Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen efter jättebråket i Göteborg: ”Inte normalt”

Flera ska tillhöra kriminellt närverk i Göteborg.
Foto: Läsarbild / 71717

Ett 30-tal personer drabbade samman i ett storbråk i Flatås i Göteborg – där bland annat bilar kördes in i varandra.

Flera av de inblandade har kopplingar till kriminella nätverk.

– Det är inte normalt att man går ut i en stadsdel och slåss 20-30 stycken. Det ska liksom inte behöva vara en normal bild i en stadsdel, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Vid 21-tiden på fredagskvällen kom ett flertal samtal in till polisen. Vittnen beskrev att 20-30 personer var inblandade i ett storbråk i området Flatås, mellan Högsbo och Västra Frölunda.

– Det verkar som två olika gäng. Vi kan konstatera att det är tongivande personer från ett av nätverken i Göteborg, bland annat, sa Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst under gårdagen.

Han beskrev hur personerna syntes slå ”på varandra och på bilar”. Vissa av personerna hade mask på sig, och fyra bilar körde in i varandra.

”Avstyrt någonting värre”

– De har kopplingar till Frölundaområdet, de två sidor som finns där, sa Göran Carlbom, polisens vakthavande befäl under natten.

Ingen är gripen. Polisen kan inte slå fast vad konflikten kan ha handlat om, men konstaterar att den har kopplingar till gängkriminalitet.

– Den här världen är inte svart och vit, men den leder ofta till konflikter och det behövs inte mycket. Så att egentligen är det väl så att man har avstyrt någonting som skulle kunna ha blivit något mycket värre, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson om storbråket på lördagsmorgonen.

En anmälan är upprättad om försök till misshandel, och ingen har hittats skadad.

Uppgifter om baseballträn

Polisen kontrollerade flera bilar och personer kring platsen. Polisen har tagit en elpistol, en så kallad taser, i beslag. Enligt uppgifterna från platsen har tillhyggen använts. 

– Det nämns rör eller basebollträn, det är lite oklart, sa Christer Fuxborg under gårdagen.

Vid 23.50-tiden hade polisen lämnat platsen. Då hade fem personer omhändertagits i enlighet med paragraf 13 i polislagen, som innebär att polisen har rätt att avlägsna eller omhänderta personer som stör eller utgör en fara för den allmänna ordningen.

Så många brott anmäldes i Sverige 2020

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)