Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tio åtalas för största cannabisodlingen hittills

Tio personer kommer åtalas vid Skaraborgs tingsrätt. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Polisen beslagtog 3 459 plantor när de slog till mot gården. Foto: TT NYHETSBYRÅN

På onsdag kommer tio personer åtalas i en omfattande cannabishärva i Skaraborg. 

Personerna är misstänkta för att ha odlat och sålt stora mängder narkotika.

När polisen slog till tog de 3 459 plantor i beslag. 

– Enligt Nationellt forensiskt centrum är det här den största enskilda odlingen som har analyserats, säger åklagaren Jenny Karlsson i ett pressmeddelande. 

Det är sammanlagt tio personer som åklagaren Jenny Karlsson kommer att åtala vid Skaraborgs tingsrätt på onsdag, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Fem av de tio är misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott, fyra för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och de två personer som ägt fastigheten där odlingen fanns är dessutom misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Sex av de tio misstänkta har varit häktade sedan sommaren och hösten förra året. 

När polisen slog till mot gården i Essunga så hittade de 3 459 cannabisplantor som de tog i beslag. 

”Gediget utredningsarbete” 

Åtalet gäller förutom plantorna också tidigare framställning av cannabis – enligt åklagaren rör det sig om minst 400 kilo.

– Jag väcker åtal för den omfattande odlingen som pågick på gården. Dessutom har vi funnit spår av odling som motsvarar fyra tidigare odlingsomgångar. Enligt Nationellt forensiskt centrum är det här den största enskilda odlingen som har analyserats. Polisen har gjort ett gediget utredningsarbete som innebär att även huvudpersonerna bakom odlingen och försäljningen åtalas, säger kammaråklagare Jenny Karlsson i ett pressmeddelande.

Narkotikan som odlades på gården i Essunga skulle säljas till Göteborgsområdet, menar åklagaren.  

Rättegången kommer att starta den 21 januari och hållas dels i Skaraborgs tingsrätt men också i säkerhetssalen i Stockholm.