Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skräcken ombord på den brinnande färjan

Thomas Hedborg var andrestyrman på Stena Saga som svarade på första nödropet vid stora branden på Scandinavian star.
Branden på Scandinavian Star tog 159 liv.
Foto: LENNART REHNMAN
Scandinavian Star.
Foto: LENNART REHNMAN
Branden på Scandinavian Star tog 159 liv.
Foto: TOR ARNE DALSNES / PRESSENS BILD
Leif Andrén och hans kolleger i räddningstjänsten var helt oförberedda på att det fanns människor ombord på fartyget när de kallades till branden på Scandinavian Star.
Foto: C More

För 30 år tog sig brandmannen Leif Andrén ombord på den brinnande färjan Scandinavian Star.

På skeppet låg 159 människor döda – varav 28 barn.

Värmen, lukten och känslorna har stannat kvar i minnet. 

– Det var som att kliva rakt in i en braskamin. Vi kunde inte stå still för då smälte stövlarna på durken, berättar Leif Andrén.

Männen som bekämpade branden på Scandinavian Star. Larmet kom till besättningen ombord på Scandinavian Star klockan 01.55 natten mot den 7 april 1990. 

Det hade det börjat brinna i en hög sängkläder och mattor utanför en hytt på fartyget. 

Fartyget befann sig då utanför Bohusläns kust på sin väg från Oslo till Fredrikshamn. Ombord fanns 383 passagerare, varav endast 224 skulle komma i land vid liv. 

Kort efter att den första branden kvävts startade ännu en brand och plötsligt var en stor del av skeppet i lågor. Livbåtarna fylldes för att evakuera, brandlarmet startades och en nödsignal sändes ut som nådde fartyget Stena Saga. 

– Någon gång på natten så kallar de upp mig och säger att de har lite problem. Det är inget nödanrop, det börjar inte på det viset. De säger att vi har lite problem, kan du hålla ett öga på oss, säger Thomas Hedborg, som var andrastyrman på Stena Saga.

Hämtade överlevare

När Thomas vände sitt fartyg för att titta till Scandinavian Star såg han att det brann.

– När vi kom närmare kadavret så satte vi i livbåtar. Sedan kom en hel del livbåtar till oss och de överlevande följde med oss till Fredrikshamn, säger Thomas Hedborg. 

Under branden låg Scandinavian Star på svenskt farvatten och brandmän från Göteborg klev på fartyget för att påbörja räddnings- och släckningsarbete – samtidigt som det fraktades till Lysekil. 

Thomas Hedborg.
Foto: CMORE
Leif Andrén var en av brandmännen som bekämpade branden ombord på Scandinavian Star. Han medverkar också i dokumentärserien ”Scandinavian Star” på C More.
Foto: C More

”Vi räknade till 13 kroppar”

En av de brandmän som kämpade mot lågorna ombord var Leif Andrén från Göteborg som i dag är 64 år, pensionerad från räddningstjänsten och jobbar som fristående konsult inom utbildning i brandfrågor.

Han berättar att han och kollegerna när de kom fram till Scandinavian Star inte på något sätt var förberedda på att det fanns människor på fartyget.

– Den information vi fick var att det var tomt och att vår uppgift var att släcka branden. När vi kom fram fick vi veta att tre döda kroppar tagits ut. Jag var med i första gruppen som skulle krypa in i en korridor som brann och försöka släcka. När vi tittade åt andra hållet såg vi en hög med människor. Vi räknade till 13 kroppar, säger Leif Andrén och fortsätter:

– Då insåg att vi att det kunde finnas fler och även överlevande. Då ändrades den taktiska inriktningen till att både släcka branden och rädda liv.

Leif Andrén beskriver hur de kröp genom den rökfyllda och varma korridoren, hur de systematiskt tog sig framåt och sökte igenom hytterna.

”Stövlarna smälte på durken”

– Vi hittad inga överlevande. Det var som att kliva in i en braskamin. Det var så varmt att vi inte kunde stå still för då smälte stövlarna på durken.

Ingvar Brynfors, före detta brandmästare vid Göteborgs brandstation, var den första brandman som gick ombord på skeppet. Han berättar i en ny dokumentärserie på C More om sina minnen från räddningsarbetet.

– Vi försökte summera de rökdöda människorna och räknade till 71 stycken. Vi hade ett ganska bra grepp om fartyget i början och vi fick ytterligare en grupp brandmän från Sverige som kom ombord. Det var totalt 24 rökdykare ombord på Scandinavian Star, säger han i dokumentärserien.

Ingvar Brynfors, före detta brandmästare vid Göteborgs brandstation, var första brandman på Scandinavian Star.
Foto: LARSERIC LINDEN

”Krematoriet”

Han berättar att området på skeppet där de döda låg var olidligt varmt – och fick ett eget namn.

 – Det området med alla döda döptes snart till ”Krematoriet”. Det var så varmt att skyddsglasögonen krackelerade och förkolnade. Man fick byta av varandra efter 10-15 sekunder i taget, säger Ingvar Brynfors i dokumentärserien. 

När fartyget väl var i hamn i Lysekil klättrade brandmännen av båten.

Fotnot: Dokumentärserien Scandinavian Star går att se på C More och TV4 Play.