Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tonårstjej försökte mörda kvinna – för ett busskort

Foto: SVEN LINDWALL

Det var i somras som en kvinna i övre tonåren högg en jämngammal kvinna upprepade gånger med en kniv. 

Anledningen: En konflikt om ett busskort.

Hovrätten dömer kvinnan för mordförsök – men sänker fängelsestraffet.

Det var natten till den 26 augusti 2019 som larmsamtalet kom fram till SOS. 

– Hon dör, säger mannen som larmar. 

Han uppger att hans vän, en kvinna i 20-årsåldern, blivit knivhuggen i en lägenhet i Borås. Bara efter två minuter är den första polispatrullen på plats i bostaden och hittar kvinnan svårt skadad. 

Den unga kvinnan hade förlorat mycket blod och hennes puls var svag. 

På sjukhuset upptäckte läkaren att den unga kvinnan bland annat hade en åtta centimeter djup sårskada på levern, men också blod i högra lungsäcken. 

Mirakulöst överlevde kvinnan, trots att läkarna inte var säkra på att de kunde rädda henne. 

Två dagar senare greps en kvinna, även hon i 20-årsåldern, misstänkt för mordförsök. 

Saknar trovärdighet

Under den efterföljande polisutredningen och rättegången nekade kvinnan till brott och hävdade att hon agerat i nödvärn, men hennes berättelse saknade trovärdighet, enligt tingsrättens dom som föll i december i fjol. 

I stället bedömdes den knivhuggna kvinnans berättelse som trovärdig, och enligt den uppges motivet vara en konflikt om ett busskort. 

I förhör berättar brottsoffret att hon krävt att få tillbaka sitt busskort flertalet gånger men när det aldrig hände, berättar kvinnan att hon trängde sig in i den jämnåriga kvinnans bostad, när hon inte var hemma och tog tillbaka busskortet. 

När den nu dömde kvinnan fick reda på detta ska hon ha beväpnat sig med kniv och tillsammans med ytterligare en kvinna och en man, begett sig till offrets bostad.

Hovrätten sänker straffet

Tingsrätten skriver i sin dom att den misstänkta kvinnan angripit offret med kniven i princip omgående. Knivhugget var kraftfullt och djupt som medförde en skada som sig var livshotande. 

Knivhuggen fortsatte och var våldsamma, flera vittnen berättade också om dunsar som lät som att någon kastades runt i lägenheten. 

Straffet hade uppgått till 14 års fängelse om knivhuggen hade resulterat i kvinnans död, konstaterade tingsrätten. Det enda skälet till att mordet inte fullbordades berodde på den skyndsamma vården.

Domstolen bedömde att straffvärdet för mordförsöket är tio år, men då förövaren var under 21 år vid gärningstillfället bestämdes påföljden i stället till sex år och åtta månaders fängelse. 

Dömdes även för misshandel

Men nu sänker hovrätten straffet – efter en samlad bedömning av hovrätten. 

Tonårskvinnan var även åtalad för en misshandel som inträffade dagen innan mordförsöket. Kvinnan ska enligt åtalet utdelat flera slag med knuten näve, samt sparkar mot en annan kvinnas huvud och kropp. Hon ska även tagit ett tag om hennes hals och dragit henne i håret. 

I tingsrätten dömdes kvinnan för såväl mordförsök som misshandel till sex år och åtta månaders fängelse. Men enligt hovrättens mening offret utsatte gärningspersonen för provokation och den högre instansens samlade bedömning – bland annat med hänsyn till gärningspersonens låga ålder – är att straffet ska sänkas till fem år och sex månader.