Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tishko Ahmeds försvar i rätten: ”Det är omöjligt”

Högsta domstolen avslog Tishko Ahmeds vädjan.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: EFTERLYST / TV3

Tishko Ahmed mördade Wilma Andersson – det har rätten konstaterat.

I handskrivna brev vädjade han till Högsta domstolen att pröva hans fall, men nekades.

Trots de omfattande bevisen har Tishko Ahmed konsekvent nekat till att ha mördat sin exflickvän.

– Det är omöjligt, har han försvarat sig med.

Över ett år har gått sedan Wilma Andersson, 17, försvann och mördades i Uddevalla. Hennes expojkvän, Tishko Ahmed, står i dag dömd för mordet på Wilma och han är dömd till 18 år i fängelse.

Hela kroppen efter Wilma har ännu inte hittats och sökandet pågår än i dag. Det var när polisen gjorde ett fynd i Tishko Ahmeds lägenhet som man kunde konstatera att Wilma inte längre var vid liv.

I åtalet framgår det att polisen hittade Wilmas huvud i pojkvännens lägenhet. I en garderob i en resväska låg det inpackat med aluminiumfolie och tejp. I resväskan låg även ett gosedjur. 

Lägenheten där Wilma Andersson tros ha mördats.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Under inledande förhör satt 23-årige Ahmed tyst i nästan 27 minuter när polisen konfronterade honom med fyndet. Den tekniska undersökningen har visat 14 fingeravtryck från Ahmed på fyndet.

– Det är omöjligt, har han försvarat sig med under rättegången.

Tishko Ahmeds försvar

Tishko Ahmed menar att hans fingeravtryck fanns på folien för att han brukar använda den, samma med tejpen.

Pojkvännens version om vad som har hänt har varit densamma hela tiden: Han och Wilma bråkade, hon lämnade lägenheten och efter det vet han inte var hon är eller vad som hänt henne.

Dagen efter Wilmas försvinnande åkte han till sitt jobb inom hemtjänsten men gjorde flera stopp i sin bostad under arbetspasset. 

Enligt åklagaren, som också åtalade Tishko Ahmed för brott mot griftefriden, var detta försvårande för Ahmed. Han misstänktes ha gjort sig av med kroppen under dessa stopp.

Under förhör i rätten pressades Ahmed om den tekniska bevisningen i lägenheten. Bland annat hittade man blod i samtliga rum i lägenheten och spår av att en person släpats.

Tishko Ahmed, som själv berättat att han städade lägenheten kort efter mordet, har inte upptäckt något blod i lägenheten.

Han har konsekvent nekat till att ha mördat Wilma Andersson och menar att någon annan måste ha gjort det, då han inte är ”kapabel” till att göra något sådant.

– Det kan vara en möjlighet, det finns många möjligheter. Det är två veckor från det att hon försvinner tills dess att hon hittas, säger han i rätten.

Åklagaren: Men lägenheten är ju avspärrad, man har bytt lås och de tre nycklarna är i beslag. 

– Att ni säger till mig att polisen bytt låskolv, det enda det säger mig är att dörren har varit vidöppen i nio dagar, säger Tishko Ahmed i rätten.

Försvaret: Hela kroppen har inte hittats

Försvaret har lagt stor vikt vid att hela kroppen efter Wilma inte har hittats. Av den anledningen kan man inte utesluta att det finns andra förklaringar till hur Wilma dog. 

Beatrice Rämsell, Ahmeds försvarsadvokat, har hänvisat till att det inte är fastslaget hur hon dog. 

– Utifrån fynden har dödssättet inte kunnat fastställas och det är det som gör, menar vi, att man måste ha ett otroligt öppet sinne här och fundera över alternativa förklaringar förutom den som åklagaren lagt ramen för i denna process. Det går alltså inte att förklara hur Wilma dött och därför måste man ha ett öppet sinne helt enkelt för andra förklaringar än den som åklagaren har lagt. Vi kan inte utesluta egentligen någonting, sa hon. 

Tishko Ahmed när han fördes in till Hovrättens förhandlingar.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt Ahmed har polisen och åklagare ”låst fast sig” vid att det är han som är gärningsmannen, och därför gått till långa vägar för att stärka den tesen. Försvaret menar att det finns en sannolikhet att det finns en annan gärningsman.

Men rätten valde att inte gå på Tishko Ahmeds story, utan dömde honom till livstid i fängelse för mordet på Wilma Andersson. Domen överklagades till hovrätten.

Tishko Ahmeds ord i hovrätten

I hovrätten yrkade försvarsadvokaten Beatrice Rämsell på att hela åtalet skulle ogillas. Hon kritiserade även utredningen mot Tiskho Ahmed.

– Det har stormat ordentligt och det har varit en stark opinion mot en person. Hur ska man då i den stormen tro att vittnen och lokala poliser ska orka stå emot trycket? Det är en fråga man bör ställa sig när man tittar på utredningen, sa Beatrice Rämsell i rätten.

I hovrätten fick även Tishko Ahmed chansen att framföra några ord.

– Det var inte jag och jag kommer bli frikänd. Jag vet inte om förklaringsbörda, men det enda jag kan erbjuda är möjligheter och tillfälligheter. Där jag sitter är detta det ultimata testet om rättssystemet funkar eller inte. Blir jag inte frikänd kommer detta vara vår tids största justitiemord av rättsväsendet – det finns inte en droppe blod på mina händer, sa Ahmed.

Hovrätten valde att sänka straffet och tidsbestämma det till 18 år i fängelse.

Ahmed: Ni är mitt sista hopp

Sedan han dömdes i hovrätten har Tishko Ahmed överklagat och vädjat att Högsta domstolen prövar hans fall två gånger – med handskrivna brev.

Snälla ge mig en chans så kommer jag bevisa att jag är oskyldig”, skrev Tishko Ahmed i sitt första handskrivna brev till Högsta domstolen. 

Jag kan inte avtjäna ett straff som oskyldigt dömd”, skrev han i det nya brevet, dagen efter det första brevet.

Foto: HÖGSTA DOMSTOLEN
Foto: Skärmdump / Högst domstolen

I breven skrev han bland annat hur hans ”själ dras mellan hopplöshet och förtvivlan” samt att HD är hans sista hopp.

”Det är på det hoppet som jag knappt överlever på mänsklig instinkt. Ge mig en chans, snälla! Verkligheten är långt ifrån medier och domarna”, skrev Tishko Ahmed i sin överklagan till Högsta domstolen.

Överklagandet till HD

Hans försvarsadvokat, Beatrice Rämsell, skrev följande i överklagandet till HD:

Det är av vikt för rättstillämpningen att Högsta domstolen klarlägger om beviskravet kan anses uppfyllt i ett mordfall trots att det inte styrkt att målsäganden mördats eller hur hon i så fall mördats”, står det i yttrandet.

Advokat Rämsell frågade sig vidare:

”Kan någon dömas för att uppsåtligen ha tagit en annan persons liv utan att det är klarlagt att personen är mördad?”

Men den 15 december kom Högsta domstolen med beskedet: De avslog Tishko Ahmeds överklagan.

Se mer:

Hör Tishko Ahmeds försvar i hovrätten.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige
Reportage & Granskning