla bort (jämkas) om det är skäligt med hänsyn till att den skadelidande genom sitt uppträdande i samband med brottet eller på annat liknande sätt har ökat risken att skadas”, skriver myndigheten i beslutet.

Johnson Bogere har i över ett decennium varit en framträdande person inom mc-gänget Bandidos och var under en period president för Bandidos i Göteborg.

Något som Kriminalvården tidigare skrivit i sina handlingar. Han avtjänar nu sitt straff på säkerhetsavdelningen på Kumla, då Kriminalvården bland annat anser att risken för rymning eller fritagning är hög och att risken för våld bedöms vara hög.

Se också:

Greps i Malaga – dömda för inblandning i brutal tortyrkidnappning.