Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Småbarnspappa stämde sexträff – gick till attack

Hur hittar polisen sexköparna och vilka är kvinnorna som drabbas? Simon Häggström svarar. (Inslag från 2020).
Mordförsöket ägde rum i en AirBnB-lägenhet i centrala Göteborg.
Foto: Polisen

En sen kväll i våras stämde en småbarnspappa i 35-årsåldern träff med en prostituerad kvinna i en Airbnb-lägenhet i centrala Göteborg.

Kort efter att han anlänt till platsen gick han till attack. Han band den unga kvinnans händer med ett skärp och ströp henne tills hon förlorade medvetandet. 

Hade polis inte hittat kvinnan i tid hade hon kunnat mista livet. Det menar tingsrätten, som dömer mannen till nio års fängelse för mordförsök.

Den 27 maj ringer polisen på ett radhus i Göteborg. En man i 35-årsåldern öppnar dörren, i huset finns även hans sambo och deras gemensamma barn.

Mannen informeras om att han ska hämtas in till förhör och att bostaden ska genomsökas.

I sin rapport från tillfället skriver en av poliserna att småbarnspappan har en sårskada mellan ögonbrynen. På frågan om hur han har fått det svarar mannen att han gjort sig illa på en flyttkartong.

Men det är en lögn. 

Såret har uppkommit när en ung kvinna, med småbarnspappans händer kring sin hals, kämpade för sitt liv. Det framkommer av polisens förundersökning och tingsrättens dom, som föll under tisdagen.

”Kunde inte andas”

Två dagar innan husrannsakan, den 25 maj, stämmer mannen träff med en ung prostituerad kvinna från Rumänien. Han har köpt sex av henne en gång tidigare, och ingenting i hans beteende då får henne att tro att han kan vara farlig. Hon tar emot småbarnspappan i den Airbnb-lägenhet som hon hyr i centrala Göteborg.

När mannen kommer in i lägenheten är han stressad, berättar kvinnan i förhör. Han snortar kokain från hennes kropp och säger något om rollspel. Sen spårar det snabbt ur.

– Väl inne i sovrummet så hoppade han på mig och tog stryptag. Jag minns att jag kämpade hårt och länge. Han hotade med att döda mig och kort därefter minns jag ingenting. Jag trodde att jag var död, berättar kvinnan för polis.

– Han betedde sig som en psykopat. Han berättade att han skulle döda mig, jag kunde inte andas, fortsätter hon.

Småbarnspappan tar stryptag på kvinnan och stoppar sedlar i hennes mun. När hon kämpar emot tar han en scarf och virar den hårt runt hennes hals. Hennes händer binder han med ett skärp på ryggen.

I sängen i den aktuella lägenheten fanns blodfläckar.
Foto: Polisen
Mannen dömdes för mordförsök i Göteborgs tingsrätt.
Foto: LENNART REHNMAN

Småbarnspappans förklaring

En granne som bor i lägenheten under hör dunsar, gråt och skrik och larmar polis. När de anländer är mannen inte längre kvar på platsen. Han har lämnat kvinnan bunden och medvetslös på vardagsrumsgolvet.

I sin dom skriver tingsrätten att kvinnan ”befunnit sig i ett livshotande tillstånd och att det förelåg en beaktansvärd risk för dödlig utgång om det inte hade avbrutits av att poliser kom till lägenheten.”

Småbarnspappan själv nekar. Han påstår att han lämnade lägenheten utan att betala för kvinnans tjänster efter att hon rispat honom med sina naglar. Något han menar att han bett henne att inte göra.

– Jag fick panik för det där visste jag inte riktigt hur jag skulle förklara hemma, säger han i förhör och menade att han därför lämnade lägenheten.

Kvinnan var då, enligt mannens version, redan bunden till händerna som en del av ett rollspel. I förhör säger han:

– I panik låste jag dörren utifrån och la nyckeln under mattan så att hon inte skulle komma efter mig. Jag tänkte inte på hur hon skulle ta sig loss och låsa upp dörren.

Döms för mordförsök

Tingsrätten köpte inte småbarnspappans version utan dömde honom till nio års fängelse för mordförsök. Han ska även betala 135 000 kronor i skadestånd till sitt brottsoffer.

Händelsen har satt djupa spår, berättar kvinnan för polisen.

– Jag kan inte inte tänka på det utan jag tror att jag ser honom hela tiden. Jag kan inte sova. Om jag somnar då drömmer jag om honom. Jag drömmer att han försöker kväva mig.

– Jag ser på detta som att Gud gett mig en andra chans. Kommer aldrig gå tillbaka till detta.

SE OCKSÅ: ”Är ju organiserad brottslighet”

En studie från Folkhälsomyndigheten 2019 visar att var tionde man i Sverige har köpt sex. Här hör vi Anna Sander om kvinnornas situation, att de utsätts för övergrepp. (Inslag från 2020).