Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tonåring högg man 16 gånger: ”Inte meningen”

Jackan som den mördade mannen hade på sig bär spår av knivhuggen – totalt 16 stycken.
Foto: Polisen / Polisen

I februari i år mördades en man i 35-årsåldern i Uddevalla. Han höggs 16 gånger med kniv och dog av en skada på den djupa lårbenspulsådern.

Motivet ska ha varit bråk om en knarkskuld, och skyldig till brottet är en 16-åring.

– Det var ju inte meningen att han skulle dö, säger han i förhör.

För några år sedan gick en nära anhörig till tonåringen bort, och enligt mamman var det i samband med det som problemen började. Det berättar hon för polisen.

Sonen började missköta skolan, och för ett drygt år utvecklade han ett drogmissbruk.

– Det skedde fort, på bara några veckor gick det rakt ner, säger hon till polisen.

Mamman berättar att hon vände sig till polisen och socialtjänsten, men hävdar att hon inte fick den hjälp hon efterfrågade.

Sonens missbruk eskalerar och han börjar själv att sälja droger. I slutet av januari ska han sälja några gram hasch till mannen i 35-årsåldern, men affären går snett.

– Så han tar upp cash, typ femhundra sexhundra nått nått sånt där, sen precis när vi skulle switcha du vet... Vi ska byta, han rycker rökat från min hand, säger 16-åringen i förhör med polis.

Efter stölden skickar han skickar ett sms till mannen: ”Du kommer att få stora problem, jag lovar du kommer att få trubbel. Jag är inget barn. Du vet inte vilka människor jag känner, jag kommer fucking döda dig.”

Beväpnade sig med knivar

Några dagar senare samlas 16-åringen och fem vänner. De tänker konfrontera mannen och stämmer träff med honom i Uddevalla centrum. Mannen visar sig vara i sällskap med en kamrat, och de är beväpnade med ett järnrör och en kniv.

Ungdomarna beväpnar sig också, med ett baseballträ och knivar. De ryker ihop med de äldre männen, och en av ungdomarna sticker mannens kamrat med en kniv. Mannen själv halkar, tappar sitt järnrör och flyr från platsen.

Ungdomarna springer efter. 

– Och så den här natten då var jag... Jag hade tagit jättemycket benso, typ en och en halv karta benso, jag hade tagit kocks, sen blev det som det blev, säger 16-åringen i förhör.

Mannen hoppar över ett staket, 16-åringen är hack i häl.

– Och då sätter jag en kniv i hans rygg och sen så fortsätter han ju och kuta. Och så kutar jag efter honom.

Mannen försöker gömma sig under en altan, men blir upptäckt. 

Den mördade mannen försökte gömma sig under en altan men blev upptäckt och höggs till döds.
Foto: Polisen / Polisen

”Inte meningen”

Vad som sedan händer är inte helt utrett, konstaterar såväl tingsrätten som hovrätten i sina respektive domar. Ungdomarna i gänget ger delvis olika versioner om hur många som är delaktiga och vem som gör vad, men det är klarlagt att åtminstone 16-åringen går in under altanen med kniven i handen. 

Det berättar han själv i förhör.

– Jag minns bara jag såg han där under typ en balkong och sen svartnade allting till bara. Jag vaknade till av dom andra försökte dra bort mig och bara ”vad fan håller du på, med det räcker”. Det var ju inte meningen att han skulle dö.

Syftet, hävdar den misstänkte i förhör, var att skrämma mannen. 

– Men sen så var det så jävla mycket adrenalin och drogerna alltså, allting fick mig att tänka på ett helt annat sätt. Och jag var så sur och alltså jag var ledsen, arg alltså massa olika känslor kombinerade tillsammans. 

Mordvapnet har inte återfunnits, men enligt den dömde tonåringen ska han ha använt en kniv liknande denna.
Foto: Polisen / Polisen

Knivhuggs 15 gånger

Mannen knivhuggs 15 gånger under altanen. En skada på den djupa lårbenspulsådern ledder till att han förblöder och dör på platsen.

När fallet prövades i tingsrätten ansåg domstolen att det inte gick att fastslå vem av ungdomarna som utdelat det dödande hugget, och ingen av dem fälldes för mordet. I stället dömdes de till grov misshandel och medhjälp till grov misshandel.

Åklagaren överklagade dock domen, och i hovrätten dömdes 16-åringen för mord.

Själv har han erkänt grov misshandel men nekat till mord.

Inte heller hovrätten anser att det går att slå fast vem som orsakade den dödliga skadan, men domstolen menar samtidigt att tonåringen ”utom rimligt tvivel antagit eller utgått från att offret skulle dö och att det därmed handlar om uppsåtligt dödande.”

En vuxen gärningsman hade dömts till 16 års fängelse, skriver hovrätten i sin dom, men på grund av mördarens låga ålder stannar påföljden vid två års sluten ungdomsvård. 

SE OCKSÅ: Superutredaren om olösta fall i Västsverige

Sten-Rune Timmersjö har löst flera uppmärksammade mord.