Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tonåringar knivmördade 23-åring – för 300 kronor

Bilden, föreställande en av de tonåringar som nu dömts för mord (till vänster) och en av de som nu dömts för grovt skyddande av brottsling, togs enligt polisens förundersökning drygt två timmar efter att mordet ska ha ägt rum.
Foto: Polisen
Hovrätten har fastställt tingsrättens dom om mord.
Foto: TOMMY PEDERSEN / TT NYHETSBYRÅN

I maj hittade en ung man sin bästa vän skadad med ett stort antal knivhugg över hela kroppen utanför kommunhuset i värmländska Grums. 

Enligt polisen ska bakgrunden till mordet vara en narkotikaskuld – på 300 kronor.

Tingsrätten dömde två tonåringar till fängelse för mord, en dom som nu har fastställts av hovrätten. 

En ung man hittade natten mellan den 13 och 14 maj sin bästa vän svårt skadad intill kommunhuset i Grums. Han larmade SOS – men trots livräddningsförsök gick mannens liv inte att rädda.

Mannen hade då blivit huggen närmare 50 gånger, vilket orsakat svåra invärtes skador.

Den nära vännen kunde snabbt lämna viktiga uppgifter till polisen om vem den nu avlidne mannen hade stämt möte med strax innan. Bara timmar senare kunde den namngivna personen gripas tillsammans med en jämnårig yngling som befann sig i samma lägenhet.

I november dömdes två män i övre tonåren för mord till 9 år och 5 månaders fängelse samt 8 år och 10 månaders fängelse i Värmlands tingsrätt – en dom som fastställdes av hovrätten under onsdagen. 

Däremot ändrar hovrätten tingsrättens dom i fråga om skadestånd till en av 23-åringens anhöriga. Tillsammans ska gärningsmännen betala 60 000 kronor. 

Polisen säkrade spår på brottsplatsen efter det misstänkta mordet i Grums.
Foto: Polisen

Dödades för 300 kronor

Vännen till den avlidna 23-åringen har varit ett nyckelvittne i ärendet och har berättat för polisen att 23-åringen stämt möte med en person för att diskutera en skuld, kopplad till droger.

De två nu dömda männen är vänner sedan tidigare. Enligt flera vittnen tillhör en av dem en känd gruppering för ungdomarna i Grums. 

Offret ville därför inte möta honom ensam, enligt nyckelvittnet.

I förundersökningen kommer det fram att dådet tycks ha en koppling till just den skulden – på 300 kronor.

Under förhör har de tidigare åtalade och nu dömda tonåringarna förnekat brott, men erkänt att de befunnit sig på platsen och utdelat knivhugg mot offret. Enligt dem var det 23-åringen som först gick till angrepp.

En pistol överensstämmande med offrets beskrivning har hittats hos den misstänkte mannens kompis – han som också är misstänkt för grovt skyddande av brottsling.
Foto: Polisen

Hotade vittnet med pistolattrapp

Ytterligare två personer i 20 årsåldern dömdes till grovt skyddade av brottsling i tingsrätten – för att ha hjälpt till med att göra sig av med en påse innehållande blodiga kläder, offrets telefon, och misstänkta mordvapen.

En av dem dömdes till nio månaders fängelse i tingsrätten – men hovrätten ändrade påföljden till skyddstillsyn. Den mannen erkände under förhör att han hjälpte till att ta en papperspåse från gärningsmännen, men att han inte visste att vad som var i den.

Den andra personen överklagade aldrig domen till hovrätten – han dömdes till 2 år och 2 månaders fängelse för skyddande av brottsligt men även grovt övergrepp i rättsak. 

Han dömdes för att ha riktat med en pistolattrapp riktad mot nyckelvittnet som precis hade sett sin nära vän dö. 

Den unge mannen försökte få vännen att dra tillbaka de vittnesmål som precis lämnats till polisen. 

SE MER:

Bara Nyheter: Polisen misstänker: 23-åring i Grums mördades för 300 kronor