Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Släktnätverket Ali Khan i ny blodig gängkonflikt

Hör polischef Erik Nord om vägspärrarna i Göteborg.
En bildbrand i Frihamnens har kopplats till en av skottlossningarna.
Foto: Jens Adamik
Polischefen Erik Nord har klassat situationen som ”rött läge”, men stor risk för fler våldsdåd.
Foto: HENRIK JANSSON

Maskerade och kriminella personer som upprättar egna vägspärrar i bostadsområden.

Det är ett av inslagen i den nya, uppblossade gängkonflikt – över stora delar av Göteborg – som rasar mellan de kriminella nätverken Backagänget och delar av släkten Ali Khan.

– Vi räknar med att det kan smälla igen precis när som helst och nästan var som helst, säger en polis. 

Tre skottlossningar har kopplats till den pågående konflikten.

Den tolfte augusti avlossades flera skott mot en grupp personer vid en bensinstation i Bäckebol på Hisingen i Göteborg.

Under torsdagskvällen i förra veckan, bara någon kilometer bort, följde nästa skottlossning då en man i 20-årsåldern hittades skottskadad vid Akkas gata och fördes till sjukhus med allvarliga skador.

Natten mot måndag kom den senaste skottlossningen vid Friskväderstorget.

Skottlossningarna innebär ett slut på det, utåt sett, relativa lugn som under en längre period varit gällande inom Göteborgs undre värld efter tidigare turbulens.

Enligt GT:s källor inleddes den senaste konflikten, vid Circle K i Bäckebol den 12 augusti, sedan personer med koppling till kriminella delar av släktnätverket Ali Khan, med bas i nordöstra Göteborg, hamnade i bråk med personer från Backagänget på Hisingen. 

– Vi tror att den fortsatta konflikten handlar om vedergällning från Ali Khans sida, säger en polis. 

Bilder från skjutningen i Backa där en man skottskadades.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilder från skjutningen i Backa där en man skottskadades.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Handlar om vedergällning”

Göteborgs-Posten har, med hänvisning till källor med insyn i utredningen, också uppgett en ledande man ur släktnätverket krävt betalt – en så kallad bötfällning – för att inte hämnas. Någon betalning skedde inte och konflikten har fortsatt. 

Polisen klassar, enligt polischefen Erik Nord, situationen som ”rött läge” med stor risk för nya våldsdåd. 

Även om huvudkonflikten rör Backagänget på Hisingen och Ali Khan-nätverket i nordöstra Göteborg, spänner konfliktzonen över stora delar av Göteborg eftersom även andra samarbetande nätverk kopplas till konflikten och personerna i nätverken är spridda över många olika stadsdelar. 

Här uppges vägspärrarna ha varit.

Flera häktade

– En del är kriminellt verksamma i en stadsdel, men bor i en annan. De som är inblandade finns i många olika områden vilket innebär att vi räknar med att det kan smälla igen precis när som helst och nästan var som helst, säger en polis. 

En man i 30-årsåldern har begärts häktad för mordförsök efter skottlossningen där en person skadades. Mannen tillhör enligt tidigare utredningar ett kriminellt nätverk i Frölunda, som tidigare har sammankopplats med Ali Khan-nätverket. Enligt GP släpptes dock mannen under tisdagseftermiddagen.

Två personer sitter också häktade för den första skottlossningen, vid bensinstationen. De är båda kopplade till Backagänget. Männen, som är i 20-årsåldern, har tidigare dömts för bland annat narkotikabrott och tillgreppsbrott. Båda förnekar inblandning i mordförsöket. 

Maskerade personer upprättade vägspärrar

I den pågående konflikten har det uppmärksammats hur ett kriminellt nätverk upprättade egna vägspärrar i bostadsområden, något som P4 Göteborg först berättade om. Enligt uppgifter till GP ska spärrarna bland annat ha upprättas vid Hjällbo centrum och in till Hammarkulletorget.

Enligt GT:s uppgifter rör det sig om personer – i några fall maskerade – från kriminella delar av släkten Ali Khan som stod bakom vägkontrollerna i bostadsområden i nordöstra Göteborg.

– Det var bland annat maskerade personer som kontrollerade trafiken. De blev inte gripna men avhysta, säger en polis. 

– Man får intrycket att det rör sig om någon form av maktdemonstration snarare än att de försöker skydda sig mot skottlossningar. 

Polischefen i Göteborg, Erik Nord, beklagar att tiden av relativt lugn inom Göteborgs gängmiljöer åtminstone tillfälligt är över.

– Det har varit lugnt en period i Göteborg i förhållande till andra platser i Sverige. Nu har det vänt och det finns en konflikt mellan ett par kriminella nätverk som eskalerar. Därför går vi in med insatser som ska begränsa handlingsmöjligheterna för dem och försöka få tag på dem som begår brotten. Vi har ett rött läge med påfallande risk för ytterligare våldsdåd.