Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tishko Ahmeds lögner för familjen efter mordet

Den 18 juni bedömde Uddevalla tingsrätt Tishko Ahmed som skyldig för mord.
Wilma Andersson försvann den 14 november. Den 28 november gjordes ett fynd av polisen som konstaterade att hon inte längre var vid liv.Foto: EFTERLYST / TV3
Wilmas pojkvän Tishko Ahmed greps den 19 november. Den 18 juni bedömde Uddevalla tingsrätt honom som skyldig för mord och brott mot griftefriden.Foto: Polisen / Polisen
Tishko Ahmed, 23, har hela tiden nekat till all inblandning beträffande mordet på Wilma Andersson.

Att Tishko Ahmeds förklaringar kring Wilmas försvinnande inte stämmer har Uddevalla tingsrätt fastslagit.

En kroppsdel tillhörande Wilma har hittats i hans lägenhet, tillsammans med stora mängder blod som försökts städas bort.

I förhör berättar hans familjemedlemmar och släktingar om 23-åringens upprepade lögner efter Wilmas försvinnande.

– Han sa att han inte gjort något och att de hade gjort slut. De satt och tittade på tv, skrattade och drack te och åt nötter, säger pappan i förhör. 

Efter den sista rättegångsdagen mot Tishko Ahmed, som stod åtalad för mord och brott mot griftefriden mot sin flickvän Wilma Andersson, stod det klart: Uddevalla tingsrätt bedömer honom som skyldig, enligt övertygande bevisning. 

Han ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning för att fastställa om han ska dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

Tishko Ahmed, 23, har sedan Wilma Anderssons försvinnande nekat till alla anklagelser för inblandning i hennes död.

Även för sina nära anhöriga. 

Skrattade efter mordet

I polisförhör berättar flera anhöriga hur de samlas hemma hos Tishko Ahmeds familj den 18 november, dagen innan han grips. Då har Wilma varit försvunnen i fyra dagar, och polisanmäld som försvunnen i ett dygn.

– Han sa att han inte gjort något och att de hade gjort slut. De satt och tittade på tv, skrattade och drack te och åt nötter. Det är sista gången jag såg honom, säger hans pappa i förhör.

När pappan inte får någon vidare förklaring, misstänker han att hans son ljuger för honom:

”Du ljuger, du måste veta något”, säger han enligt ett förhör med en släkting till Tiskho Ahmed.

Släktingen fortsätter:

– När vi satt så placerade sig hans pappa mitt på golvet och stirrade på Tishko. Plötsligt frågar hans far ”Hur har du fått det här såret på handen?”. Med detsamma tittar jag och (en annan släkting) på hans hand. Eftersom jag satt bredvid honom så tittar jag på hans hand och ser en rispa, en skråma på handryggen. När pappan frågar om såret säger Tishko att det var när han försökte byta lampan hemma hos sig som han fick det.

Att lampan skulle vara anledningen till de flera skador som påträffats på Tishko Ahmeds hand och armar har han vidhållit även under rättegången.

Flera skador upptäcktes på Tishko Ahmeds hand och armar.Foto: Polisen

Uppträdde normalt

Pappan, och en kvinna i pappans närhet, anhölls i december, misstänkta för grovt skyddande av brottsling. Misstankarna mot dem avskrevs senare helt.

Båda två beskriver hur de sett på Wilma Andersson som en dotter. Om mötet med Tishko Ahmed den 18 november säger kvinnan i förhör:

– Han svor att det inte hade hänt någonting. Han svor vid Gud att det inte hade hänt något, han sa att de hade grälat och jag vet att de brukar gräla ibland.

– Han var väldigt normal, man märkte ingenting, ingen nervositet eller något sånt. När vi frågade om det hade hänt något tänkte vi att han kanske hade slagit henne eller något, inte att det var så illa som mord. 

”Han som gjort det”

Under hösten inleds stora sökpådrag för att hitta Wilma i och omkring Uddevalla. Tusentals frivilliga engagerar sig, men det är inte förrän nio dagar efter att pojkvännen grips som ett avgörane fynd görs – i hans och Wilma Anderssons gemensamma lägenhet.

Den 28 november hittar polisen en kroppsdel tillhörande Wilma Andersson – huvudet – i hennes och Tishko Ahmeds sovrum. Tekniska undersökningar görs i lägenheten och stora mängder blod som försökts städas undan hittas, med hjälp av så kallad ”bluestarundersökning”. Bland annat i parets säng, där en likhund också markerat.

När pojkvännen för första gången delges uppgiften om kroppsdelen är han tyst i 6 minuter och 24 sekunder utan att svara.

När Tishko Ahmeds pappa i december ställs inför samma uppgift, svarar pappan:

– Det betyder att det är han som gjort det.

Wilmas ex-pojkvän besviken över att behöva åka tillbaka till häktet efter avslutade rättegången.