Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Smugglade knark för 100 miljoner – stort antal döms

Klipp från juli 2020, Tingsrättens dom.
Enligt åtalet hade organisationen smugglat 142 kilo kokain och heroin från Nederländerna till Skandinavien, däribland Sverige
Foto: Polisen
Gatuvärdet för drogerna beräknas uppgå till åtminstone 112 miljoner kronor.
Foto: Polisen
Flera länder i Europa har samarbetat i ärendet, däribland Nederländerna och Österrike.
Foto: Polizia de Stato

I juli 2020 dömdes 14 personer till långa fängelsestraff för grova narkotikabrott och knarksmuggling i 100-miljonersklassen. 

På tisdagen, närmare ett år senare, föll hovrättens dom som både innehöll skärpta och sänkta straff. 

Åklagarsidan har uppgett att flera av dem har kopplingar till den nigerianska maffiaorganisationen Black Axe, något vare sig tingsrätten eller hovrätten anser att det funnits stöd för.

Målet mot de 15 personer som på hösten 2019 åtalades för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling var mycket omfattande.

Enligt åtalet hade organisationen smugglat 142 kilo kokain och heroin från Nederländerna till Skandinavien, däribland Sverige, där gatuvärdet för drogerna beräknas uppgå till åtminstone 112 miljoner kronor. 

Den 31 juli 2020 kom domen i Göteborgs tingsrätt. 14 av de 15 då åtalade dömdes till långa fängelsestraff på allt mellan tre och ett halvt – till nio och ett halvt år. 

Åklagarsidan var inte helt nöjd med domen och överklagade 13 av domarna till hovrätten. 

Flera av straffen skärps 

På tisdagen föll domen i hovrätten för västra Sverige. För sex av de 13 personerna skärps straffen, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Det handlar bland annat om en man som i tingsrätten fick sex år och fyra månader och nu döms till tio år och sex månaders fängelse. Hovrätten anser att han utöver synnerligen grovt narkotikabrott också är skyldig till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Men flera personer får också sina straff från tingsrätten sänkta. 

Bland de sänkta straffen finns en man som dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott i tingsrätten till fängelse i fem år och sex månader. Hovrätten dömer honom för grovt narkotikabrott och sänker straffet till fem år och tre månaders fängelse.

Största ärendet i Sverige 

Bland de dömda i tingsrätten finns sex stycken medborgare i Nigeria, fyra i Gambia, två i Sverige, en i Litauen och en i Nederländerna. Alla förutom de svenska medborgarna dömdes av tingsrätten också till utvisning, ett straff som hovrätten också fastställer för samtliga.

Narkotikan har främst smugglats in via hamnarna i Skåne och Göteborg.

– Det är ett av de största ärenden vi har haft i Sverige. Inte till mängden narkotika men mängden åtalade. Det har tagit mycket resurser från oss och det gör det fortfarande. Men det här är vårt fokus just nu, har Gill Eriksson, biträdande enhetschef på tullkriminalen i Göteborg, tidigare sagt.

Flera länder i Europa har samarbetat i ärendet, däribland Nederländerna och Österrike. Nederländsk polis har bland annat delat med sig av omfattande material i form av avlyssningar, som visat på att huvudmännen styrt organisationen från landet.

Ingen koppling till Black Axe

Flera av de nu dömda har av åklagarsidan uppgetts ha kopplingar till Black Axe, en fruktad maffiaorganisation med ursprung i Nigeria som etablerat sig på Europa och Nordamerika, men som nu även finns i Stockholm och i Göteborg.

Tingsrätten menade dock att man inte kunde styrka en sådan koppling, skrev de i sin dom. 

”När det gäller frågan om den organiserade narkotikahanteringen har haft kopplingar till just brödraskapet Black Axe ansluter hovrätten sig till tingsrättens bedömning att detta inte är visat.” skriver hovrätten i domen. 

Detta är Black Axe – nigerianska maffian