I mellandagarna 2020 var kvinnan i 60-årsåldern på besök hos sina föräldrar i ett samhälle utanför Göteborg.
Både hon och hennes föräldrar var sjuka, och hon kände sig ganska säker på att det var covid-19. Men hon behövde göra ett test för att senare kunna resa till Norge, där hon skulle vistas till slutet av januari.
På nätet hittade hon den privata kliniken Husdoktorn som erbjöd sig att komma hem till kunderna och göra PCR-tester. Hon ringde och bokade en tid klockan tio dagen därpå. Men hon vågade inte lita på att Husdoktorn skulle dyka upp, så hon åkte ändå till vårdcentralen och testade sig klockan nio.
Klockan tio kom en representant för Husdoktorn som avtalat och topsade henne. Kostnaden var 2 090 kronor. Samma kväll fick hon mejl med besked om att testet var negativt och ett reseintyg.
Dagen därpå kom provsvaret från vårdcentralen. Det var positivt.
Åtalet: Lurade utlandsresenärer
Den 12 januari avslöjade Göteborgs-Posten att Husdoktorn utfärdat intyg om negativa provsvar för covid-19 till personer som behövde reseintyg för att kunna resa utomlands.
Kunderna betalade tusentals kronor för att få snabba svar, men de laboratorier som kliniken påstod sig samarbeta med fick aldrig in några prover. Efter Göteborgs-Postens avslöjande kom hundratals polisanmälningar in.
Nyligen väckte kammaråklagare James von Reis åtal mot läkaren bakom Husdoktorn. I åtalet ingår sju fall, däribland den covid-sjuka kvinnan som fick ett falskt friskhetsintyg.
Läkaren åtalas för bedrägeri mot de sju målsägarna, som han misstänks ha lurat på totalt cirka 50 000 kronor.
Han åtalas också för grovt osant intygande.
”Brottet är grovt då ställningen som legitimerad läkare missbrukats och då gärningen varit ägnad att öka spridningen av covid-19-smitta under pågående pandemi”, står det i stämningsansökan.
Åklagaren yrkar på fängelse
Den tredje brottsrubriceringen är urkundsförfalskning. Kvinnan som visade sig vara smittad av covid-19 krävde att läkaren skulle skicka henne labbsvaret från Unilabs, som enligt honom hade utfört analysen. Han skickade då en handling som åklagaren hävdar är en förfalskning.
Vid ett annat tillfälle skrev han enligt misstankarna under ett intyg med det påhittade namnet ”dr Eric Lundgren”.
Åklagaren James von Reis har sagt till P4 Sjuhärad att han kommer att yrka på fängelse.
– Det är framför allt att jag tycker det är elakartat att öppna sådan här verksamhet och rikta den mot allmänheten mitt under pågående pandemi, som han på något sätt har profiterat på.
Förnekar brott
Den nu åtalade läkarens försvarsadvokat Björn Hurtig säger att hans klient förnekar brott på samtliga åtalspunkter.
– Han nekar i sten till det här. Han hävdar att han inte har begått någon av gärningarna som åklagaren påstår.
Enlig Björn Hurtig har hans klient visst lämnat in prover till Unilabs – och då förutsatt att de också analyserats.
– Åklagaren menar att man inte har lämnat in proverna för analys på Unilabs. Men han har fått tillbaka prover från Unilabs, han har hämtat ut de proverna. Vi har dem, de finns som bevisning i målet, säger Björn Hurtig.
Hans klient menar att det finns ett underskrivet och giltigt avtal med Unilabs, och att prover har lämnats till labbet i enlighet med det.
”Alldeles för sent”
Åklagare James von Reis menar att läkaren inte kontinuerligt skickat prover till Unilabs, utan att han först sent i händelseförloppet lämnade in en mängd prover vid ett och samma tillfälle.
– Det är i och för sig riktigt att han lämnat in prover, men han lämnade allt på en gång. Alldeles för sent. Och då hade han redan utfärdat reseintyg för de här personerna, där det står att Unilabs har analyserat provet och funnit att personen i fråga är covidnegativ. Men det kunde han inte veta, menar jag, eftersom han inte fått något labbsvar, säger han.
Vid tiden för de misstänkta brotten var läkaren även anställd på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Efter Göteborgs-Postens avslöjande tillsattes en internutredning som ledde till att han fick sparken.
GT har upprepade gånger sökt läkaren, men inte fått något svar.