Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Teorin: Styckmördad kropp hittad i skogen

Utredning pågår efter fyndet utanför Borås – försvunna personer i hela Sverige kartläggs.
Ett stort område spärrades av och genomsöktes efter fynden vid en sjö i Borås.
Foto: Joakim Eriksson / Agena Foto

Kroppsdelarna hittades utspridda vid en sjö utanför Borås.

Nu kartläggs försvunna personer över hela landet för att identifiera den avlidna personen.

– Det som är prio för vår del är att försöka få fram vem det är som hittats, säger förundersökningsledaren i mordutredningen, Mats Axelsson.

Enligt uppgift till GT är polisens teori att det kan röra sig om ett styckmord.

Den första kvarlevan hittades på morgonen den nionde oktober.

En hundägare var ute på promenad vid Pickesjön utanför Borås när den makabra upptäckten gjordes.

Hundägaren har tidigare berättat för Borås Tidning att det var en bit av ett människoben - som såg ut att vara avsågat.

– Jag fattade egentligen direkt vad det var, men försökte hitta en annan logisk förklaring. Det var så surrealistiskt så jag blev varken rädd eller ledsen, utan mest förvånad, berättade hundägaren för BT.

Enligt uppgift till GT är polisens teori att det rör sig om ett styckmord, eftersom kroppsdelarna bär tydliga spår som skulle kunna betyda att de avlägsnats med ett vasst föremål.

Den rättsmedicinska undersökningen, för att fastställa ytterligare kring dödsorsaken, pågår dock fortfarande. 

Ett flertal kroppsdelar hittades i området.
Foto: Joakim Eriksson / Agena Foto

Flera kroppsdelar

Ett flertal kroppsdelar har hittats i området efter den första upptäckten av hundägaren.

Efter att de första kvarlevorna hittats spärrades området av och polishundar markerade på flera ytterligare platser.

Först under den gångna helgen, efter över en vecka, avslutades sökandet i området och polisen väntar nu på resultaten av de tekniska undersökningarna kring fynden.

Det är ett arbete som dragit ut på tiden. 

Att fynden var mänskliga kvarlevor stod tidigt klart för polisen utifrån hur dessa såg ut. Men den slutliga bekräftelsen på detta dröjde ytterligare några dagar. 

Enligt GT:s uppgifter har man haft svårigheter att identifiera personen utifrån kroppsdelarna, och det har heller inte hittats några kläder eller andra personliga tillhörigheter. Förhoppningen är nu att inskickade prover till NFC, Nationellt forensiskt centrum, ska ge svar om identiteten på personen. 

Mats Axelsson vid polisens avdelning för grova brott är förundersökningsledare i ärendet, som bedrivs som en mordutredning.

Han berättar att man fortfarande väntar svar från analyserna på NFC.

– Vi väntar fortfarande på besked om analyserna vi skickat in, för att se om vi kan få någon identitet. Det är alltid svårt med kroppsdelar som man hittat ute. Först ska man få ut en DNA-profil utifrån det vi hittat, sen ska den analyseras på NFC och sen ska den förhoppningsvis träffa mot någonting. Det är många moment som ska klaffa. 

Försvunna personer kartläggs

Axelsson berättar att man samtidigt kartlägger försvunna personer över hela landet för att, om möjligt, hitta någon som passar in.

– Vi jobbar parallellt med att få en identitet genom att gå igenom försvunna personer över hela Sverige. Finns någon med en profil som skulle kunna passa in? 

– Det är en diger lista att gå igenom och konstatera om det finns något som passar. 

Axelsson vill inte bekräfta att det rör sig om ett misstänkt styckmord och hänvisar till att rättsläkaren ännu ej kommit med sitt utlåtande kring detta.

– Det går varken säga det ena eller det andra. Det där är någonting som vi har en dialog med rättsläkaren om och som vi vill ha fast på papper sen att ”så här ligger det till”. 

– Så jag kan inte lämna mer information i den delen, det får jag återkomma till när vi fått mer klart för oss vad det är som vi anträffat, på vilket sätt vi anträffat det och i vilket skick. 

– Det som är prio för vår del är att försöka få fram vem det är som hittats. Innan vi vet det är det svårt att gå vidare. 

Polisen har också vädjat om tips från personer som varit i Pickesjönområdet vid tiden för det första fyndet, som gjordes den nionde oktober, eller som brukar visas i området. 

SE MER:

Så många brott anmäldes i region Väst under 2020