Båtbrotten minskar – stor nedgång i fjol

Thomas Andersson, Båtsamverkan.
Foto: Polisen

Under förra året minskade antalet båtbrott i Västsverige med 31 procent.

– Det är den största minskningen i landet och visar på ett bra sätt effekten av Båtsamverkan, säger Thomas Andersson vid Båtsamverkan i region Väst.

Båtsamverkan startade 2013 i ett samarbete mellan polisen i region Väst, Larmtjänst och försäkringsbolagen. Målet var att minska antalet båtmotorstölder.

Sedan 2017 är Båtsamverkan en ordinarie brottsförebyggande metod hos polisen.

På tisdag veckan som kommer håller polisen ett digitalt seminarium på temat båtrelaterade brott.

Thomas Andersson, ansvarig för Båtsamverkan i region Väst, kommer delta.

– Det här är ett sätt att nå ut till båtägare nu när Båtmässan är inställd. Det finns ett stort båtintresse i region Väst. Här finns en lång kust och här bor många båtägare. Syftet med webbinariet är att öka kunskapen om båtrelaterade brott och hur man som båtägare kan agera för att minska risken att drabbas. Vi vill också öka kunskapen om Båtsamverkan och visa att det gör skillnad när det gäller att motverka båtrelaterad brottslighet, säger han i ett pressmeddelande.

Man greps i husbil

På seminariet kommer de också att berätta om ett fall där en man greps just tack vare Båtsamverkan. Han tillhörde ett internationellt brottsnätverk och greps i en husbil med stöldgods i.

Båtrelaterade brotten minskade med 31 procent i region Väst under 2020.
Foto: VEGARD GROTT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Men statistiken för 2020 visar en rejäl minskning i antalet båtrelaterade brott i region Väst. Jämfört med 2019 var antalet brott i fjol 31 procent färre.

– Det är den största minskningen i landet och visar på ett bra sätt effekten av Båtsamverkan. Trots det ser vi fortfarande ett stort antal båtrelaterade stölder. Det hänger förstås ihop med att det finns så många båtar i både hav och insjöar i regionen, säger Thomas Andersson.