Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teorin: Skräckgänget sprider fasa – med avrättningsfilmer

Misstänkta medlemmar i Black Axe grips av italiensk polis.Foto: Polizia de Stato
Kapsar med heroin och kokain som en kurir tvingades svälja.Foto: Tullverket
Enligt åklagaren i fallet används avrättningsfilmerna i skrämselsyfte.Foto: ADOBE STOCK

Black Axe beskrivs som en dödskult som kidnappar, mördar och använder sig av svart magi.

Enligt Aftonbladet har tullen i Sverige hittat avrättningsfilmer i mobiler som kan kopplas till maffian.

Ett 15-tal personer står åtalade i Göteborg för narkotikasmuggling.

Den var den 1 oktober som åtalet för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling väcktes vid Göteborgs tingsrätt av kammaråklagare Anna Svedin.

Det började med att Tullverket den 16 september förra året grep fem personer. Två på Vårväderstorget i Biskopsgården i Göteborg och tre personer i Stockholm. Gripandena fortsatte och 15 personer åtalades alltså slutligen, varav flera uppges tillhöra brödraskapet Black Axe som har sina rötter i Nigeria.

Aftonbladet rapporterar nu att svenska tullen hittat ett tiotal avrättningsfilmer i mobiltelefoner som kan kopplas till organisationen. Filmerna ska vara inspelade i Afrika och visar hur vuxna och barn misshandlas och dödas. Gärningsmännen använder sig av machete och automatvapen.

Avskräckande mordfilmer

Enligt åklagaren finns det uppgifter om att filmerna används i skrämselsyfte och riktar sig mot kurirer eller andra personer som jobbar för Black Axe.

– I den danska förundersökningen mot organisationen har det beslagtagits telefoner där det finns avrättningsfilmer på personer, som verkar vara kurirer. Liknande filmer finns även i italienska förundersökningar mot organisationen, säger Anna Svedin till Aftonbladet.

Karolina Lindekrantz, kammaråklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, har tidigare uppgett att ”det är känt sedan länge” att Black Axe ägnar sig åt människohandel gällande arbetskraft och sexuella tjänster. I det senaste avsnittet av ”Veckans brott” i SVT vittnade ett offer för maffian om hur hon tvingades sälja sex och att hon hotades med voodoo, svart magi.

Talita, en organisation som arbetar med att hjälpa kvinnor ta sig ur människohandel, uppger att de hjälpt flera nigerianska kvinnor som kontrollerade av Black Axe tvingats att sälja sex.

Omfattande knarksmuggling

Jätteåtalet vid Göteborgs tingsrätt gäller knarksmuggling i 100-miljonersklassen. Det handlar om stora mängder kokain och heroin som inte bara förts in till Sverige utan också flera andra europeiska länder.

Black Axes kriminella verksamhet i Europa utgår från Sicilien, där de etablerade sig i samband med flyktingvågen 2015. Väl på plats inledde de ett samarbete med den sicilianska maffian, Cosa Nostra, där sen senare maffian kontrollerar den förra.