Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora narkotikaproblem i nyrenoverade stadsdelen

Bland lyxiga lägenheter och kontorsbyggnader sker narkotikahandel öppet i Gamlestaden i Göteborg, ett problem polisen försöker hantera.
Narkotikahandeln är polisen i området väl medveten om.Foto: Johanna Waak
Trots mycket nybyggnation och satsningar pågår en öppen narkotikahandel på knutpunkten Gamlestadens torg.Foto: Johanna Waak

Gamlestaden i Göteborg beskrivs som en stadsdel på väg in i framtiden med en stark positiv utveckling.

Samtidigt pågår fortfarande en frekvent och öppen narkotikaförsäljning i området.

Polisen i området arbetar mycket med problemet. 

– Det vi gör är att jobba aktivt i området med synlighet mot den narkotikaproblematik som finns, säger Fredrik Lennartsson, lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg. 

I Östra Göteborg ligger stadsdelen Gamlestaden. 

Enligt Göteborgs Stad beskrivs Gamlestaden som ett område i förändring och på väg in i framtiden.

Trots mycket nybyggnation och satsningar pågår en öppen narkotikahandel på knutpunkten Gamlestadens torg. Mitt bland nya kontorsbyggnader och moderna, lyxiga lägenheter. 

Enligt Göteborgs Stad beskrivs Gamlestaden som ett område i förändring och på väg in i framtiden.Foto: Johanna Waak

Narkotikahandeln är polisen i området väl medveten om.

– Vid alla knutpunkter där det rör sig mycket personer finns det en risk för narkotikaförsäljning. Det ser man även vid Gamlestadens torg, det nya resecentrumet. Det är inget man löser i en handvändning, tyvärr, säger Fredrik Lennartsson, lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg. 

”Urinprov och beslag”

Han berättar att polisen i området arbetar på olika sätt för att motverka problemet.

– Det vi gör är att jobba aktivt i området med synlighet mot den narkotikaproblematik som finns. Vi jobbar mycket med uniformerad, synlig polis för att skapa trygghet och trycka undan problematiken, säger Fredrik Lennartsson.

Fredrik Lennartsson är lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg.Foto: Polisen

Han fortsätter:

– Om polisen i samband med det stöter på narkotikaförsäljning så tar vi in dem. Vi beivrar brottsligheten med urinprov och beslag.

Den tredje maj i år blev en man i 30-årsåldern mördad i Gamlestaden efter att han lämnat en födelsedagsfest. Han blev nedskjuten med flera skott av mördarna som hade lagt sig i bakhåll. 

Mord i Gamlestaden

Brottet har skakat invånarna i stadsdelen. 

– Grova våldsbrott överhuvudtaget skapar otrygghet i ett område. Därför arbetar i för att motverka våldsbrott, säger Fredrik Lennartsson. 

Robert Woodbridge är områdeschef på Platzer fastigheter.Foto: Pressbild
Det sker en öppen och frekvent narkotikahandel i området.Foto: Johanna Waak

Han vill samtidigt poängtera vilken utveckling Gamlestaden har genomgått under de senaste 30 åren. 

– Går man tillbaka och tittar på vad Gamlestaden var under 90-talet och nu så ser man en positiv utveckling. På det stora hela tycker jag att man rustat upp Gamlestaden. Det är otroligt positivt. Problem finns i alla stadsdelar, men här har man verkligen tagit krafttag. Mycket renoveringar och ny byggnation, säger Fredrik Lennartsson.

”Trygg och levande plats”

Robert Woodbridge är områdeschef på Platzer fastigheter som äger skyskrapan på Gamlestads torg. 

– Vi har ett nära samarbete med polisen och är införstådda med den problematik som de har upplevt. I vår fastighet finns främst kontorsverksamhet förutom resecentrumet. På dagtid är det en trygg och levande plats, säger Robert Woodbridge.

Han fortsätter.

– Vi jobbar kontinuerligt för att öka tryggheten i området. Vi har regelbundna möten tillsammans med polisen, andra fastighetsägare och Göteborgs stad.