Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sökinsats efter Wilma – tips har strömmat in

Wilmas mordmisstänkta pojkväns egna ord i rätten
Frivilligorganisationen Fikk letar efter Wilma Anderssons kvarlevor under lördagen, i olika områden i Uddevalla.Foto: Daniel Brodin
Daniel Brodin, verksamhetschef i Fikk, har studerat förundersökningen noga och hans slutsatser ligger till grund för hur lördagens sökområden valts ut.Foto: Fikk

En ny stor sökinsats efter Wilma Anderssons kvarlevor genomfördes på lördagen.

Organisationen Fikk samlade frivilliga och letade även med flera patrullhundar i olika områden i Uddevalla.

– Det handlar om att hjälpa familjen att hitta kvarlevorna. Om vi gör fynd som kan föra rättsprocessen vidare vore det fantastiskt, men framför allt vill vi stötta de anhöriga, säger Daniel Brodin, verksamhetschef vid Fikk.

Vid 10-tiden på lördagsförmiddagen startade en ny sökinsats efter 17-åriga Wilma Anderssons kropp. Det var frivilligorganisationen Fikk som initierade insatsen.

Wilma Andersson försvann från Walkesborg i Uddevalla 14 november förra året. Flickans huvud hittades i en väska i pojkvännens lägenhet. 

I veckan inleddes rättegången mot den 23-årige mannen som misstänks för att ha mördat Wilma och styckat hennes kropp. Han har hela tiden nekat till misstankarna.

– Vi har hittills skickat ut ett 30-tal personer och utöver det fem patrullhundar som är ute och söker i Gustavsberg, runt Tureborg och Lane, förklarade Daniel Brodin, verksamhetschef i Fikk, strax före klockan 12.

– Antalet deltagare ökar hela tiden och vi fortsätter skicka ut personer löpande, fortsatte han.

Just nu pågår rättegången mot Wilma Anderssons mordmisstänkta pojkvän i Uddevalla tingsrätt.Foto: EFTERLYST/TV3

”Ett stöd för de anhöriga”

Han konstaterade att det nu handlar om att hitta flickans kvarlevor för att hjälpa hennes anhöriga att komma vidare:

– Vi vill framför allt vara ett stöd för de anhöriga, men gör vi ett fynd som skulle kunna föra rättsprocessen vidare vore det också fantastiskt. Känslan man får från de personer som kommer hit för att söka är att de vill stötta Wilmas familj.

I ett brev som Wilma Anderssons mamma skickat till Fikk och som publicerats på organisationens Facebook-sida vädjar hon till allmänheten om fortsatt hjälp:

”Vill framföra en vädjan att så många som möjligt ansluter till sökinsatsen på lördag som anordnas av Fikk. Vi vill kunna begrava hela våran dotter och syster. Vi är så tacksamma för allt engagemang och kärlek som finns runt Wilma”.

Kommer ständigt in nya tips 

Daniel Brodin berättar att det hela tiden kommer in nya tips om Wilma Anderssons försvinnande.

– Antingen via polisens tipstelefon eller direkt till oss. Nu efter att förundersökningen släppts har många läst den och kan relatera till saker de tyckt var avvikande första dagarna, och kommer med tips. Många saker avfärdas, men vi måste följa upp om det ligger något i tipsen, säger han.

De områden som lördagens insats inriktade sig på har valts ut efter noggrant övervägande av Daniel Brodin. Han förklarar att han studerat förundersökningen och dragit vissa slutsatser. Slutsatser som han menar också kan falla, men den teori som Fikk arbetade efter under lördagen handlar om restider från pojkvännens bostad.

Vid 18-tiden avslutades insatsen utan att några genombrott gjorts i sökandet.

– Ett 60-tal personer har hjälpt till och sökt i 13 olika områden. Vi kommer att följa rättegången och jobba vidare med informationshämtning. Vi planerar för en ny insats längre fram, säger Daniel Brodin.

Försvaret menar att man måste ha ett öppet sinne när det kommer till hur Wilma har dött.