Tonåringar misstänks ha bränt 30-tal bilar

Viktigast att tänka på – steg för steg.
Här är en av bilbränderna som inträffade i början av maj.
Foto: TORBJÖRN AXELSSON
Åtal har väckts vid Skaraborgs tingsrätt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Tre tonåringar i Skövde står åtalade misstänkta för att ha bränt upp ett 30-tal bilar under flera nätter i maj.

Enligt åtalet orsakade bränderna skador för över tre miljoner kronor.

Nu riskerar de unga männen dryga böter.

Under en period på nio dagar i början av maj brann ett 30-tal bilar i stadsdelen Södra Ryd i Skövde. Merparten av bränderna inträffade nattetid eller strax före midnatt och skedde på olika platser. Vid ett tillfälle spred sig en bilbrand till en garagebyggnad och såväl garaget som sex bilar i det skadades. En annan natt hade en hel radhuslänga kunnat brinna ned om branden fick spridning.

Nyligen väckte kammaråklagare Berit Andreasson åtal mot tre tonåringar som ännu inte fyllt 18 år.

De tre unga männen åtalas för grov mordbrand, grov skadegörelse och fyra fall av mordbrand. Två av dem åtalas också för mordbrand, försök till mordbrand och ytterligare två fall av grov skadegörelse.

Dränkte papper i bensin

Enligt åklagaren har tillvägagångssättet varit mer eller mindre identiskt vid gärningarna. Tonåringarna har, enligt åtalet, dränkt papper i bensin, placerat det vid bildäcken och sedan tänt på. Vid något tillfälle trycktes en flaska med tändvätska in under däcket och vätskan antändes.

Bränderna orsakade skador för över tre miljoner kronor. Pengar som tonåringarna kan krävas på vid en fällande dom. Utöver de drabbade bilägarna är flera försäkringsbolag målsägande.

De unga männen förnekar alla anklagelser som riktas mot dem, framgår av åtalet.

Försvarsadvokat Christin Hofbauer företräder en av tonåringarna och hävdar att bevisningen är svag.

– Det finns inget DNA eller fingeravtryck av min huvudman. Det finns inga övervakningskameror som fångat honom på några bilder, säger hon till P4 Skaraborg.

Huvudförhandling i målet inleds vid Skaraborgs tingsrätt denna vecka.

Se något mer: 70-tal bilar sattes i brand i Frölunda

Det var i augusti som ett 70-tal bilar sattes i brand och en 17-åring dömdes senare. Se GT:s inslag från februari i år i samband med att hovrätten fastställde domen.