Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjuvarna slog till – stal klubbens alla motorer

Från arkivet: Owes båtklubb utsattes för stöld.
Thomas Andersson, regional samordnare vid polisens Båtsamverkan Väst.
Foto: Polisen
Christofer Finnsgård, vice ordförande Stora Stenars SS.
Foto: PRIVAT
Obs! Genrebild.
Foto: VEGARD GROTT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Båtklubben på Hamburgö har fått alla sina utombordsmotorer stulna.

I helgen upptäcktes inbrottet i klubbens verkstad där motorerna var inlåsta.

– Nu måste vi snabbt få fram nya motorer så vi kan ha vår seglarskola i sommar. Motorerna används till följebåtarna, säger vice ordförande Christofer Finnsgård.

Inbrottet hos båtklubben Stora Stenars Segelsällskap på Hamburgö i Bohuslän upptäcktes på lördagen, något P4 Väst först rapporterade om. 

Klubbens samtliga utombordmotorer som stod inlåsta i klubbens verkstad var stulna. Vid en första anblick syntes inte utifrån att det varit inbrott. Tjuvarna hade bänt loss ett fönster, tagit sig in den vägen och sedan satt tillbaka fönstret innan de lämnat platsen.

– Det var fem motorer som vi använder till våra följebåtar i seglarskolan. Vi börjar verksamheten efter midsommar, och det är lite knappt om tid att få fram nya motorer, säger Christofer Finnsgård, vice ordförande i Stora Stenars SS, och fortsätter:

– Det här är jättetråkigt. Vi har aldrig någonsin varit utsatta för stölder tidigare. Vi finns ju på en ö och man måste ta en bilfärja över och det är en bit att gå för att komma till klubbhuset. Men vi vet inte om tjuvarna kommit land- eller sjövägen. Kommer man med båt ligger vi dock bättre till.

Hoppas kunna genomföra seglarskolan

Christofer Finnsgård uppskattar att båtmotorerna försvunnit någon gång under de senaste två veckorna.

Han tror att klubben trots allt kommer att lyckas få ihop tillräckligt med motorer.

– Det viktiga är nu att vi kan genomföra seglarskolan. Vi tror att det går att få tag på motorer, antingen genom att låna ihop eller så får vi försöka hitta nya motorer att köpa in.

Annars har det varit ovanligt få båtmotorstölder längs Västkusten i år, konstaterar Thomas Andersson, regional samordnare vid polisens Båtsamverkan Väst.

– Det är sensationellt låga tal. Vi har inte haft så här få stölder på många, många år, säger han.

Dels är det en effekt av pandemin menar han. Men det är inte hela förklaringen:

– Stölderna har ökat i Norge, och en tanke kan vara att ligorna förflyttat sig dit i stället.

”Brottsnätverk från andra sidan Östersjön”

Västra Götaland hade fram till 4 maj i år 41 stölder, jämfört med året innan pandemin bröt ut, 2019, då polisen fick in 146 anmälningar.

I Halland har det varit tre båtmotorstölder i år, jämfört med 17 för två år sedan, 2019.

– Dels är det ligor som är här och stjäl motorer. Det handlar om brottsnätverk från flera länder på andra sidan Östersjön. Vi har också lokala tjuvar som stjäl enstaka motorer.

Thomas Andersson tror dock att stölderna kommer att öka igen på Västkusten framöver.

– Det är ingen som slutar med en lönsam verksamhet, säger han krasst.

Varnar för båtbedragare

Han lyfter också fram ett annat problem – båtbedragarna:

– De försöker sälja båtar som inte finns på köp- och säljsidor. De begär en handpenning, till exempel via swish. Jag vill varna för att även om swishnumret har en namngiven person är det inte någon säkerhet.

Andersson konstaterar att det är viktigare än någonsin att ha koll på sin båt.

– Hela världen har fått ett ökat båtintresse under pandemin. Det är brist på halvledare, och det påverkar även båtindustrin. Det börjar ta slut på båtmotorer. De flesta generalagenterna i Sverige har inga nya motorer att leverera.