Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Teorin: Alexander, 26, kidnappad vid herrgård

Statistik – så många brott anmäls i Västsverige.
Polisen misstänker att Alexander Carlsson, 26, kidnappats.
Foto: Privat
Christian Eliasson, gift med Alexanders moster.
Foto: Privat
Foto: Privat
Hasse Lagervall vid Missing People
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Alexander Carlsson, 26, lämnade hotellet utanför Munkedal tidigt på morgonen för att gå och köpa cigaretter.

Sedan dess är han försvunnen.

Polisen misstänker att Alexander kidnappats.

– Det här är som att leva i en mardröm. Vi vädjar till folk som vet något att höra av sig, säger Christian Eliasson, som är gift med Alexanders moster och som berättar om det inträffade å familjens vägnar.

En månad har gått sedan Alexander Carlsson, 26, från Uddevalla senast syntes till. 

Polisen har sökt efter honom, frivilligorganisationerna Missing People och Fikk likaså. Familjen har gjort det och även allmänheten har hjälpt till.

Men ingenstans har Alexander gått att finna.

Polisen är mitt uppe i utredningen om försvinnandet. Rubriceringen är misstänkt människorov och man befarar att Alexander Carlsson kan ha kidnappats.

– Det är olika ingredienser som gör att vi rubricerar det som människorov. Dels är det för att vi då får en större verktygslåda att kunna göra saker med, dels är det omständigheter som är underliga i hela ärendet som vi utreder, säger Sten-Rune Timmersjö, chef över polisens rotel för grova brott i Fyrbodal.

– Vi har gjort massor. Vi har sökt med hundar och hållit på med elektroniska spår. Frivilligorganisationer har sökt varje helg. Vi har sökt med drönare och helikopter, men vi hittar honom inte.

Sten-Rune Timmersjö vid polisens rotel för grova brott.
Foto: JONATHAN BERNTSSON

Sågs för en månad sen

Den sista observationen av Alexander Carlsson är gjord vid Saltkällan inte alltför långt från hotellet Hensbacka herrgård i Munkedals kommun, tidigt på söndagsmorgonen den 19 januari.

– Han och en kompis har varit på herrgården. De går i väg tidigt på morgonen. Sedan kommer de ifrån varandra, säger kompisen. Efter det är han spårlöst borta, säger Sten-Rune Timmersjö.

Alexander Carlssons familj går nu ut med hans namn och bild och vädjar till den som sitter på någon som helst information om försvinnandet att höra av sig till polisen.

Christian Eliasson, som är gift med Alexanders moster, är den som berättar om det inträffade å de anhörigas vägnar.

– Det finns det folk som säkerligen vet saker som de inte vill berätta. En människa kan inte bara försvinna. Det här är som att leva i en mardröm. Vi vädjar till folk som vet något att höra av sig, säger Christian Eliasson.

Skulle köpa cigaretter

Christian uppger att personal på hotellet berättat om anledningen till att Alexander och hans vän lämnade herrgården vid halv fem-tiden söndagsmorgonen.

– De hade frågat de som jobbat där om det fanns något ställe att köpa cigaretter på. De väljer att lämna gåendes till närmaste kiosk eller mack och knallade därifrån, säger Christian Eliasson.

Christian Eliasson, gift med Alexanders moster.
Foto: Privat

Enligt honom ska det finnas några personer som sett, eller stött på, de båda männen efter det, men vad som sedan hänt är alltså höljt i dunkel.

– Man har sökt i enormt stora områden kring Hensbacka. I terräng, på vägar, i vattendrag och dammar. Vi slutar aldrig hoppas att han ska hittas, och vår förhoppning är att hitta honom i livet, säger Christian Eliasson.

Missing People har fått hjälp av många frivilliga vid sina sökinsatser, som koncentrerats till området kring herrgården och till Saltkällan.

– Vi har varit ute de tre senaste helgerna, nu senast i lördags. Första gången var det över 100 personer som deltog och sedan har det varit över 50 personer per gång. Nu har vädret varit emot oss så grymt, men vi fortsätter att söka, säger Hasse Lagervall vid Missing People.

Nära relation till föräldrarna

Christian Eliasson beskriver Alexander Carlsson som en glad kille som jobbar tillsammans med sin pappa på en industri.

Han har haft en del problem i livet och flyttat hem till sina föräldrar igen, och familjen står varandra nära.

– Han har alltid haft en jättenära relation med sin mamma och pappa och skulle aldrig utsätta dem för detta. Han har alltid hört av sig till dem. Vad som än hänt vill vi ha en klarhet i det här, säger Christian Eliasson.

Vid tiden för försvinnandet bar Alexander Carlsson svart jacka. Enligt Sten-Rune Timmersjö finns det ingen misstänkt i fallet.