Stal bil och rammade pantbanken – döms

Det var i augusti som männen rammade en företagslokal intill pantbanken i Olskroken.
Foto: Privat
Männen kunde gripas av polis i Lunden.
Foto: Läsarbild

I augusti i år stal två män en Land Rover i östra Göteborg. 

Ett par dagar senare rammades en pantbank i Göteborg av den stulna bilen. 

Nu har hovrätten fastställt tingsrättens dom – männens fängelsestraff, för försök till grovt rån, består. 

De två männen, 23 och 22 år gamla, dömdes i tingsrätten i september. De är hemmahörande i Göteborg, respektive Östersund, och den ene mannen är sedan tidigare känd av polisen för en mycket uppmärksammad händelse i Storvreten, Tumba. 

Mannen var länge misstänkt för att ha varit den som kastade en handgranat mot en polisbuss, 2015. Han frikändes senare för handgranatsattacken men dömdes till fängelse i drygt tre år för grovt rån och grovt vapenbrott. 

Dömd igen

Fängelsestraffet avtjänades – men nu har mannen alltså dömts igen. Det var den 5 augusti i somras som den 23-årige mannen och hans kompanjon stal en bil av märket Land Rover av en kvinna. Hon hade i sin tur lånat bilen av sin pojkvän. 

Två dagar senare hade polisen inte kunnat hitta bilen, som plötsligt dök upp när en föreningslokal i Olskroken rammats av de två männen. Männens mål var att ta sig in i den intilliggande pantbanken och plocka ut miljonbelopp – men i företagslokalen hölls en kurs där sex personer medverkade. 

Det var en traumatisk upplevelse för deltagarna som fick vapen riktade mot sig och som tvingades gömma sig på toaletter och i förråd. 

Hovrätten slår fast

De två männen misslyckades med sitt rån och greps senare under flykten. 

– Jag medger att jag gjort mig skyldig till försök till grov stöld. Jag vill be de drabbade om ursäkt, sa den äldre mannen i förhör. 

I september i år dömdes båda männen för försök till grovt rån och fick två år, respektive åtta månaders fängelse. 

Straffet överklagades omgående till hovrätten som nu har fastslagit domen. Det enda som ändras är skadeståndsanspråket från målsägarna, men båda gärningsmännen blir kvar i häkte. Även i april användes en bil i samband med ett grovt rån – den gången i Upplands Väsby. Men allt fångades på kamera: