Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Småbarnspappa ströp och låste in prostituerad kvinna

Prostitution i Sverige: ”Är ju organiserad brottslighet”
Mordförsöket ägde rum i en AirBnB-lägenhet i centrala Göteborg.
Foto: Polisen / Polisen

En kvinna hittades till synes livlös, fastbunden och med en sjal knuten runt halsen, i en lägenhet i Göteborg.

Hon lämnades inlåst i lägenheten av en småbarnspappa som nu döms även av hovrätten för mordförsök, men också grov stöld.

Tidigare på kvällen hade de stämt träff för att ha sex mot betalning.

Polisen larmades efter att en granne hört kvinnoskrik och oljud från lägenheten ovanför sin en majkväll i våras.

Synen som mötte patrullen som kom till platsen var brutal.

I sovrummet såg de en till synes livlös kropp i sängen”, går att läsa i tingsrättens dom. Dörren har varit låst från utsidan.

Det var en kvinna som låg fastbunden med ett skärp kring handlederna. Runt hennes hals var en sjal hårt bunden, ”det gick knappt att få in ett finger mellan scarfen och kvinnans hals”, har en av poliserna på plats berättat. 

När de fått av sjalen, och kvinnan vaknat till, berättade hon att hon är prostituerad och att hon tidigare samma kväll stämt träff med en man i 35-årsåldern för att ha sex.

– Väl inne i sovrummet så hoppade han på mig och tog stryptag. Jag minns att jag kämpade hårt och länge. Han hotade med att döda mig och kort därefter minns jag ingenting. Jag trodde att jag var död, har kvinnan berättat i förhör. 

”Risk för dödlig utgång”

Mannen, en småbarnspappa, åtalades för mordförsök, grov stöld och ringa narkotikabrott. I Göteborgs tingsrätt har han dömts för de två första åtalspunkterna, men friats från den tredje. Nu har hovrättens dom fallit – de dömer honom också för grov stöld.

Enligt kvinnan har han tagit hennes laptop och mobiltelefon.

Hovrätten finner, liksom tingsrätten, att kvinnans berättelse är tillförlitlig och på flera punkter bekräftas av utredningen. Mannens version, å andra sidan, motsägs av bevisen.

Han yrkade att hovrätten skulle döma honom för grov misshandel i stället för mordförsök, och har menat att de ”befann sig i sängen i fem till tio minuter och att båda då deltog frivilligt i ett förspel”. Blodspår i sängen, trasiga föremål och oreda i sovrummet, larmstamtalet till polisen och kvinnans skador talar alla emot hans uppgifter, enligt hovrätten.

(Kvinnan) har befunnit sig i ett livshotande tillstånd med beaktansvärd risk för dödlig utgång om den skadliga inverkan inte hade avbrutits i tid”, konstaterar hovrätten, som också menar att även om de stulna föremålen inte återfunnits, så har mannen haft motiv att stjäla dem för att undanröja bevis.

De fastställer hans straff, nio års fängelse.

SE MER: Kriminologen om kvinnor i organiserad prostitution

Kriminologen om pressen och utsattheten hos kvinnor i organiserad prostitution.