Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sms:et efter mordet: ”Högg en i hjärtat”

Här är Brå:s statistik över antal anmälda brott i region Väst under 2019
Foto: POLISEN
Lägenheten där mordet ägde rum den 2 juni 2020.
Foto: POLISEN

Robin Andersson, 27, dömdes i februari till 16 års fängelse för att ha knivhuggit en man till döds i Borås förra sommaren.

Enligt utredningen ska han efter mordet ha skrutit för sin vän om det som hänt, och berättat hur ”blodet bara sprutade”. 

Nu överklagar han tingsrättens dom, berättar hans advokat Joakim Sjöberg.

Också två andra män dömdes för inblandning – åtminstone en av dem har överklagat.

Högg en i hjärtat med stilett. Han dog tror ja läs bt”.

Sms:et skickas från 27-årige Robin Andersson, en junikväll förra året.

Samma eftermiddag har en person ringt SOS Alarm, efter att ha mött sin granne med stora sår i bröst och magen, stapplandes ner till sitt källarförråd i centrala Borås.

Ja högg en i hjärtat”, skriver Robin Andersson i ett nytt sms till en annan person, tillsammans med en skärmdump från en artikel i Borås Tidning om händelsen.

Ett tredje sms:

Jag högg NN i hjärtat. Personliga saker.

Offret förs, mycket svårt knivskadad, till sjukhus men hans liv går inte att rädda.

”Bevisningen är inte tillräcklig”

I början av februari dömdes Robin Andersson till 16 års fängelse, bland annat för mord.

Två andra dömdes också. En 63-åring och en 36-åring ansågs av Borås tingsrätt skyldiga för medhjälp till grov misshandel och medhjälp till grovt vållande till annans död. Åklagarens uppfattning är att de höll fast offret, medan Robin Andersson högg honom till döds med en kniv. De två männens straff blev tre års fängelse vardera.

Nu har tingsrättens dom överklagats.

– Vi har överklagat i dag så får hovrätten pröva målet. Jag har inte utvecklat överklagandet, jag ska utveckla överklagandet den 4 mars, sa Robin Anderssons advokat Joakim Sjöberg på fredagen.

Också 36-åringen har överklagat tingsrättens beslut. I överklagan skriver hans försvarare, David Massi, att han yrkar på att hans klient frikänns helt från brotten.

(36-åringen) förnekar brott och bevisningen är inte tillräcklig för att döma honom till ansvar mot sitt förnekande”, går att läsa i överklagan.

Katarina Kepplerus är åklagare i målet. Också hon är missnöjd med domen, och vill se skärpta straff.
Foto: HENRIK JANSSON

Även åklagaren överklagar

Inte heller kammaråklagare Katarina Kepplerus är nöjd med domen.

Jag begär att hovrätten, med ändring av tingsrättens dom i skulddelen, dömer de tilltalade i enlighet med yrkandet i åtalet, dvs. att även (36-åringen) och (63-åringen) döms, i första hand, för mord”, skriver hon.

Hon vill också se ett skärpt straff för Robin Andersson – något hon var tydlig med också i anslutning till att domen föll.

– Jag har bedömt straffvärdet som högre och det tycker jag fortfarande, sa hon då.

”Hade inget uppsåt”

De av tingsrätten dömda männen har hävdat att offret var skyldig dem pengar och att det som skulle komma att sluta i ett mord handlade om att driva in en skuld.

Robin Anderssons version av det hela har varit att han aldrig haft uppsåt att döda offret. Han har medgett att det var han som höll i kniven, men att det var av nödvärn.

– Han hade inget uppsåt att beröva målsäganden livet, har hans advokat Joakim Sjöberg tidigare sagt.

De andra dömda männens advokater hade yrkat på frikännanden inför tingsrättsförhandlingen.

(36-åringen) yrkar att Hovrätten för västra Sverige, med ändring av Borås tingsrätts dom, frikänner honom från ansvar för medhjälp till grov misshandel och medhjälp till vållande till annans död, grovt brott”, skriver David Massi i överklagan.

”Blodet bara sprutade”

Det är oklart om också 63-åringen har överklagat eller ämnar överklaga tingsrättens dom.

Efter dådet, den där sommarkvällen 2020, gick Robin Andersson för att handla på Systembolaget och sen på en mataffär. Sedan cyklade han till en vän – där han enligt utredningen ska ha skrutit om det inträffade.

Robin Andersson berättade sedan för sin vän att han hade huggit någon i bröstet och att blodet bara sprutade”, går det att läsa i förhöret med vännen.

SE MER:

Under 2019 anmäldes 1 538 911 brott i Sverige. Det är en minskning jämfört med året innan.