Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tishko Ahmeds advokat överklagar om ersättning

Åklagare Jim Westerberg berättar om domen mot Tishko Ahmed.
Tishko Ahmed dömdes till livstids för mordet på Wilma Andersson, 17. En dom som han har överklagat.
Foto: Polisen / Polisen
Hans försvarare, Beatrice Rämsell, fick nära en miljon kronor för sitt arbete. Men hon nekades också 12 500 kronor för att ha anlitat en sakkunnig, något hon nu överklagar.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Wilma Andersson anmäldes försvunnen i november förra året
Foto: EFTERLYST / TV3

Tishko Ahmeds försvarare, Beatrice Rämsell, har fått nära en miljon kronor för sitt arbete med fallet. 

Trots åklagarens överklagan fick Rämsell rätt av JK. 

Men tingsrätten avslog ersättning på 12 500 kronor som hon begärde för att ha anlitat en sakkunnig – beslutet har nu överklagats.

Tishko Ahmed, 23, har dömts till livstids fängelse för mordet på försvunna Wilma Andersson, 17, i Uddevalla. Sedan november har polis, åklagare och advokater jobbat intensivt med fallet.

I mitten av juni lämnade Ahmeds försvarsadvokat Beatrice Rämsell in sin kostnadsräkning. Där begärde hon 947 552 kronor (inklusive moms) för de 410,5 arbetstimmar och 102,5 resetimmar hon lagt ner på fallet, något som kritiserades av åklagare Jim Westerberg, vilket föranledde nyhetsrapportering kring begäran. 

Men när domen förkunnades stod det klart att Beatrice Rämsell fick det hon begärt i ersättning. 

Dock yrkade advokaten också om ersättning på 12 500 kronor för samtal med en sakkunnig kriminaltekniker, men det avslogs av tingsrätten. Nu överklagar hon beslutet till hovrätten.

”Ett mycket allvarligt brott”

I överklagandet skriver Rämsell:

”Målet rör ett mycket allvarligt brott. Den tekniska utredningen är omfattande och utgör en central del av den bevisning som åklagaren åberopat. Det handlar om ett indiciemål och det rör en ung tidigare ostraffad person”, skriver hon i sin överklagan.

Under rättegången riktade Beatrice Rämsell skarp kritik mot utredningen. Bland annat menade hon att hon hindrades från att ställa frågor till en av polisens tekniker och att det därför fanns skäl att ifrågasätta objektiviteten. 

– Jag har varit försvarare i många år, men jag har aldrig varit med om något liknande. Att försvaret inte får ställa de frågor som det finns anledning att svara på och att försvaret motas bort från hela utredningsmaterialet... Det har jag aldrig upplevt tidigare, har Beatrice Rämsell tidigare sagt.

JK tittade på ersättningskostnaderna 

Något som hon också nämner i överklagandet:

”Genom detta besked saknade jag alltså möjlighet att få tekniska sammanhang klargjorde eller andra frågor som rörde den tekniska utredningen besvarade på annat sätt än genom att anlita en partssakkunnig”, skriver hon i överklagandet.

Åklagare Jim Westerberg har tidigare varit kritisk mot Rämsells ersättningskrav och menat att hon fakturerat för drygt 190 timmar för mycket. 

Efter domen var han inte nöjd med skattebetalarnas nota och berättade att han övervägde justitiekanslern titta på domen och ersättningen – något de nu har gjort och ersättningen till Rämsell står fast. 

Åklagaren: ”Förvånar mig inte” 

Samtidigt menar åklagaren att det är svårt att bedöma skäligheten och rimligheten i ersättningsanspråk.

– Alla räknar olika. Vissa räknar minuter, andra timmar och vissa lägger ihop allt i en klumpsumma. Det är svårt att man inte har ett enhetligt system kring detta. Vi ser hur kostnadsräkningarna ökar varje år och så kan vi inte se från åklagarsidan att det görs en ordentlig prövning, säger Jim Westerberg.

GT har sökt försvararen Beatrice Rämsell utan framgång. Rämsell har dock försvarats av kolleger, och i en debattartikel av försvarsadvokaten Viktor Banke, i GP, menar han att summan är skälig för den tid som fallet har tagit i anspråk. Han menade också att summan i slutändan blir långt mycket lägre på grund av avgifter: ”På sista raden är man alltså mycket långt ifrån en miljon”, skriver han i artikeln. 

Tishko Ahmed har överklagat livstidsdomen till hovrätten.


Rättsexperten: Konstigt om han inte vill ha en ny prövning

Rättsexperten: Konstigt om han inte vill ha en ny prövning.