Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De gav sig på äldre – döms till fängelse

Statistiken visar – här är brotten som anmäldes i Sverige 2019.
DÖMD. Simona Manole döms till 4,5 års fängelse.Foto: POLISEN
DÖMD. Petrut Chiricea döms till 4 års fängelse.Foto: POLISEN
DÖMD. Liviu Ghervase döms till 4 års fängelse.Foto: POLISEN
DÖMD. Mariana Ramona Lupu döms till 3,5 års fängelse.Foto: POLISEN

Ligan tog sig till Sverige under flera års tid för att stjäla från åldringar.

De stal sina offers plånböcker och bankkort – och länsade dessa.

Totalt kom gärningsmännen över nära en halv miljon kronor, enligt polisutredningen.

Nu döms den rumänska kvartetten – Petrut Chiricea, Liviu Ghervase, Simona Manole och Mariana Ramona Lupu – till långa fängelsestraff och utvisning.

Gärningsmännen åkte vid olika tillfällen och i olika konstellationer in och ut ur Sverige under flera års tid. En del av brotten går så lång tillbaka som till 2011. Det enligt den färska domen vid Borås tingsrätt.

Offren som den nu dömda kvartetten gett sig på är födda mellan 1950-talet och 1920-talet.

Metoden man använt sig av är så kallad ”shouldersurfing”. Gärningsmännen har stått bakom den äldre personen i kön i matbutiker som Ica och Coop och registrerat koden som offret knappat in vid betalning. Därefter har personerna stulit plånboken alternativt endast betalkortet och gått till en bankomat och tagit ut pengar. Offren har upptäckt stölderna först när det redan varit för sent.

Polisen slog till vid färja

Personerna har slagit till i södra och mellersta Sverige i huvudsak. Här finns flera västsvenska orter – Skara, Lidköping, Uddevalla, Borås, Landvetter och Varberg.

Polisens Circa-grupp, lokaliserad i Vårgårda och Göteborg, är specialiserad på att utreda seriebrottslighet mot äldre och har utrett också denna liga. Man kunde komma gärningsmännen på spåren genom en noggrann kartläggning. 

När personerna ännu en gång var på väg in i Sverige slog polisen till.

– De fyra som nu är dömda kom hit med färjan till Karlskrona i november 2019. Då var polisen i Syd på tårna och gjorde en kontroll. Därefter blev personerna anhållna och häktade. De har suttit häktade fram tills domen föll och de är fortsatt häktade fram tills domen vinner laga kraft, säger Anders Larsson, gruppchef på Circa-gruppen.

UTREDDE LIGAN. Anders Larsson, gruppchef vid Circagruppen, polisens enhet för att utreda brott mot äldre.Foto: POLISEN

Det finns nära 50 målsägande i fallet, som till stor del utgörs av privatpersoner men också banker. Enligt polisens utredning har ligan kommit över runt en halv miljon kronor. 

Domen: Fängelse och utvisning

Simona Manole, 43, döms till 4,5 års fängelse. Petrut Chiricea, 40, och Liviu Ghervase, 39, döms till 4 års fängelse medan Mariana Ramona Lupu, 39, döms till 3,5 års fängelse.

De döms för olika antal brott, därav skillnaderna i påföljd. Det rör sig om grova stölder, grovt egenmäktigt förfarande, grova bedrägerier och försök till detsamma. Vissa brott har utövats vid cirka 20 till 30 olika brottstillfällen, enligt domen. De döms dock inte på alla åtalspunkter.

Brotten har enligt domen ofta följt ett visst mönster där gärningsmännen varit tilldelade specifika roller. Någon har haft som roll att registrera koden och förvilla offret medan någon annan utfört stölden. En person har tagit ut pengarna, en annan hållit vakt.

Kvartetten utvisas också i tio års tid. Tingsrätten trycker på att det handlat om systematiskt brottslighet som drabbat äldre, som rubbat de äldres tilltro till andra människor och i övrigt fått stor påverkan på deras vardag. Man fastslår också att ligan saknar anknytning till Sverige.

Utifrån vad som har framkommit om deras tidigare brottslighet samt vad som förekommit i detta mål, är det tydligt att de har satt i system att åka runt till olika länder inom EU och begå liknande brottslighet”, skriver rätten.

SLOG TILL I BUTIKER. Gärningsmännens metod har varit att ”shouldersurfa” offren i butiker.Foto: POLISEN

Anders Larsson vid polisens Circa-grupp förklarar varför den här typen av gärningsmän ger sig på äldre personer:

– Äldre är många gånger lättare offer just för att de är äldre. De kan ha svårt att se och röra sig, säger Anders Larsson och fortsätter:

– Generellt mår många väldigt dåligt av att bli utsatta. Vi kan se från tidigare utredningar att det finns ett mörkertal. Man skäms över att ha blivit lurad och väljer att inte anmäla. Det skapar en stor osäkerhet. Många får det jobbigt rent mentalt och får svårt att sova.

Förnekar vissa brott – erkänner andra

Han säger samtidigt att brott mot äldre kan förväntas gå ned i någon mån på grund av coronakrisen.

– Pandemin kommer säkert få effekter för den här typen av konstellationer, internationella brottsnätverk. De har inte samma möjligheter att resa in i landet. Men brottsligheten mot äldre fortsätter. Det ser vi, säger Anders Larsson.

De dömda personernas inställning till brotten varierar.

Petrut Chiricea förnekar brott. De andra gärningsmännen har i en eller annan utsträckning erkänt eller vidgått en stor del av brotten, men förnekat andra.