Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Spökmannen” jagas för sexbrott i Grekland

GT granskar ”Spökmannens” brottshistorik.
Jordanis Kouroutsidis, 51, döms nu till fyra års fängelse för våldtäkt. Samtidigt är han eftersökt i Grekland för sexbrott.
Så här såg Kouroutsidis ut när han överföll kvinnor sent 1980-tal. Bilden föreställer polisens rekonstruktion.
Foto: POLISEN
Huvudförhandlingen har hållits vid Göteborgs tingsrätt.
Foto: ERIK GÖTHLIN
Rättegången avslutades nyligen vid Göteborgs tingsrätt och nu har domen fallit.
Foto: HENRIK JANSSON
Här – inne i Kouroutsidis badrum – begicks våldtäkten i Kållred.
Foto: POLISEN
Enligt ett hemligt dokument från Interpol är Kouroutsidis eftersökt för sexbrott i Grekland.
1 / 7

”Spökmannen” Jordanis Kouroutsidis, 51, har våldtagit kvinnor sedan 1980-talet.

Nu döms han till fyra års fängelse efter att ha våldtagit en prostituerad kvinna i Kållered – och därmed har han dömts för våldtäkter under fyra decennier.

Samtidigt kan GT avslöja att Kouroutsidis jagas i Grekland för sexbrott.

Serievåldtäktsmannen Jordanis Kouroutsidis, 51, har dömts för våldtäkter under 1980-, 1990- och 2010-talet, kunde GT nyligen visa i en granskning.

GT kunde också berätta att Kouroutsidis återigen gripits och åtalats, denna gång för att ha våldtagit en prostituerad kvinna så sent som i augusti i år. Enligt åklagaren spärrade han in och våldtog kvinnan i badrummet i sitt hem i Kållered söder om Göteborg.

I polisförhör vittnade den rumänska kvinnan om att hon blev tillsagd att sätta sig ner i duschkabinen och hålla käften. Hon berättade också hur han slog henne i ansiktet. Att han tvingade av henne kläderna och att hon tvingades utföra oralsex på honom. Därefter fortsatte våldtäkten i hans säng. När polispatrullen knackade på dörren rusade kvinnan ut från bostaden och skrek ”he raped me”.

– Det här var en väldigt brutal händelse, hon var väldigt chockad, har advokat Karin Bennarsten, kvinnans målsägarbiträde, tidigare berättat.

”Spökmannen” döms igen

Nu har Göteborgs tingsrätt avkunnat sin dom: straffet blir fyra års fängelse för våldtäkt. 

Därmed har Kouroutsidis dömts för våldtäkter under fyra decennier.

– Jag yrkade något högre. Jag är ganska nöjd, säger kammaråklagare Shahrzad Rahimi om påföljden som tillkännagavs muntligt vid huvudförhandlingen.

Jordanis Kouroutsidis döms mot sitt nekande. Han har erkänt att han köpt sex av kvinnan, men förnekar all annan brottslighet.

Den första gången Kouroutsidis dömdes för sexbrott i Sverige var 1988. Han blev kallad ”Spökmannen” i medierna efter att han knivbeväpnad och med en vit luva för ansiktet överföll flera kvinnor utomhus i Stockholms förorter. Straffet blev fyra års fängelse för bland annat grov våldtäkt. Fram till 1992 dömdes han totalt fyra gånger vid Stockholms tingsrätt för våldtäkter och andra sexbrott.

Jordanis Kouroutsidis vid en vittneskonfrontation 1988.
Foto: POLISEN

När åtalet för våldtäkten i Kållered väcktes frågade GT åklagare Shahrzad Rahimi om de drygt 30 år gamla brotten. Men hon kände inte till dem.

– Det vill jag verkligen titta på, sa Rahimi. 

De gamla domarna fick dock spela en roll under den nya rättegången i Göteborgs tingsrätt. Under förhandlingen kunde Shahrzad Rahimi visa på att det var en serievåldtäktsman som igen stod åtalad.

– Jag åberopade domarna för att uppmärksamma rätten på att det här är ett beteendemönster, säger hon.

Eftersökt i Grekland

Nu kan GT även avslöja att Jordanis Kouroutsidis är efterlyst på nationell nivå i Grekland för sexbrott, landet hans föräldrar kom ifrån och som han enligt egen utsago flyttade till 1996 och bodde i fram till 2007 när han återvände till Sverige.

Enligt ett hemligt dokument från Interpol som GT tagit del av misstänks Kouroutsidis ha begått brottet i den grekiska staden Thessaloniki i september 2005. I dokumentet, ett svar från Interpol i Grekland på en begäran av Interpol i Sverige, står det att han är ”wanted in a national level” och misstänks för ”insult to sexual dignity”.

I dokumentet betonas att informationen endast är ämnad för polisiär och juridisk användning, men det har sedermera blivit offentligt sedan det lämnats in till tingsrätten.

Det var åklagare Shahrzad Rahimi som stod bakom begäran till Interpol.

– Det var jag som åberopade det för att visa att han också är misstänkt för liknande gärningar i andra länder. Men där är han inte dömd och därför har jag svårt att uttala mig om det.

”Spökmannens” utstyrsel vid kvinnoöverfallen 1988.
Foto: POLISEN

Jordanis Kouroutsidis blev villkorligt frigiven från fängelse i januari i år där han avtjänade ett straff på fyra och ett halvt år för att ha våldtagit och rånat två prostituerade kvinnor i Varberg 2016 respektive 2017. När han frigavs bedömde Kriminalvården att risken för att han skulle återfalla i sexbrott var hög.

Inga kommentarer

Enligt ett psykologutlåtande har Kouroutsidis sexualbrottslighet sadistiska inslag och gärningarna visar på bristande empatisk förmåga. Vid sin senaste fängelserunda valde han att inte delta i ett behandlingsprogram för personer dömda för sexbrott.

Åklagare Shahrzad Rahimi, som vill se ett hårdare straff för våldtäkten i Kållered, har ännu inte tagit ställning till om hon ska överklaga domen 

Försvarsadvokaten Tomas Ekbrand avböjer att kommentera domen. Han har inte heller tidigare velat kommentera målet.


HÄR ÄR ”SPÖKMANNENS” SEXBROTT

1988

Döms till fyra års fängelse för grov våldtäkt, ofredande, olaga hot och olaga intrång.


1990

Döms till fängelse i två månader för misshandel och ofredande.


1991

Döms till ett års fängelse för försök till våldtäkt efter att ha attackerat en kvinna på en förskola. Brottet begås medan han är på rymmen från anstalt där han avtjänar tidigare straff.


1992

Döms till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt. Han avtjänar dock aldrig straffet som hinner preskriberas efter att mer än tio år passerat, enligt en handling från Kriminalvården. I stället lämnar han Sverige för Grekland.


2015

Får ett strafföreläggande, en enklare form av dom, för att ha köpt sex. Enligt handlingar från tingsrätten gällde misstankarna inledningsvis våldtäkt, olaga frihetsberövande och olaga hot.


2017

Döms till fyra och ett halvt års fängelse för att vid två olika tillfällen ha våldtagit och rånat prostituerade kvinnor.


2020

Döms till fyra års fängelse för att ha våldtagit en prostituerad kvinna i sitt badrum i Kållered.

Fakta om våldtäkt

Vid grov våldtäkt kan gärningsmannen dömas till tio års fängelse.