Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Daniel Kiflesus, 23, högg ihjäl man vid restaurang

Statistiken visar – så många brott anmäls i Sverige.
Städaren Daniel Kiflesus, 23, högg ihjäl en man utanför en restaurang och döms nu för mord i hovrätten.Foto: Polisen

Den unge mannen firade att han fått en ny anställning på en restaurang i centrala Göteborg.

Det kom att bli hans sista natt i livet.

Städaren Daniel Kiflesus, 23, högg ihjäl mannen vid restaurangen – och hans motiv är fortfarande en gåta.

Tingsrätten friade Kiflesus från mord, men hovrätten har nu rivit upp domen. Han döms nu i stället till 14 års fängelse och utvisning på livstid.

Göteborgs tingsrätt menade att Daniel Kiflesus, 23, inte agerade med ett likgiltighetsuppsåt när han gick till knivattack mot en annan man utanför restaurangen i de centrala delarna av Göteborg en natt i november i fjol.

Enligt polisens förundersökning så fanns det ingen relation mellan gärningsmannen och offret sedan tidigare. Och Kiflesus motiv till dådet är en gåta.

Tingsrätten tog bland annat hänsyn till att gärningsmannen ”varit synnerligen höggradigt påverkad av alkohol” och att det grumlat hans möjligheter att bedöma effekterna av sitt handlande. 

Kiflesus dömdes till fem års fängelse och utvisning i 15 år för grov misshandel och vållande till annans död.

14 års fängelse för mord

Men på onsdagen kom hovrättens dom, de river upp tingsrättens och dömer Daniel Kiflesus för det som åklagaren yrkat på – mord. 

Straffet blir 14 års fängelse och utvisning på livstid.

Daniel Kiflesus, 23, döms till 14 års fängelse och livstids utvisning för mordet.Foto: Polisen

I motsats till tingsrätten kommer hovrätten fram till att Kiflesus agerat medvetet i situationen. Hovrätten skriver visserligen att det inte kunnat bevisas att han hade för avsikt att döda sitt offer, däremot att han var likgiltig inför sitt handlande och att han därför ska dömas för mord. 

Rätten skriver också att han var ”arg och irriterad” när han gick till attack.

Det faktum att Kiflesus blev kvar på brottsplatsen och på olika sätt uttryckte att det inte var han som dödade offret, ändrar inte hovrättens syn på saken som konstaterar att brottet inte är ”att anse som mindre grovt”.

Daniel Kiflesus har under hela rättsprocessen förnekat brott. Han uppger i polisförhör att han var så full att han inte minns någonting av kvällen.

– Jag förnekar därför jag kommer inte ihåg, jag vet inte vad som hände, har han sagt till polisen.

Mordvapnet låg kvar på marken när polis kom till platsen och grep gärningsmannen.Foto: Polisen

Köpte öl på Systembolaget

Daniel Kiflesus slutade sitt jobb som städare i Göteborg ungefär tolv timmar innan dådet inträffade. 

Han besökte Systembolaget och köpte sex öl av märket Kung som han berusade sig på innan han begav sig till restaurangen. Den unge mannen som miste sitt liv hade fått ett nytt jobb och firade det på restaurangen den aktuella kvällen. 

– Det har varit en sammankomst, en festlighet, på den här restaurangen där både den misstänkte och målsägande har befunnit sig, har åklagare Kristin Stjernrup tidigare sagt.