Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Robin Andersson, 27, knivhögg man till döds

Brå: ”Ligger något lägre än de andra storstadsregionerna”
Robin Andersson, 27, döms till 16 års fängelse för mord.
Foto: POLISEN
63-åringen frias från mord men döms för andra brott.
Foto: Polisen
36-åringen frias från mord men döms för andra brott.
Foto: Polisen

Robin Andersson, 27, knivhögg en man till döds i Borås i somras.

Det slår tingsrätten fast och dömer honom till 16-års fängelse för mord.

Efter dådet skröt han för en vän om att han var den ”som högg”.

En 63-årig man och en 36-årig man döms också i fallet, men frias från mord.

Kammaråklagare Katarina Kepplerus som lett utredningen har menat att mordet gått att jämföra med en avrättning.

Kepplerus åtalade tre män, Robin Andersson, 27, och en 36-åring och en 63-åring för mordet. 

Hon menar att Robin Andersson utdelade de dödliga knivhuggen medan de två andra höll i offret.

– Det är särskilt hänsynslöst att de varit tre mot en. Målsäganden blev ditlurad, omringad och fasthållen innan han höggs ihjäl. Det finns en plan, sa hon under rättegången.

Katarina Kepplerus är åklagare i målet.
Foto: HENRIK JANSSON

Hon ville se livstids fängelse – lagens strängaste straff – för samtliga av de tre åtalade.

Får 16 års fängelse för mord 

På fredagsförmiddagen föll domen i Borås tingsrätt mot trion som förnekar brott.

Robin Andersson, 27, döms till 16 års fängelse för bland annat mord. 

De två andra döms för medhjälp till grov misshandel och medhjälp vill grovt vållande till annans död och får tre års fängelse vardera.

– Jag har gått igenom den och jag tycker att det är en välskriven och välmotiverad dom men jag kan konstatera att tingsrätten gör en annan bedömning än jag gjort mot två dem. 

Katarina Kepplerus har inte tagit ställning till om hon ska överklaga utan vill analysera domen närmare först. Om någon av de dömda överklagar kan hon göra en så kallad anslutningsklagan.

Advokaten: ”Hade inget uppsåt”

Straffen, också för morddömde Robin Andersson, var lägre än hon yrkat på.

– Jag har bedömt straffvärdet som högre och det tycker jag fortfarande, säger hon.   

Andersson har erkänt att det var han som höll i kniven, men sagt att det varit i nödvärn.

”Vid en samlad bedömning anser tingsrätten att det inte finns några sådana omständigheter som gör att brottet kan betraktas som mindre allvarligt och därför ska rubriceras som dråp. Robin Andersson ska alltså dömas för mord. ” skriver rätten. 

– Jag har inte hunnit läsa domen, men vi är besvikna över att påföljden blir så pass hög. Vi hade räknat med en annan påföljd, säger Joakim Sjöberg, Robin Anderssons advokat. 

Joakim Sjöberg säger att de inte bestämt sig om ett överklagande eller inte utan måste analysera domen först. I rätten pläderade han för att gärningen skulle bedömas som vållande till annans död.

– Han hade inget uppsåt att beröva målsäganden livet, säger han.

Rätten: Brottsplanen inte bevisad

Tingsrätten kommer i domen fram till att det inte är bevisat att de andra männen var med på en brottsplan som gick ut på att offret skulle dö, eller hur länge och när de höll i offret. Även om rätten kommer fram till att de båda höll i offret. Männen döms därför för medhjälp till grov misshandel och medhjälp vill grovt vållande till annans död vilket var åklagarens andrahandsyrkande. 

– Jag vet domslutet, men har inte läst motiveringen. Men jag är lite förvånad över att min huvudman inte frikändes helt, vi kommer högst sannolikt överklaga detta. Min klient borde inte ha åtalats alls utan setts som ett vittne, säger David Massi, som försvarar 36-åringen. 

Peter Wall har försvarat 62-åringen och hade på eftermiddagen inte hunnit läsa domen.

– Jag yrkade på en frikännande dom så jag antar att min klient är ganska besviken, hans uppfattning är att han inte har gjort någonting, säger han. 

Händelsen utspelade sig i en lägenhet i Borås den andra juni förra året. 

Offret hade knivhuggits och var mycket svårt skadad när polis och ambulans kom till platsen. Han avled på sjukhus senare samma kväll. 

Skulle driva in skuld

I de första förhören berättar de tre männen olika händelseförlopp om vad som egentligen hände i lägenheten där brottet misstänks ha skett.

– Och så skulle vi hålla fast, hålla honom kvar där och ja. Jag vet inte vad som hände men en utav snubbarna, han fick en flipp eller nåt, jag vet inte. Ja, knivhögg han, sa 36-åringen i sitt första förhör med polisen.

Mordet ägde rum i en lägenhet i Borås
Foto: POLISEN

Männen berättar också att offret var skyldig dem pengar och att mötet som slutade i mord ägde rum för att driva in en skuld.

Bara dagar innan mordet hotades offret av den 63-årige mannen på Facebook, enligt polisens förundersökning.

Du ska dö. Svara din jävla hora”, skrev han.

Strax efter mordet gick Robin Andersson först till Systembolaget och sedan till en mataffär och handlade.

Han cyklade sedan till en vän – och skröt om händelsen, enligt förundersökningen.

”Varit irriterade på målsäganden” 

Robin Andersson berättade sedan för sin vän att han hade huggit någon i bröstet och att blodet bara sprutade. NN nämnde namnet på den knivhuggne. Robin Andersson berättade också för sin vän att han var den som högg, men att även två andra var med”, berättar vännen i förhör.

Robin Andersson skickade också flera sms om vad han hade gjort, ”Högg en i hjärtat med stilett.  Han dog tror ja läs bt” och till en annan person skriver han ”Ja högg en i hjärtat” tillsammans med en skärmdump från Borås Tidning om händelsen. 

Och till ytterligare en person skrev han som svar på frågan varför han gjort det: ”Jag högg NN i hjärtat. Personliga saker.” 

Motivet till brottet uppges vara skulder eller stölder. 

– Det verkar handla om skulder, eller påstådda stölder, detta är i missbruksmiljö och handlar också om narkotika. Så som jag förstått det som de tre åtalade männen varit irriterade på målsäganden, och har velat skada honom på grund av det, har åklagare Katarina Kepplerus tidigare sagt till GT.


Se också:

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).