Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tishko Ahmeds önskan i rätten: Vill prata själv

Tishko Ahmed förs in i rättssalen när hovrättsförhandingarna inleddes på onsdagen. Rättegången fortsatte på torsdagen.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/ TT NYHETSBYRÅN
Beatrice Rämsell, 23-åringens advokat, lade fram sin bevisning i hovrätten på torsdagen.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tishko Ahmed dömdes till livstids fängelse i tingsrätten – nu vill han frias från mordet på Wilma Andersson, 17.

Under torsdagen meddelade Ahmed att han själv vill prata i hovrätten någon av de sista rättegångsdagarna.

– Med några ord. Ganska många tror jag, förklarade advokaten Beatrice Rämsell, rapporterar P4 Väst.

TishkoTishkoUnder torsdagen fortsatte rättegången i hovrätten mot Tishko Ahmed, 23, som både under polisförhör och i tingsrätten hela tiden förnekat att han skulle ha något med 17-åriga Wilma Anderssons död att göra.

Den 27 juli dömdes pojkvännen till livstids fängelse för mord på Wilma Andersson som försvann i Uddevalla den 14 november förra året. Han dömdes också för att ha styckat hennes kropp, brott mot griftefriden.

Wilma Andersson, 17.Foto: EFTERLYST / TV3

Flickans huvud påträffades i en resväska i en garderob i Tishko Ahmeds lägenhet men hennes kropp har aldrig hittats.

Tingsrättsdomen överklagades och på onsdagen inleddes förhandlingarna i hovrätten. 

Vill att Tishko Ahmed frias helt

Under torsdagen lade 23-åringens advokat Beatrice Rämsell fram sin bevisning för mannens oskuld. Försvaret anser att Ahmed bör frias helt från mordet.

Hon konstaterade bland annat att dödsorsaken inte gått att fastställa och att brottsplatsundersökningen inte är tillförlitlig, rapporterar P4 Väst. Rämsell sa också att vittnen påverkats av medierapporteringen och att de därför inte varit tillförlitliga.

Enligt radion tycker advokaten att tingsrätten blandat ihop brotten, mord och brott mot griftefriden.

– Vi menar att tingsrätten gått fel. Det är lätt gjort. Frågan om vad som skett med kroppen efter döden ska bedömas för sig, och frågan om hur Wilma dött ska dömas för sig, menade advokat Beatrice Rämsell, uppger P4 Väst.

Tishko Ahmed kommer själv att prata någon av de sista rättegångsdagarna i hovrätten. De äger rum 5 och 8 oktober.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/ TT NYHETSBYRÅN

Beskedet: Mannen vill prata i rätten

Hon framhöll också att man inte låtit allt material provtas av Nationellt Forensiskt Centrum och att det skulle kunna finnas spår av andra personer än Tishko Ahmed, rapporterar radion.

När åklagare Jim Westerberg kommenterade försvarets inställning på onsdagen konstaterade han att han hade svårt att se att hovrätten skulle göra än annan bedömning än vad tingsrätten gjort. 

– Domen är välskriven och det finns stark bevisning, därför har svårt att tro på annan bedömning. Men det återstår att se, sa Westerberg.

Åklagare Jim Westerberg.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

I slutet av torsdagens förhandlingar meddelade Beatrice Rämsell överraskande att Tishko Ahmed själv vill prata i rätten.

Det kommer han att göra någon av de två sista rättegångsdagarna, den 5 eller 8 oktober.

Rämsell förklarade enligt P4 Väst att 23-åringen vill säga ”några ord”:

– Ganska många tror jag, sa hon.

Punkterna i försvarets överklagan

Dödsorsaken. Försvaret lyfter fram att man från åklagarsidan inte kunnat lyfta fram på vilket sätt Wilma Andersson dödats. ”Enligt vår uppfattning bör åtalet för mord ogillas redan här eftersom vi faktiskt inte känner till varför eller hur målsäganden avlidit”, står det i överklagan.

 

Kroppen. ”Man måste fråga sig om det är överhuvudtaget är praktiskt möjligt att förflytta en kropp som saknar åtminstone en kroppsdel och som rimligtvis borde läcka en del kroppsvätskor utan att lämna minsta spår efter sig och utan att någon gjort någon som helst iakttagelse om detta”, står det i överklagan.

 

Likhunden. Den tyska likhund som gick igenom Tishko Ahmeds lägenhet markerade vid hans säng, men inte vid den garderob där Wilmas huvud återfanns. ”Hunden markerar inte alls mot den garderob där vi vet att det ligger en kroppsdel i förruttnelse som, enligt uppgifter från kriminaltekniker NN, stinker i hela lägenheten”, står det i överklagan.

 

 Rubriceringen. Försvaret vänder sig mot att Tishko Ahmed delgavs misstanke om mord innan Wilmas kropp hade hittats. ”Det finns anledning tro att polis/åklagare redan vid den tidpunkten låste sig för en uppfattning som de därefter arbetat för att stärka och att det under förundersökningen helt bortsetts från andra möjliga alternativ.”, står det i överklagan.

 

Åklagaren. Försvaret riktar bland annat kritik mot åklagare Jim Westerbergs sätt att hantera bevismaterial på. ”Åklagaren har systematiskt valt att endast redovisa material och omständigheter som talar till Tishkos nackdel. Detta har skett vid flertalet tillfällen.”, står det i överklagan.

 

Medierapporteringen. Försvaret är kritiskt till att nyhetsmedier fått rapportera om rättegången i realtid. ”Det har alltså varit möjligt att lyssna på vittnesutsagorna i stort sett i samma stund som de upptagits.”, står det i överklagan. Försvaret menar att medierapporteringen gjort att vittnen kunnat följa vad som hänt och sedan kunnat anpassa sina historier.

I dag är första dagen utav fyra planerade hos hovrätten i Göteborg, detta efter att Tishko Ahmed överklagat tingsrättens beslut, där han dömdes till livstid.