Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

37-åring åtalas för mord på småbarnsmamman

Mordet skedde i Majorna.
Foto: LÄSARBILD

En småbarnsmamma hittades död i sin bostad i Majorna i Göteborg i mars i år, hon hade utsatts för ett omfattande knivvåld – med runt ett 50-tal hugg.

Nu åtalas en 37-årig man för mord.

Han åtalas också för grov misshandel och mordförsök.

Den 37-årige mannen blev i mitten av februari i år villkorligt frigiven.

16 dagar senare misstänks han ha mördat en småbarnsmamma i 40-årsåldern i närheten av Mariaplan i Majorna.

Hon hittades av en väninna och hade, enligt uppgifter till GT, utsatts för kraftigt knivvåld.

Dagen efter dådet, den 6 mars, greps den 37-årige man som nu åtalats för mord.

Mannen är en återfallsförbrytare som gång på gång dömts till fängelsestraff och totalt återfinns han i över 30 avsnitt i belastningsregistret.

”Utåtagerande beteende”

I en personutredning från i fjol beskrivs han som ”oberäknelig både för kända och okända personer”, ”labil i sina handlingar” och ”inte mottaglig för hjälp”.

Han uppvisar en personlighetsförändring med bland annat föreställningar om omgivningen som inte tycks vara helt verklighetsförankrade. Han har vidare visat på ett mer hotfullt- och aggressivt, utåtagerande beteende”, stod det vidare.

Det konstaterades också att risken för återfall i brott var stor.

I ett läkarintyg från i april i år framkommer att det kan misstänkas att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid såväl gärningen som undersökningen och att det därför finns skäl för en rättspsykiatrisk undersökning.

Nu har han alltså åtalats för mord.

Kammaråklagare Thomas Willén säger i en kommentar:

– Jag menar att det finns flera försvårande omständigheter, bland annat att han använt ett kraftigt övervåld.

Den mördade kvinnan hade utsatts för ett femtiotal olika hugg, stick eller skärsår.

Åtalas för fler brott

Utöver mordet åtalas mannen även för grov misshandel samt försök till mord, några egentliga motiv till de tre brotten finns inte enligt åklagaren som säger att det handlar om ”aggressivitet och psykisk ohälsa”.

– Bägge dessa händelser inträffade den 4 mars, men på två olika platser. Alla tre brottsplatserna ligger dock nära varandra, säger Thomas Willén.

Enligt åklagaren har mordförsöket och den grova misshandeln ägt rum under eftermiddagen och mordet på kvällen eller natten mot den 5 mars. 

I inledningsskedet av utredningen var en kvinna också misstänkt i utredningen, för skyddande av brottsling.

– Där har jag beslutat att förundersökningen ska läggas ner, hon är åberopad som vittne och får berätta vad hon vet om de här olika händelserna och kontakten med tilltalad där, säger Thomas Willén.

Enligt mannens advokat Mats Dahlgren nekar han till misstankarna om mord och mordförsök, men erkänner misshandel av normalgraden.

Åklagare Thomas Willén igen:

– Han känner alla tre, offret vad gäller mordet främst, de två andra är han åtminstone bekant med, säger Willén.