Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstanken: Liga höll barn fångna i timmar

Så många brott anmäldes i Sverige 2019
Förra helgen rånades två personer på spårvagnar i närheten av Andra långgatan i centrala Göteborg.Foto: ANDERS YLANDER
Ligan misstänks också för kidnappning vid Mariaplan i Majorna.Foto: LÄSARBILD

Beväpnade med vapnen rånade, tror polisen, ligan två personer på spårvagnar i Göteborg.

Senare samma skräckdygn misstänks de ha slagit till igen – och kidnappat två 15-åringar.

– De frihetsberövar dem i ungefär 1,5 timmes tid och tvingar med dem till olika ställen vid Mariaplan, säger åklagaren Mats Ihlbom.

Under ett våldsamt dygn slog ligan till inte mindre än tre gånger i centrala Göteborg.

Det enligt polisens misstankar, och efter dåden har tre ungdomar nu häktats: En 19-årig tjej samt två killar som är 19 respektive 18 år gamla.

Rånen inträffade under natten mellan fredag och lördag förra veckan. Åklagare Mats Ihlbom är den som leder utredningen och han berättar:

– Personrånen på spårvagnarna var tidigt på morgonen, vid ett-två-tiden, vid Hagakyrkan mot Andra långgatan. Genom hot med vapen, och hot om våld, har de tagit gods från en ensam passagerare, i det första fallet. I det andra fallet tvingade de personen från vagnen, och tvingade av denne på godset utanför. Det var 15-20 minuter mellan händelserna.

Spårvagnsligan har nu häktats.Foto: NORA LOREK

Teorin: Två barn kidnappades

Ett knappt dygn senare ska de båda unga männen ha begått ytterligare brott – den här gången ännu grövre:

Kidnappning, med två barn som offer.

Mats Ihlbom förklarar:

– Det är på eftermiddagen/kvällen. Det är två femtonåriga killar som är vid en hållplats när de här två männen kommer och dödshotar dem och deras familjer. De frihetsberövar dem i ungefär 1,5 timme och tvingar med dem till olika ställen vid Mariaplan: Plockar ut pengar och handlar i kiosken.

Åklagaren Mats Ihlbom.Foto: HENRIK JANSSON

Åklagaren: ”En fruktansvärd händelse”

15-åringarna var, säger Mats Ihlbom, livrädda.

– Det har varit en fruktansvärd händelse för dem. Två äldre killar som hotar att döda dem och deras familjer. Jag kan inte gå in på det, men de har verkligen lagt tyngd bakom att 15-åringarna inte får prata med polisen. Vid de första rånen vet vi att de hade vapen med sig, men här har målsäganden inte riktigt lyckas klargöra det.

Tjejen är häktad för två rån, den ene av killarna för två rån samt människorov och den andre för ett rån samt människorov.

Om ligan kan hållas ansvariga för liknande brott i nutid är något som polisen utreder.

Själva nekar de tre misstänkta till brott.