Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tonårsflickans många sexköpare inför rätta

Köpte sex av en kvinna i en lägenhet i Örebro.
Parkeringen utanför Friskis och Svettis.
Foto: ENIRO GATUVY

På en parkering vid Friskis och svettis i Stenungsund mötte tonårsflickan en mängd sexköpare som kommit i kontakt med henne genom sexannonser på nätet.

Nu har tio män, däribland en tidigare kommunpolitiker, åtalats för att ha köpt eller försökt köpa sex av flickan.

Men ingen har medgett att de förstod hur ung hon var.

Utredningen i prostitutionshärvan inleddes med att en av polisens spanare, med stor erfarenhet av arbete mot sexhandeln, tog kontakt med flickan via samma kontaktvägar som sexköparna använt. 

Via ett krypterat kommunikationsverktyg bestämde polismannen träff med flickan på en parkering vid Friskis och Svettis i Stenungsund. Samma plats där hon mött upp de flesta av sina sexköpare. 

Ertappades av mobilkontakter

Nu har tio män från olika orter i Västsverige åtalats för att ha köpt eller försökt köpa sex av flickan. Männen har identifierats efter att polisen gått igenom hennes kontakter och krypterade chattar i mobiltelefonen.

Och enligt åklagaren Katarina Olsson kan det bli tal om fler åtal.

– Jag har kvarstående två, tre, fyra utredningar kvar, berättar Katarina Olsson.

Alla männen har inledningsvis misstänkts för utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling, då flickan är under 18 år. Men enligt åklagaren har det inte gått att bevisa att männen uppfattat hennes låga ålder, mot deras nekande.

Flickan har beskrivit sig som äldre i sina sexannonser och hon har själv inte bidragit mycket i förhören. 

Utreds fortfarande

Men i ett fall där utredning fortfarande pågår så är misstanken fortfarande utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling aktuellt. Men hur det blir vid ett eventuellt åtal senare, vet inte Katarina Olsson i dag. 

– Den absoluta merparten av sexköpen har skett på ungefär samma ställe. Sedan är det några enstaka utredningar som vi haft där det skett i männens hem.

En av de åtalade männen har en bakgrund som kommunpolitiker i Västsverige, där han bland annat engagerat sig i sociala frågor rörande utsatta. Just den mannen erkänner, enligt stämningsansökan, att han vid två tillfällen köpt sex av flickan med ett par veckors mellanrum hösten 2019. 

En annan man har flera fackliga förtroendeuppdrag och beskrev sig själv som ”Hornychefen” i kontakt med prostituerade. Han nekar till försök till köp av sexuella tjänster, men medger att han tidigare köpt sex av äldre kvinnor.

Se mer:

Hans Forsberg, M, erkände sexköp – har rätt till politikerpension.